Чернівці: У дитячій лікарні впроваджено цілодобову реєстрацію електроенцефалограми

Чернівці: У дитячій лікарні впроваджено цілодобову реєстрацію електроенцефалограми

04.05.17 09:08 0 582
Завдяки благодійникам в міській дитячій лікарні впроваджена нова сучасна медична технологія – цілодобова реєстрація електроенцефалограми (ЕЕГ) з відеореєстрацією поведінки дитини.

Всеукраїнський благодійний фонд «Допомагати просто», співзасновником якого є «Приватбанк» та приватний підприємець Володимир Терешкін, презентували дороговартісне обладнання для відділення анестезіології та реанімації міської дитячої клінічної лікарні.

У лікарню госпіталізуються діти із захворюваннями центральної нервової системи, черепно-мозковими травмами, судомними нападами внаслідок порушення обміну речовин та підвищення температури тіла, а також з пухлинами головного мозку. Для проведення адекватної і своєчасної інтенсивної терапії всі вони потребують уточнення діагнозу, а саме – пошуку вогнища збудження кори головного мозку під час епілепсії або судомного синдрому або виявлення «німих» зон з пониженою електричною активністю під час пухлин, запальних процесів абюо після черепно-мозкових травм.

Слід зазначити, що дослідження проводиться в комфортних умовах відділення інтенсивної терапії, де поруч із дитиною може перебувати один з батьків або близьких родичів. Досвідчений персонал відділення, а це два лікарі інтенсивісти та чотири медичних сестри, наявність клінічної та біохімічної лабораторії цілодобово забезпечить медичний нагляд та медичну допомогу як новонародженим так і дітям до 18-ти років.

Довідково

Звичайна електроенцефалографія наразі безсила виявити місцезнаходження патологічного вогнища в ураженій ділянці головного мозку, якщо вона проведена не під час нападу судом. Для цього був розроблений відео-ЕЕГ моніторинг – «золотий стандарт» діагностики епілепсії- тривалий синхронний ЕЕГ і відеозапис поведінки пацієнта. За існуючими загальносвітовими стандартами відео-ЕЕНГ моніторинг проводиться в умовах стаціонару під наглядом кваліфікованого медичного персоналу. Це пов'язано не тільки із технічними вимогами-необхідності захисту обладнання від шкідливих атмосферних впливів, технічних мереж, необхідності в якісному заземленні апаратури, а, в першу чергу з тим, що при дослідженні можуть бути використані методи «стимуляцій» судомних нападів: ритмічна фотостимуляція, гіпервентиляція (форсоване глибоке дихання), депривація сну (заплановане недосипання перед дослідженням) Подібні методи використовуються, в першу чергу, у пацієнтів з нечастими нападами для появи при дослідженні відео-ЕЕГ епілептиформної активності і нападів.

Відео-ЕЕГ моніториг – це тривалий (не менше З-х годин) безперервний синхронний запис ЕЕГ, відео- і аудіо-сигналів.

Багато судомних станів не є епілептичними, мають психогенну природу, але при ньому дуже нагадують епілептичні напади. В таких випадках відео-ЕЕГ дозволяє побачити не епілептичний характер нападів, і не призначати або відмінити протиепілептичні препарати, які, як і всі медикаменти, мають багато побічних дій.

Своєчасна діагностика епілептичної природи нападів дозволяє розпочати ранню терапію.

Відео-ЕЕГ використовують також і для оцінки ефективності лікування.

Отже, відео-ЕЕГ моніторинг призначають з діагностичною метою для визначення:

– природи нападів- епілептична або не епілептична, яке захворювання лікувати;

– типу нападів- генералізовані, фокальні, інші;

– форми епілепсії;

– локалізації епілептичного вогнища;

– ЕЕГ- моніторинг- для визначення прогнозу стосовно життя і здоров'я хворих, які перебувають у ВРЇТ у тривалій комі;

З лікувальною метою відео-ЕЕГ моніторинг дозволяє:

– визначити імовірність повторення нападів після першого епілептичного нападу;

– оцінити зміни на ЕЕГ- починати чи не починати медикаментозне лікування;

– провести вибір протиепілептичного препарату;

– оцінити ефективність лікування, імовірність повторення нападів в стані ремісії при ефективному медикаментозному лікуванні;

– локалізувати розповсюдженість епілептичного вогнища при терапевтично резистентній епілепсії для проведення хірургічного лікування.

На черзі пошук джерел фінансування для придбання приладу для цілодобової реєстрації електрокардіограми.

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ