Степан Барна: Ми стимулюємо громади вчитися самостійно залучати ресурс і ефективно ним розпоряджатися

Степан Барна: Ми стимулюємо громади вчитися самостійно залучати ресурс і ефективно ним розпоряджатися

06.05.17 09:24 0 525
Голова Тернопільської ОДА Степан Барна під час робочої поїздки відвідав Великогаївську об'єднану територіальну громаду. Він оглянув будівництво адміністративного будинку сільської ради, пересвідчився у якості ремонту дороги Грабовець-Скоморохи – яка з'єднує п'ять населених пунктів, а також побував у Баворівській ЗОШ І-ІІІ ступенів.

Степан Барна переконаний, що розвиток територій в процесі децентралізації – це спільна зона відповідальності, і левова її частка, все таки, має бути на місцях. «Запропонувавши реформу, держава взяла на себе частину відповідальності, яку вона сумлінно несе: відповідно до поданих проектів громади отримують фінансування з Держбюджету. Тобто, Київ розуміє необхідність підтримки і забезпечує її, допомагає «стати на ноги». Але надважливо, щоб і в новоутворених громадах не сприйняли це, як єдине і постійне джерело надходження коштів. Тому на Тернопільщині ми стимулюємо громади вчитися самостійно залучати ресурс у свої бюджети і ефективно ним розпоряджатися», - зауважує Степан Барна.

За його словами, щонайменше 400 млн грн зараз знаходяться на депозитах органів місцевого самоврядування області, і одним із завдань є використати частину грошей на розвиток інфраструктури, зокрема на ремонт і будівництво доріг. Загалом же цього року на допомогу у розвитку інфраструктури територіальних громад держава спрямує близько 115 млн грн.

До складу Великогаївської громади увійшли 14 сіл. За словами сільського голови Олега Кохмана, громада активно розвивається і потребує розширення приміщень, і саме з цією метою здійснюють реконструкцію адміністративної будівлі сільської ради. Незабаром тут з'явиться ЦНАП, бухгалтерія, земельний, юридичний, освітній та медичний відділи. «Найбільше в чому ми зацікавлені – це, щоб люди могли отримати якісні послуги. А для цього мають бути і відповідні умови. Село на Тернопільщині може бути розвинутим і комфортним для проживання, і Великогаївська громада це доведе», - зазначає Олег Кохман.

Розвиток об'єднаних територіальних громад неможливий без належної інфраструктури. Саме тому одним із пріоритетних напрямків роботи в Тернопільській області є ремонт доріг.

«Цього року органи місцевого самоврядування, виконавча влада, Служба автомобільних доріг реалізовують проект співфінансування. Тобто, ті ремонти, які здійснюються Службою автомобільних доріг, дофінансовуються з місцевих бюджетів», - зазначив голова Тернопільської райдержадміністрації Олександр Похилий. За його словами принцип співфінансування стимулює органи місцевого самоврядування та громади збільшувати надходження коштів до бюджетів і взаємодіяти з підприємцями.

У 2017 році на умовах співфінансування зі Службою автомобільних доріг в Тернопільському районі здійснюється ремонт автомобільних доріг загального користування Тернопіль-Козівка-Хоростків і Грабовець-Скоморохи.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Житомирі медсестри ...
Наступна новина: На спільній нараді у ...

КОМЕНТАРІ