Степан Барна: Концепція державної політики – поєднати всі покоління борців,котрі захищали і захищають нашу Державу

Степан Барна: Концепція державної політики – поєднати всі покоління борців,котрі захищали і захищають нашу Державу

11.05.17 09:47 0 598
Увага та пошана – те, чого найбільше потребують ветерани Другої світової війни та учасники національно-визвольних змагань зараз. Водночас підтримка з боку держави та органів місцевого самоврядування потрібна й Героям сучасності – бійцям АТО.

В день 9 травня голова Тернопільської ОДА Степан Барна разом із директором Департаменту соціального захисту населення Вадимом Боярським, начальником Управління з питань внутрішньої політики, релігій та національностей Ігорем Кульчицьким, військовим комісаром Тернопільського обласного військового комісаріату Олександром Скумбрієм, керівництвом Збаразького та Тернопільського районів відвідали ветеранів та військових. Зокрема, вони привітали: учасника бойових дій Миколу Данилевича та зв'язкову УПА (псевдо «Лілея», «Конвалія») Ганну Ковальчук-Лінько – які проживають у м. Збараж. У с. Гаї Шевченківські вони завітали до багатолітнього в'язня сталінських таборів, воїна та речника УПА Зиновія Сердюка. А у м. Тернопіль побували в родині артилериста, командира батареї, майора Дмитра Мерзлікіна.

Так, поділившись спогадами, 90-річний Микола Данилевич, розповів, що на фронт пішов у 1944 році. Був військовим льотчиком і прослужив в авіації 25 років. Був демобілізований у 1962-ому.

Ледве стримуючи хвилювання, своєю історією боротьби за Незалежну Українську Державу поділилася 93-річна Ганна Ковальчук-Лінько. «Любов до України у мене з дитинства, – каже вона. – Я навчалася в торгівельній школі в Збаражі. Тоді були важкі часи. Щоб нас не переслідували, ми вечорами збиралися групками, читали історію України, приймали присягу «Здобудеш Українську Державу або загинеш у боротьбі за неї». Коли у 1944 році прийшли рускі, то наша торговельна школа розпалася: одні йшли на фронт, другі – в УПА, треті втікали за кордон, а я стала зв'язковою. Тяжко було. Бої були. Не раз доводилося ховати тіла хлопців. А одного разу хтось дав наводку на церкву в селі, де переховувалися наші бійці. Церкву обступили. Вимагали здатися. Але ніхто не здався. Двох хлопців застрілили, а чотирьох спалили в церкві… Я ж була зв'язковою до 1947 року».

Виражаючи спогади у віршах, своєю життєвою історією ділиться й 90-річний Зиновій Середюк. Після арешту рідної сестри Юлії (1944), у 1945 році він поступив добровольцем у сотню «Бурлаки» під псевдонімом «Гроза», виконував функції політвиховника сотні. Того ж року був арештований. Через кілька місяців військовим трибуналом був засуджений до 10 років позбавлення волі. Термін ув'язнення відбував на шахтах Воркути. Нині Зиновій Середюк з незагоєним болем описує національно-визвольну боротьбу свого покоління за Українську державу у віршах, які почав писати ще з юності. За цей час уже видав 23 збірки.

Неможливо не зазначити й про те, наскільки важлива увага з боку влади для воїнів різних поколінь. На цьому наголошує також Жанна Мерзлікіна, дружина 33-річного Дмитра Мерзлікіна, який у 2014-ому у складі 24-ої Яворівської окремої механізованої бригади воював на східному фронті. У ніч на 11 липня під Зеленопіллям Луганської області він отримав важкі поранення. Переніс близько 40 складних операцій. Нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

«Ми особливо вдячні голові Тернопільської ОДА Степанові Барні за велику увагу до нашої сім'ї, за те, що, незважаючи на завантаженість, він не забуває наших Героїв. Те, що він допомагає, підтримує та переймається нашими проблемами має надзвичайно велике значення, – зауважила Жанна Мерзлікіна».

Варто зазначити, що в рамках дії державної програми сім'я Мерзлікіних отримала змогу на вторинному ринку придбати квартиру в новобудові. Наразі там триває ремонт, будівельними матеріалами для якого посприяла обласна адміністрація.

Підсумовуючи зустрічі з ветеранами, голова Тернопільської ОДА Степан Барна зауважив, що концепція державної політики полягає в тому, щоб поєднати всі покоління борців, котрі захищали і захищають нашу державу.

«Для нас важливо, щоб ветерани УПА, Червоної армії і сучасні ветерани – учасники бойових дій на Сході, разом поєдналися в необхідності розбудови спільної держави. Саме вони власним прикладом можуть найкраще продемонструвати, як будувати Українську Державу, бо жертвували своїм здоров'ям та життям, аби Україна була сильною та єдиною. Тому наше завдання зробити все для того, щоб ці люди були символом єдності, примирення та символом майбутнього нашої держави України», – підкреслив Степан Барна.

Водночас, як підсумував обласний військовий комісар Олександр Скумбрій, дуже важливо, щоб сучасні ветерани – учасники бойових дій, навіть після важких поранень, так як Дмитро Мерзлікін, знаходили у собі сили боротися і працювати далі на благо української держави.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: За останній тиждень у м. ...
Наступна новина: У Луцьку відбудеться ...

КОМЕНТАРІ