Що таке сталевий канат (трос)?

Що таке сталевий канат (трос)?

15.05.17 16:36 0 1603

Сам по собі трос - це канатно-мотузковий виріб, виготовлений із сталевого дроту, звитий за особливою технологією зі спіралі. Для додання антикорозійних властивостей, використовують той дріт, який випущений із нержавіючої сталі; крім того, його додатково оцинковують або надають антикорозійні властивості іншими способами. До речі, в Україні придбати стальний трос можна в інтернет-магазині cargoset.com.ua.

Найбільш популярний тип сталевого троса складається з шести пасм, звитих навколо манільського або джутового сердечника. Останній заповнює пустоту в центрі виробу, перешкоджаючи провалюванню пасм до центру. Він також захищає внутрішній шар дроту від корозії, так як сам по собі додатково оброблений захисними матеріалами.

Залежно від кількості дроту, троси можуть бути найрізноманітнішою гнучкості:

  • від менш гнучких на 42 дроти;
  • до гнучких з 72 дротів;
  • і підвищеної гнучкості, що складаються з 144 тонких дротів, звитих навколо сердечника з натурального матеріалу.

Сталевий трос може бути трьохпрядний, чотирьохпрядний і багатопрядний. Як виняток зустрічаються пятипрядні троси кабельної роботи. Як правило, сталеві троси бувають шестипрядні з сердечником.

Трьохпрядні троси зустрічаються більш часто, проте не менше поширення отримали і чотирипрядні «версії». У серединці такого виробу є сердечник, але тільки якщо його товщина перевищує 50 мм. Відзначимо, що трьохпрядні сталеві троси куди більш міцні, ніж чотирьохпрядні. Це правило змінюється лише тоді, коли товщина останніх починає перевищувати 150 мм. У свою чергу, троси з трьома пасмами зношуються швидше, так як їх товщина більша. Як бачите, і тут можна спостерігати певний паритет. До переваг чотирьохпрядних тросів також відносять те, що вони більш круглі в перерізі.

Тепер розглянемо наступну класифікацію сталевого троса. Він може бути як правого, так і лівого плетення. Практично всі ці вироби найчастіше правого скруту і найчастіше трьохпрядні. Втім, зустрічаються і варіанти, коли трос має ліву звивку.

Не можна не відзначити і квадратний сталевий трос, який був винайдений понад півстоліття тому. Втім, що тоді, що зараз він не користуються великим попитом, але все ж використовується.

Таким чином, сталеві троси можуть бути самими різними і мати найрізноманітнішу конструкцію.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Наступна новина: Обзор бензиновых ...

КОМЕНТАРІ