Типи і види опалювальних котлів?

Типи і види опалювальних котлів?

15.05.17 12:09 0 1018

Останнім часом все більше українців стикаються з проблемою облаштування автономної системи опалення. Це питання постає і перед власниками дачних будинків, і перед жителями приватного заміського сектора, і перед жителями міських квартир, і перед власниками офісних будівель. Одним з ефективних варіантів вирішення проблеми є система опалення, в якій в якості джерела тепла працює котел. За допомогою котлів можна і опалити приміщення, і забезпечити гарячу воду для будинку.

Далі, ми розглянемо які є типи котлів і розповість нам про це співробітник інтернет-магазину https://feko.com.ua/, в якому безпосередньо можна придбати якісне опалювальне обладнання та системи водопостачання.

Типи котлів

Приступаючи до вибору котла, перш за все, необхідно визначитися з видом палива, яке вам буде найзручніше використовувати. Це можуть бути:

  • дрова, вугілля і торф;
  • газ;
  • електрика;
  • дизельне паливо (солярка).

Твердопаливні котли

У перших водогрійних котлах горіли дрова, вугілля і торф. Подібного роду твердопаливні котли випускаються і нині. Вони особливо актуальні в тих місцях, де відсутні газові магістралі, утруднена доставка рідкого палива і трапляються перебої з електроенергією. Робота в таких умовах - це їх основна перевага при невисокому КПД (60 - 80 %) і чималій витраті палива, яке потрібно звідкись приносити, закладати в топку і стежити за процесом горіння. Господар такого котла за сумісництвом є пічником,а це подобається лише естетам. Даний тип опалювальних котлів вже відходить в минуле і актуальний для зовсім вже глухих місцевостей, віддалених від газових магістралей і джерел електроенергії.

Газові котли

Дешевше газу - тільки дрова, що дісталися безкоштовно. Саме тому найбільш поширеними сьогодні стали котли, які використовують в якості палива газ - магістральний з трубопроводу або скраплений, що зберігається в резервуарі. Газові котли мають більший ККД (газ згорає практично повністю, виділяючи більше тепла, ніж дрова чи вугілля) і не вимагають участі людини при подачі палива. До того ж вони не більш гучні, ніж побутова газова плита, а шкоди для навколишнього середовища від них значно менше, ніж від традиційної печі.

Але, на жаль, деякі газові котли дуже чуйно реагують на падіння тиску в газопроводах, що нерідко трапляється у вітчизняних магістралях. Замість номінальних 15 - 20 мбар тиск в них може зменшуватися до 8 - 10 мбар (ці цифри, зрозуміло, означають перевищення тиску в магістралі над атмосферним, 1 атм = 987 мбар). Природно, це призводить до зменшення теплової потужності котла. Більш того, при падінні тиску полум'я газу починає стелитися по пальнику і сідати на нього. В результаті пальник обгорає і швидше виходить з ладу.

Але це ще не все. Якщо тиск стає нижче порогової величини, спрацьовують автоматичні клапани, покликані перешкоджати засмоктуванню полум'я в магістраль. Це є надійним захистом від вибуху, але призводить до загашень (зрозуміло, не дивлячись на температуру за бортом і час доби). Тому, купуючи котел, обов'язково поцікавтеся мінімальним тиском газу, при якому він ще працює і при якому вже вимикається. Справа в тому, що в зарубіжних газових мережах тиск газу вище і стабільніше, ніж у вітчизняних, і на це розраховані котли багатьох іноземних компаній. Працюючи в Україні, вони відключаються занадто часто.

Не забудьте також запитати продавця і про номінальний тиск, при якому даний котел працює із заявленою потужністю.

Якщо є можливість підключитися до магістралі природного газу, то вам буде зручно використовувати газовий котел. Якщо газова труба до вашого будинку поки що не підведена, але на найближче майбутнє підведення газу заплановане, то ви можете купити котел комбінованого типу, який може працювати і на газі, і на дизельному паливі.

Рідкопаливні котли

Такі котли використовують в якості енергоносія солярку або мазут. За своїми споживчими якостями і експлуатаційними характеристиками (наприклад, ККД) вони не поступаються газовим. Але ваші витрати на закупівлю дизельного палива будуть в кілька разів більші, ніж при оплаті за газ. Рідкопаливні котли встановлюються там, де поблизу відсутні газопроводи, або в тому випадку, коли вартість прокладки нової гілки газової магістралі набагато перевищує вартість солярки або мазуту.

Рідкопаливний котел ефективно вирішує проблему опалення в позбавлених газопостачання місцевостях і при недостатній потужності електрики.

Універсальні котли

Універсальні котли можуть використовувати кілька видів палива (не одночасно). Вони мають або одну топку (для газу і солярки), або дві, одна з яких для твердого палива, інша - для рідкого палива і газу. Перехід з солярки на газ може затягнутися і зажадати послуг фахівця, оскільки необхідна заміна пальника. Але існують і універсальні пальники, що дозволяють зробити заміну "газ - дизельне паливо" шляхом натискання на кнопку. Правда, їх вартість досить висока.

Найчастіше універсальний пальник обходиться значно дорожче самого котла. Деякі котли в якості "запасного варіанту" мають електричні нагрівачі (ТЕНи), потужність яких невелика, але достатня для того, щоб не замерзнути в випадках перебоїв з паливом або при виході з ладу пальника.

Електрокотли

Свобода від паливної магістралі і стратегічного запасу палива - головна цінність електричних котлів. До того ж вони мають ряд інших переваг: невисоку вартість, малі габарити, можливістю раціонального опалення невеликих площ (від 25 м2), настінне виконання (правда, і деякі газові котли можуть бути повішені на стіну). Електричні котли, як і всі інші, забезпечені простою і надійною автоматикою, яка регулює температуру води і виключає її перегрів. Якщо до вашого будинку підведено електрику необхідної потужності, то можна сміливо вибирати електричний котел.

Висновки

Не тільки електричні котли, а й багато інших вимагають підключення до електромережі. Справа в тому, що рідкісний котел не має системи управління процесом горіння. Серед зарубіжних зразків - навіть твердопаливних, не кажучи вже про газові і рідиннопаливні. Тому при раптовому відключенні електроенергії вони перетворюються просто в предмет інтер'єру, до того ж - даремний. Що ж стосується габаритів, дизайну і прикраси інтер'єру, сучасні котли в цьому досягли суттєвого успіху. Їх вже не обов'язково ховати від сторонніх очей. Іноді їх навіть плутають з пральними машинами або холодильниками. Котельня може поєднуватися з тренажерним залом або, припустимо, більярдною. Розміри котлів не завжди сильно залежать від потужності.

А ось залежність необхідної потужності від площі опалювальних приміщень найпряміша і безпосередня. Кожен квадратний метр вимагає не менше 100 Вт. Мати невеликий запас потужності просто необхідно - на випадок посилення морозів, на приїзд гостей або падіння тиску в газовій магістралі. Наприклад, для котеджу загальною площею 300 м2 потужність котла повинна становити не менше 35 кВт (при відсутності бойлера). Виконати точний розрахунок в залежності від висоти стель, площі і якості скління, товщини і матеріалу стін, кількості мешканців і їх розпорядку дня, а також врахувати мінімально можливу і середню температуру зовнішнього повітря в опалювальний сезон повинна та компанія, якій ви вирішили довірити долю своєї опалювальної системи, а отже і свою.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Наступна новина: Металлочерепица - ...

КОМЕНТАРІ