У Тернополі вшанували 70-ті роковини трагічних подій операції «Вісла»

У Тернополі вшанували 70-ті роковини трагічних подій операції «Вісла»

29.04.17 14:33 0 825
Мітинг-реквієм з нагоди вшанування 70-тих роковин масової примусової депортації українців з етнічних українських земель Лемківщини, Надсяння, Холмщини та Підляшшя відбувся 28 квітня у Тернополі біля пам'ятника жертвам депортації. Священнослужителі відправили панахиду за упокій душ жертв депортації під час операції «Вісла».

У пам'ятному заході взяв участь голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна.

«Події, що мали місце у 1947 році, були вершиною насилля по відношенню до українського народу. Операція «Вісла» — це продовження того, що відбувалося з українцями починаючи з 9 вересня 1944 року, коли була підписана так звана угода про обмін населенням і масову депортацію майже 482 тисяч українців. Та якщо така кількість людей була переселена із 1944 по 1946 рік, то лише за один місяць з українських етнічних земель примусово депортували майже 160 тисяч наших краян. І супроводжувалося це репресіями та смертю. Ця акція має чіткі ознаки військового злочину, метою якого було остаточне знищення української церкви, української віри, українських традицій та українського духу. І тепер ми повинні переосмислювати весь вантаж відповідальності, покладений на свідомість багатьох тих людей, які творять історію Польщі та будують майбутнє української держави», — наголосив очільник області.

Також Степан Барна зазначив, у шніх складних для України умовах головне для нас пам'ятати, що наше суспільство має об'єднуватися не тільки бажанням будувати майбутнє, а й пам'яттю про сотні тисяч українців, які втратили свої домівки та рідну землю.

«Якщо ми не будемо пам'ятати своє минуле, не матимемо й майбутнього. Вічна пам'ять кожному українцю, який любив свою землю та віддав за неї життя», — зазначив Степан Барна.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернівці: Кількість ...
Наступна новина: Чернігів: Міський ...

КОМЕНТАРІ