Назар Яворський: Зробимо Тернопілля ще привабливішим та цікавішим і для гостей,і для мешканців свого краю (інтерв'ю)

Назар Яворський: Зробимо Тернопілля ще привабливішим та цікавішим і для гостей,і для мешканців свого краю (інтерв'ю)

06.05.17 09:53 0 587
6 травня на Тернопіллі розпочинається літній туристичний сезон

Туризм для нашої області — одна з ключових галузей. Тільки Тернопілля може похвалитися третиною усієї кількості замків, розташованих на території України, унікальними печерами та славнозвісним Дністровським каньйоном, широко відомими храмами та релігійними святинями. Про те, як область підготувалася до турсезону'2017 розповів начальник відділу туризму Тернопільської ОДА Назар Яворський.

ПРО СВЯТА ЗАМКІВ

— Уже традиційно на початку травня ми відкриваємо літній туристичний сезон. Хоча фактично він триває цілорічно, адже наші печери, наприклад, можна відвідувати за будь-якої пори року. Є в нас також зимові фестивалі, зокрема, всім відома “Маланка” в Горошовій, а ось саме літній туристичний сезон'2017 розпочнеться 6 травня у Бережанах зі свята місцевого замку. Там відбудеться фестиваль “Ференц-Фест”, який, стає все більш важливою культурно-мистецькою подією в нашій області. А загалом упродовж літнього сезону намітили цілий комплекс заходів, приурочених до Свят замків. З ініціативи голови Тернопільської ОДА Степана Барни у 2017-ому плануємо провести 13 свят замків (див. таблицю — ред.). Під час святкувань хочемо детальніше представити дотичні до замків містечка та села, ознайомити гостей з іншими історичними принадами цих місцин.

Гадаю, такі перформенси будуть цікаві не лише гостям Тернопілля, а й мешканцям нашої області. Нині існує загальносвітова тенденція в галузі туризму, коли люди не беруть довготривалі відпустки, а влаштовують так звані подорожі вихідного дня. Отож, повірте, тернополянам і в нашій області буде на що подивитися. Наприклад, на вже згаданому фестивалі “Ференц-Фест” паралельно влаштуємо туристичний ярмарок. Попередньо уже підтвердили участь у ньому представники Рівненської, Волинської, Чернівецької та Хмельницької областей, чекаємо відповіді від львів'ян та прикарпатців.

ПРО ПРЕЗЕНТАЦІЇ НА ВИСТАВКАХ

— Ми намагаємося представити туристичний потенціал Тернопілля на якомога більшій кількості профільних заходів як в Україні, так і за кордоном. Так, нещодавно ми брали участь у 23-ій міжнародній туристичній виставці UITT “УКРАЇНА — подорожі та туризм”, що відбулася в Києві і в якій взяли участь представники понад 30 країн світу. Ми мали там окремий стенд та провели прес-конференцію в “Укрінформі”. Зокрема, представляли концепцію “7 причин відвідати Тернопілля”, до яких належать:

замки і палаци;

печери;

Дністровський каньйон;

водоспади;

Кременецькі гори;

Медобори;

храми і святині.

Крім того, нещодавно ми побували на туристичній виставці в Запоріжжі та двох профільних форумах — в Одесі. У Східній та Центральній Україні є зацікавленість у подорожах до нашої області, але часто заважає відсутність конкретної інформації щодо турів, контактів з тур-

операторами та власниками садиб, тому ми постійно відвідуємо такі заходи з представниками місцевого туристичного бізнесу, завдяки чому такі поїздки стають досить продуктивними.

Торік ми вперше представляли туристичний потенціал області за кордоном — на виставці у Варшаві. Цього року вже побували на представницькому форумі в Жешуві, в планах — поїздки на туристичні виставки до Батумі (Грузія) та Франкфурта (Німеччина). Крім того, на осінь знову хочемо поїхати до Варшави, а також взяти участь у престижному туристичному заході в Лондоні.

Велике значення для розвитку туризму мають і наші нововведення — прес-тури. За останні роки наш край відвідали сотні журналістів з різних куточків України, а також із Польщі, які в своїх публікаціях якнайкраще представляють Тернопілля для потенційних туристів.

ПРО ТУРИСТИЧНУ ІНФРАСТРУКТУРУ

— Попит на мандрівки до Тернопільщини є, а тому владі області необхідно всебічно сприяти забезпеченню пропозиції, особливо — розвитку туристичної інфраструктури — збільшенню кількості зелених садиб, готелів, поліпшенню стану доріг. Щодо доріг, то вже розпочали ремонт стратегічного для нашої області автошляху сполученням Тернопіль — Дубно. Після його відновлення, гадаю, багато туристів, які нині їдуть на Буковель і роблять великий гак через Львівщину, оберуть саме цю дорогу. А ми вже знаємо, чим їх зацікавити, щоб на кілька днів затримати на Тернопіллі.

Плануємо також поблизу основних туристичних об'єктів краю встановити вказівники та інформаційні щити для автотуристів, які подорожують самостійно. Працюємо й над ширшим заповненням нашого інтернет-порталу “Тернопілля”, на якому є інтерактивна карта. Отож, автотуристи, яких тепер значно більше, ніж так званих організованих груп, матимуть змогу самостійно вибудовувати свої маршрути.

Велике значення надаємо екологічним акціям, що їх традиційно проводимо протягом року. Нині в області триває двомісячник благоустрою, організований з ініціативи голови ТОДА Степана Барни. Більшість туристів, які відвідують нашу область, — автомобілісти, а тому для репутації та іміджу краю дуже важливі чисті узбіччя, охайні й красиві узбережжя водойм та туристичні маршрути. Дуже приємно, що в цих екоакціях усе більше беруть участь активісти, студенти, громадські організації, а також спеціалізовані туристичні структури. Разом ми зробимо наш край ще привабливішим й цікавішим.

Степан Барна, голова Тернопільської ОДА:

“Стратегію розвитку туризму обласна державна адміністрація бачить одним з пріоритетних напрямків розвитку Тернопільської області загалом. Інфраструктура, природні ландшафти, замки та фортеці дають нам усі передумови для туристичної привабливості Тернопільщини. У нашій області сконцентрована чимала кількість замків, історичних пам'яток, духовних святинь. Саме тому ми започаткували Свята замків, аби привернути увагу до десятків унікальних споруд, розташованих на теренах нашої області. Наша історична спадщина — найбільше багатство!”

Свята замків'2017

Назва населеного пункту

Пам'ятка архітектури

Дата проведення

м. Бережани

Замок Синявських

ХVІ ст.

7 травня

м. Кременець

Замок Бони

ХІV- ХVІ ст.

28 травня

м. Скалат

Підволочиського

району

Замок 1600 р.

25 червня

м. Теребовля

Замок

ХІV- ХVІІ ст.

9 липня

смт Скала-Подільська, Борщівський район

Замок

ХVІ – ХVІІІ ст.

16 липня

с. Нирків

(Червоногород)

Заліщицького

району

Замок

ХVІІ – ХІХ ст.

13 серпня

с. Сидорів

Гусятинського району

Замок ХVІ ст.

20 серпня

м. Збараж

Замок ХVІІ ст.

24 серпня

с. Підзамочок

Бучацького району

Замок 1600 р.

3 вересня

м. Чортків

Замок ХVІІ ст.

9 вересня

смт Микулинці Теребовлянського району

Замок ХVІІ ст.

17 вересня

с. Токи Підволочиського району

Замок ХVІІ ст.

30 вересня

смт Вишнівець Збаразького району

Палацово-парковий комплекс

ХVІІІ ст.

14 жовтня

Фестивалі Тернопілля'2017

Назва заходу

Дата проведення

Місце проведення

Міжрегіональний фестиваль козацької, української народної, національно-патріотичної пісні „Забуттям не заростає честь і слава козаків”

7 травня

м. Збараж

Мистецький фестиваль “Співоче поле. Тернопіль”

13-14 травня

м. Тернопіль. Парк Національного відродження. Співоче поле

Міжнародний фестиваль хорових колективів “Кременецькі хорові вечори “AveMaria”

травень

м. Кременець

Обласне свято народних ремесел, фольклору та хореографії „Тернопільські обереги”

червень

Парк культури і відпочинку ім. Т.Г.Шевченка,

м. Тернопіль

Міжобласний мистецько-краєзнавчий фестиваль „Братина” ”.

4-5 червня

с. Стіжок

Шумського району

Регіональний фестиваль духовної пісні “Один Бог, один Народ, одна Україна”

25 червня

с. Завалів

Підгаєцького району

Обласний дитячий пісенно-хореографічний фестиваль „Дивоцвіт”

28 червня

м. Чортків

Обласний фестиваль танцю “БОНА DANCE”

червень

м. Кременець

Всеукраїнський фестиваль сільської молоді “Купальська феєрія”

6 липня

с. Чагарі

Гусятинського району

Регіональний фестиваль мистецтв „Забави у Княжому місті”

9 липня

м. Теребовля

Всеукраїнський фестиваль лемківської культури „Дзвони Лемківщини”

5-6 серпня

м. Монастириська

Регіональний фестиваль стрілецької та повстанської пісні „Дзвони Лисоні”

серпень

м. Бережани

Українсько-польський літературно-мистецький форум “Діалог двох культур”

4-7 вересня

Обласний літературно

-меморіальний музей Юліуша Словацького

у м. Кременець

Всеукраїнське фольклорно-мистецьке свято „Борщівська вишиванка”

10 вересня

м. Борщів

Фольклорний мистецько-аграрний фестиваль “Коза -Фест”

вересень

м. Козова

Всеукраїнський фестиваль професійних театральних колективів „Тернопільські театральні вечори. Дебют”, присвячений 130-річчю від дня народження Леся Курбаса

вересень

академічний обласний український драматичний театр ім. Т.Г.Шевченка

Обласне літературно-мистецьке свято “Луни повстанського краю” та відкриття пам'ятного знаку загиблим воїнам УПА, присвячені 75-й річниці утворення Української Постанської Армії

14 жовтня

с. Антонівці

Шумського району

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернігів: 5 травня - X ...
Наступна новина: Завдяки прокуратурі ...

КОМЕНТАРІ