Як правильно вибирати саджанці плодових дерев?

Як правильно вибирати саджанці плодових дерев?

26.04.17 11:53 0 1399

Вибираючи саджанці плодових дерев, а також чагарників для посадки на своїй присадибній ділянці, слід враховувати такі важливі показники як їх вік і діаметр штамба. Треба звернути увагу на наявність бічних пагонів, а також рівень розвитку наявної кореневої системи. Для щеплених саджанців вік прищепи і кореневої системи може бути різним. У нещеплених саджанців - він однаковий. Далі ми розглянемо на що ще слід звернути свою увагу при виборі плодових саджанців і розповість нам про це співробітник садового центру «САДКО»: sadco.com.ua.

Основні моменти на які слід звернути увагу при виборі саджанців плодових дерев

Зараз деякі господарі приватних домогосподарст, в цілях більш швидкого отримання врожаю, вважають за краще купувати саджанці для посадки плодових дерев, вік яких складає більше 10 років. Здійснити це можна, скориставшись саджанцем в контейнері або тим, який викопали зі значною грудкою грунту. На успішність подальшого розвитку таких саджанців впливає правильне і своєчасне здійснення їх посадки і забезпечення якісним доглядом, що залежить безпосередньо від самого господаря. Істотний вплив надають погодні умови першої зими і грамотне формування крони.

Вік

Наявний досвід показує, що найкраще здійснювати вибір саджанців плодових дерев і чагарників для посадки, вік яких становить від 1 до 2 років. Тепер варто поговорити про такий важливий критерії саджанців, як їх штамб. Для зерняткових дерев оптимальними саджанцями є ті, у яких його діаметр становить не менше 12 мм. Для кісточкових культур - не менше 15 мм. Для слаборослих щеп він повинен становити більше 10 мм. Від цього залежить підвищення врожайності майбутніх дерев.

Штамб

Треба прагнути вибирати рівний штамб, на якому відсутні механічні пошкодження і занадто велика кількість бічних розгалужень. Саджанці, вік яких становить 1 рік, можуть бути взагалі без розгалуження. Це стосується таких дерев як слабогіллясті сорти сливи і черешні. Для дворічних саджанців найкращий варіант - це наявність на стовбурі трьох бічних пагонів. Кореневу поросль щеплених дерев слід обов'язково видаляти, так як вона цілком може заглушити ріст корисних культурних гілок.

Корнева система

Важливе значення має рівень розвитку кореневої системи, а також її здоровий стан. Бажано стежити, щоб на насіннєвих підщепах довжина головних коренів становила понад 30 см, а тих, які розмножуються вегетативним шляхом - 25 см. Варто звернути свою увагу на той факт, щоб на кореневій шийці і основному корені не було ознак кореневого раку. Саджанці, довжина коренів яких становить менше зазначених вище показників, вимагають більш значного поливу. Буде потрібна постійна підтримка вологості на рівні 80 %.

Висновки

Як вище вже зазначалося, набагато вигідніше придбання і вибір саджанців плодових дерев для посадки на своїй ділянці віком 1 - 2 роки. Чим вони молодші, тим краще відбувається їх приживання. Крім того, це дозволяє набагато легше формувати бажану форму майбутнього плодового дерева. Все це, в кінцевому рахунку, істотно відіб'ється на врожайності дерев. Що, звичайно ж, є бажанням і кінцевою метою будь-якого хорошого господаря.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ