Федеральна міграційна служба (ФМС): Основні завдання і функції

Федеральна міграційна служба (ФМС): Основні завдання і функції

01.05.17 20:59 0 1367

«Риба шукає, де глибше, а людина - де краще». Міграція населення - це явище, яке поширене в усьому світі. Слово «міграція» (від лат. Migratio) означає «переселення» або «переміщення». А що таке міграційна служба і в чому полягає її мета і повноваження?

Історія виникнення міграційного відомства

Згідно такому древньому російському документу, як "Лаврентіївський літопис" - перші спроби реєструвати і документувати населення Русі були у X столітті. Вже тисячу років тому купці зверталися до княжих керуючих за отриманням грамот на торгові судна. Приблизно тоді ж почався облік населення з метою стягувати податки. В кінці XIII століття існувало правило видавати «проїзні грамоти» всім, хто мав намір перетнути кордон держави - російським підданим і іноземним громадянам. Цей документ був свого роду посвідченням особи і дозволяв владі спостерігати за їх поведінкою. У XIV столітті були засновані писцові книги, в які вносились дані про населення, селянських повинності і т. д.

Приблизно з 1482 року з'явився звичай давати своїм холопам «відпускні», який згодом обмежувався низкою нормативно-правових актів. А в другій половині XVI століття був проведений повний перепис холопів. Всі порушення строго каралися, що трохи знижувало рівень злочинності, нелегального переходу кордонів, неконтрольованого переміщення російських підданих по території держави, і сприяло державній безпеці.

Завдання і повноваження сучасної міграційної служби (ФМС)

Якщо державний устрій країни передбачає наявність федерацій, то необхідний головний орган виконавчої влади, який контролює процеси міграції та транзиту населення. У Росії це завдання покладено на Федеральну міграційну службу (ФМС), створену 14 червня 1992 року.

Ця організація має широке коло обов'язків починаючи зі створення стратегії держави в сфері міграції (в тому числі імміграції та еміграції) і закінчуючи наданням певних послуг в цій галузі.

Чим займається ФМС?

Її співробітники розробляють федеральні закони, акти, укази і постанови, видають інформацію з оформлення та отримання:

  • паспортів громадян РФ та інших посвідчень особи;
  • закордонних паспортів;
  • російського громадянства;
  • міграційних карт;
  • віз для іноземців (в тому числі продовження терміну їх дії і відновлення);
  • тимчасової посвідки на проживання;
  • реєстрації прибулих;
  • запрошення на в'їзд в РФ;
  • статусу біженця;
  • дозволів на роботу.

Закон про міграційний облік і правове становище іноземців дозволяє підтримувати порядок в державі: стримати потік нелегальних емігрантів і легалізувати перебування мігрантів, в тому числі трудових.

Крім того, ФМС контролює дотримання правил міграційного обліку як громадянами, так і посадовими особами, перевіряє достовірність фактів і документів, доданих до різного роду заяв.

Що робить міграційна служба в разі порушення закону іноземними громадянами та особами без громадянства? Вона:

  1. анулює візи;
  2. вживає заходів щодо депортації порушників і адміністративного видворення цих осіб за межі РФ;
  3. встановлює заборону на в'їзд на територію РФ.

ФМС організує і веде адресно-довідкову та архівну роботу, надає громадянам безкоштовну юридичну консультацію (усну та письмову), проводить державну дактилоскопічну експертизу. А з середини квітня 2015 року почала працювати програма добровільного переселення етнічних росіян в окремі регіони Росії. Переселенці отримують житло і облаштовуються за рахунок державних ресурсів.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Обслуговування ...
Наступна новина: Вінницькою місцевою ...

КОМЕНТАРІ