Нафтопродукти: Основні різновиди

Нафтопродукти: Основні різновиди

10.05.17 14:47 0 1266

Нафтопродукти - це суміші різних вуглеводнів (газоподібних, рідких і твердих), одержуваних з нафти і нафтових попутних газів. Далі, ми більш детально поговоримо про класифікацію нафтопродуктів і розповість нам про це співробітник інтернет-магазину http://120tonn.kh.ua, в якому можна придбати дизельне паливо, бензин, тосол, гас, мастила та спеціальні рідини.

Всі нафтопродукти можна класифікувати на наступні групи:

  • Паливо;
  • Нафтове масло;
  • Нафтові розчинники;
  • Тверді вуглеводні;
  • Нафтові бітуми;
  • Інші нафтопродукти.

I групу нафтопродуктів становлять палива: рідкі та газоподібні. Займають 63 % від всіх нафтопродуктів. До палив відносять: вуглеводневі гази, бензини, паливо для повітряно-реактивних двигунів, дизельні палива, котельні палива та інші. Нафтові палива піддаються очищенню, крім котельного палива (застосовується в якості мазуту).

II групу
складають нафтові мастила. Це різні мастила (прикладом можуть служити електроізоляційні та технологічні). Також до мастильних матеріалів на основі нафтопродуктів відносяться пластичні мастила, що складаються з суміші мастил (нафтових або синтетичних з загустителями) і мастильно-охолоджуючі рідини. Мастильно-охолоджуючі рідини (МОР) - це нафтові мастила або пасти, які активовані різноманітними поверхнево-активними речовинами (сульфофрезол, емульсол, емульгуючі пасти та інші) та використовувані безпосередньо при обробці металів тиском і різанням.

III група
- технічні нафтові бітуми, що застосовуються в промисловості: дорожні, будівельні бітуми та інші.

До IV групи відносять тверді вуглеводні: парафіни, вазеліни, церезини, петролатуми, озокерити та інші. Область застосування - медицина, харчова, електротехнічна, паперова, гумова промисловість, а також виробництво пластичних мастил.

До товарних нафтопродуктів відносяться: різні розчинники, сажі, деемульгатори, нафтовий кокс та інше. До нафтохімічної сировини відносять: зелене масло, ксилол, толуол, бензол, нафталін та ін.

Методи переробки нафти

До методів переробки нафти відносять:

  • перегонку;
  • крекінг;
  • піроліз;
  • риформінг.

Перегонка - це поділ нафти на фракції (складові частини) по їх температурах кипіння в цілях отримання необхідних нафтопродуктів чи їх компонентів.

Крекінг - це переробка нафти і її фракцій для отримання головним чином моторних палив, а також хімічної сировини, що протікає з розпадом важких вуглеводнів.

Піроліз - це спосіб отримання ненасичених і ароматичних вуглеводнів з нафтової сировини. Даний процес відбувається при температурах 700- 1000  С, при яких здійснюється розділення нафтопродуктів на окремі фракції.

Риформінг - процес, який застосовується в промисловості для переробки бензинових і лігроїнових фракцій нафти з метою отримання високооктанових бензинів і ароматичних вуглеводнів.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ