Види опалювальних котлів

Види опалювальних котлів

04.05.17 11:17 0 1758

У виборі опалювальної системи для будинку або квартири визначальну роль відіграє те, який опалювальний котел ви збираєтеся використовувати. Не для кожної опалювальної системи можуть підійти ті чи інші різновиди опалювального обладнання. Тому важливо розібратися в тому, які види котлів бувають, і в яких випадках їх краще використовувати.

Як і будь-яке досить складне обладнання, опалювальні котли можна класифікувати за багатьма ознаками. Нижче ми розглянемо ті критерії, які визначатимуть ефективність системи опалення. І допоможе нам в цьому співробітник интернет-магазину "КВТ": https://kwt.com.ua/, в якому можна придбати все для опалення та водопостачання.

Котли по типу палива

Основоположним критерієм при виборі опалювального обладнання є те, яке паливо буде джерелом тепла в системі. Цей вибір залежить як від ваших можливостей, так і від технічних характеристик і особливостей котлів, що працюють на тому чи іншому виді палива. Найпоширенішими в нашій країні є котли, що працюють на таких видах палива, як:

  • природний газі (як варіант - зріджений);
  • електрика;
  • тверде паливо (вугілля, дрова, палети, інші види твердого палива);
  • рідке паливо (зазвичай це дизельне паливо).

Від палива багато в чому залежить потужність опалювального обладнання, зручність монтажу та обслуговування, а також вартість опалення будинку або квартири.

Газові опалювальні котли

Вони є найпоширенішими в більшості населених пунктів нашої країни. Це пояснюється досить простим монтажем, компактними розмірами котла, а також до недавнього часу низькими цінами на блакитне паливо.

Різновидів газового обладнання для опалення досить багато, але зупинитися варто на основних відмінностях в конструкції і роботі газових котлів:

  • Котли для систем з природною або примусовою циркуляцією теплоносія. Для опалювальних систем з примусовою циркуляцією характерна наявність циркуляційного насоса. У більшості випадків цей насос входить в конструкцію котла, що звільняє вас від додаткової установки насоса;
  • Димохідні і турбінні котли відрізняються способом виведення продуктів згоряння газу. У першому випадку вивід здійснюється за допомогою природної тяги, а в другому - за допомогою спеціального вентилятора, який направляє гази після камери згоряння в димохід;
  • За типом пальника, котли можна розділити на моделі зі звичайним пальником (атмосферним), і з наддувом. У першому випадку повітря надходить в камеру згоряння своїм ходом, змішуючись там з газом. У другому варіанті відбувається примусове змішування повітря з газом, що підвищує ступінь згоряння газу, значно покращуючи ККД котла. Слід зазначити, що котли з звичайними пальниками мають більш низьку вартість, але не настільки ефективні, як другі.

Виробники газового обладнання забезпечують безпеку роботи котлів, встановлюючи безліч різних систем контролю за їх роботою. Тому газові опалювальні котли можна назвати одними з найбезпечніших серед різних типів. Звичайно, для установки такого устаткування необхідно мати підключення до газової магістралі. Можливо також використання скрапленого газу для опалення, але це не завжди економічно виправдано.

Електричні котли

Вони не вимагають наявності якихось особливих комунікацій, крім електричної мережі. Монтаж такого устаткування здійснюється ще простіше, ніж газового, а зручність використання нічим не поступається газовим аналогам.

Ще один плюс - висока безпека і екологічність електричного опалювального обладнання. При роботі такого котла не виділяється шкідливих речовин в атмосферу, немає ризику витоку газу, а ремонт його досить простий завдяки простоті конструкції.

Найголовнішим недоліком електричного опалення є висока вартість електрики. Крім цього, необхідно обладнати житло електропроводкою, розрахованої на високі навантаження.

Котли на твердому паливі

Вони є найстарішим видом опалювального обладнання, і до недавнього часу були синонімом неефективної, брудної, і невідповідної для житлових приміщень техніки. В останні роки новітні розробки дозволили значно збільшити ККД таких котлів, зробити їх більш зручними у використанні, і пристосувати під різні види твердого палива. Зараз на нашому ринку представлені моделі, які працюю на таких видах палива, як:

  • кам'яне вугілля або кокс;
  • дрова;
  • палети;
  • комбіновані (допускають використання декількох видів твердого палива).

Останній різновид зараз стає все більш популярним, особливо при створенні систем опалення в приватних будинках. При великій площі приміщення використання твердого палива дає значну економію.

До недоліків таких котлів можна віднести необхідність мати запас палива, і десь його зберігати в певних умовах. Таке обладнання також вимагає більшої участі людини в його роботі - вам доведеться не тільки завантажувати паливо один-два рази на добу, але також стежити за роботою котла.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Наступна новина: Суддю Луцького ...

КОМЕНТАРІ