На Тернопільщині з навчальним візитом перебувають делегації з чотирьох областей України

На Тернопільщині з навчальним візитом перебувають делегації з чотирьох областей України

25.04.17 15:21 0 548
У рамках програми «Змінюймо країну разом. Децентралізація: зміни можливі» у Тернопільській ОДА відбулася зустріч з делегаціями Донецької, Луганської, Львівської та Закарпатської областей. Загалом на Тернопільщину у складі делегацій прибули 48 осіб. Триденний навчальний візит в ОТГ, який триватиме з 24 до 26 квітня, організований Офісом реформ у Тернопільській області. З представниками делегацій зустрівся голова ТОДА Степан Барна.

Очільник державної адміністрації поділився досвідом створення об'єднаних територіальних громад в області, а також порадив на чому в цьому процесі перш за все слід звернути увагу. Так, за його словами, в об'єднаних територіальних громадах основними є дві складові: ефективне управління й фінансова спроможність.

«Нічого кращого у процесі децентралізації, як особиста відповідальність, до ніхто не придумав, – зауважив Степан Барна. – Взяти хоча б до прикладу ефективність використання землі. Нині в області щонайменше 25-30% землі не обліковані, тобто податки по ній ніхто не сплачує. Те ж стосується легалізації робочих місць. А тому ефективність проведення роботи у даних сферах має показувати територіальна громада, адже як 60% ПДФО від заробітної плати, так 100% податку на землю, йде в бюджет цієї громади. Відтак, особисто для мене, децентралізація – це можливість розвитку громад області. Головне лише, щоб голови ОТГ були самі в цьому зацікавлені».

Водночас, як зазначив Степан Барна, процес утворення громад в області не зупинився.

«Ще один важливий етап у процесі децентралізації – чітке розмежування повноважень органів місцевого самоврядування, територіальних громад та органів державної влади. Нині органи місцевого самоврядування мають взяти на себе відповідальність за якість освітніх і медичних послуг, тому питання реформ освіти та медицини напряму має бути пов'язано з реформою децентралізації», – підкреслив очільник області.

У свою чергу, представники делегацій з чотирьох вищезгаданих областей висловили сподівання, що переймуть для себе корисний досвід Тернопільщини у процесі децентралізації й навчальний візит до об'єднаних територіальних громад для них буде не лише пізнавальним, а й ефективним.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Закарпатській області ...
Наступна новина: У Житомирській області ...

КОМЕНТАРІ