Тернопілля: у столиці відбувся III Форум енергоефективного партнерства «Енергетичний менеджмент. Досвід кращих»

Тернопілля: у столиці відбувся III Форум енергоефективного партнерства «Енергетичний менеджмент. Досвід кращих»

29.04.17 12:15 0 535
Третій рік поспіль Держенергоефективності тісно співпрацює з місцевою владою та громадами у сфері енергоефективності. Першим напрямом спільної роботи було масштабне утеплення житлових будівель, другим - впровадження ЕСКО-механізму. Пріоритет у 2017 році – це запровадження енергетичного менеджменту у бюджетних установах. Про це заявив голова Держенергоефективності Сергій Савчук під час відкриття III Форуму енергоефективного партнерства «Енергетичний менеджмент. Досвід кращих», що відбувся у Києві 27 квітня 2017 року. Щорічно форум дозволяє ефективно комунікувати з місцевою владою та розширювати співпрацю.

Участь у даному заході, організованому Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України, взяв заступник начальника управління розвитку інфраструктури, транспорту та енергозбереження Тернопільської облдержадміністрації Микола Михальський.

Одна з ключових складових підвищення енергоефективності – це енергоменеджмент. Особливо важливо впроваджувати енергоменеджмент у бюджетних установах. близько 80 тис.таких будівель понадміру використовують енергоресурси, на оплату яких витрачаються мільйони гривень бюджетних коштів. Реалізація заходів з енергоменеджменту дозволяє до 20% зменшити енергоспоживання.

« наша мета – налагодити разом з місцевою владою системну роботу у питанні енергоменеджменту в бюджетній сфері», — прокоментував голова Держенергоефективності Сергій Савчук та нагадав, що 26 квітня Урядом схвалено План заходів із впровадження систем енергетичного менеджменту в бюджетних установах.

На важливості активізації регіонів у цьому питанні наголосили й інші почесні учасники відкриття форуму. Про здобутки українських міст у цій сфері розповіла Діана Корсакайте, керівник Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

Торстен Веллерт, керівник підгрупи «Енергетика та екологія» Групи Європейської Комісії з підтримки України, відзначив, що енергоефективність для України стала справжнім національним пріоритетом. Водночас, чимало залежить від зусиль місцевої влади. Зі свого боку, ЄС готова підтримувати ініціативи України у цій сфері.

Допомогу Україні на шляху реформ надає і Німеччина. У цьому запевнив Посол Німеччини в Україні Ернст Райхель. Підтримка надається в рамках різних проектів, серед яких важливі такі: «Енергоефективність у громадах» та «Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях».

У свою чергу керівник діяльності IFC в Україні, Олена Волошина відзначила позитивну роль держави у стимулюванні населення до енергоефективності. Зокрема, прийнятий Закон України № 417 дозволив створювати ОСББ, які тепер можуть залучати кошти на утеплення будинків. При цьому держава надає співфінансування у розмірі від 40% до 70%. Це є значним стимулом для ОСББ долучатися до енергозбереження.

«Держава дійсно виконує свою функцію – створення сприятливих умов і стимулів, а ініціатива належить нам з вами», — наголосила О. Волошина та додала, що варто продовжувати приймати важливі законопроекти у сфері енергоефективності.

Довідково:

У III Форумі енергоефективного партнерства взяли участь близько 600 осіб з усіх регіонів України, зокрема керівництво облдержадміністрацій та обласних рад, міські голови, енергоменеджери, ОСББ, профільні громадські організації, міжнародні проекти, ЕСКО компанії, представники промислових підприємств.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ