Засновник книжкової серії «Бібліотека Галицька» зустрівся із чернівчанами

Засновник книжкової серії «Бібліотека Галицька» зустрівся із чернівчанами

15.05.17 10:51 0 573
У Муніципальній бібліотеці ім. А. Добрянського відбулась творча зустріч з літературознавцем, письменником-есеїстом з Франківщини Євгеном Бараном, який презентував чернівецькій публіці свої творчі доробки за кілька останніх років.

Зокрема, це книги започаткованої ним в 2011 році серії «Бібліотека Галицька». Євген Баран розпочав роботу над серією з видання вибраних творів Антіна Могильницького, священника і письменника наближеного до галицького літературного товариства «Руська трійця». У 2013 році вийшла в серії «Бібліотека Галицька» антологія українського прозаїка, поета і байкаря, уродженця Калуша Михайла Козоріса розстріляного в 1937 році. Тоді ж побачила світ і книга присвячена «паломниці совітської доби» Ользі Дучимінській. У цю книгу увійшли художні твори письменниці, а також літературно- критичний нарис про Наталю Кобринську, фотоархіви та епістолярна спадщина.

Чергова книга із серії «Бібліотека Галицька” представлена уродженцем Коломийщини, письменником із діаспори Ростиславом Ендриком (1906 -1974) та його гуцульською фольклорно-міфологічною прозою.

Та найбільш вагомою своєю роботою Євген Баран вважає двотомник «Тарас Франко. Вибране», присвячений сину Івана Франка, який з 1939 по 1949 роки жив у Івано-Франківську. Упорядники Наталія Тихолоз та Євген Баран, в антологію з двіох книг включили велику художню, наукову, мемуарну та епістолярну спадщину українського письменника і науковця. Це перше найповніше видання творів Тараса Франка, приурочене 125 роковинам від дня народження письменника.

Дослідженя життєдіяльності Івана Франка та творчі інтерпретації Євгена Барана лягли в основу ще однієї книги – «Франкіяна Прикарпаття». Цей альманах являє собою поетичну, прозову та есеїстичну франкіану. Видання цікаве тим, що до роботи над ним було задіяно Оксану Франко, а також в книзі розміщено роботи франківських художників і скульпторів.

Завдяки любові до знакових літературних постатей минулого та досліджень Євген Баран не покидає писати есеї і продовж багатьох років дотримується жанру літературно-критичної есеїстки. Каже, що це жанр, який дозволяє йому бути почутим. Яскравим прикладом цього є збірник есеїв «Шоколадна Україна», що вміщує блок соціальної та літературної есеїстики письменника. На сторінках збірника розкривається авторське мислення, яке пройшовши через призму віків занурюється у світ сучасний – світ літератури, історії, політики. Героями його есеів є Шевченко і Андрухович, Євдокія Юрчак і Квітка Цісак, Марко Черемшина і «Неакадемічний Стефаник», Степан Пушик і Іван Франко.

З 2013 року Євген Баран вів своєрідний фейсбушний щоденник, куди продовж кількох років записував літературно настроєві моменти, які нерідко носили форму афоризмів. Нині вони лягли в основу двох невеличких книг «Недописана книга» та «Недописана книга… частина инча»

літературознавець займається упорядкуванням епістолярної спадщини синів майстра психологічної новели Василя Стефаника, які передала Мотрина Стефаник, а також вивченням видань і рукописів українського письменника та культурно-освітнього діяча, батька Ірини Вільде Дмитра Макогона, які знайшлись в Коломиї у викинутих архівах колекціонера зі Снятинщини Івана Костащука.

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Мобільний додаток - це ...
Наступна новина: Очільник Тернополя привітав ...

КОМЕНТАРІ