Рік УПА на Тернопільщині: На історичній пам’яті виховуємо молоде покоління

Рік УПА на Тернопільщині: На історичній пам’яті виховуємо молоде покоління

16.05.17 14:25 0 574
Нинішній 2017 рік на Тернопільщині проголошений Роком Української Повстанської Армії. Відтак, з нагоди відзначення в області 75-річчя з дня утворення ОУН-УПА заплановано цілий комплекс заходів, спрямованих на вшанування пам'яті полеглих борців за волю України, підтримку та оздоровлення ветеранів УПА. Саме тому 2017 рік буде плідним на цікаві та змістовні заходи, що покликані більш глибоко збагнути історичне минуле України, переосмислити події сучасності та збадьорити патріотичний дух нації.

Таким чином, до 75-ої річниці утворення ОУН-УПА структурними підрозділами Тернопільської ОДА заплановані такі заходи:

Департаментом соціального захисту населення:

В області залишилися 450 учасників бойових дій ОУН-УПА. Їм буде надано щомісячну доплату до пенсії в сумі 500 гривень за рахунок коштів обласного бюджету. Зараз ця доплата становить 200 гривень. Проте незабаром буде впроваджено нову виплату і проведено доплату розпочинаючи з 1 січня 2017 року. Передбачені також кошти на лікування ветеранів УПА в реабілітаційному центрі «Говерла» у Моршині.

Управлінням з питань внутрішньої політики, релігій та національностей:

Як повідомив начальник цього управління Ігор Кульчицький, релігійні організації будуть брати участь у всіх заходах, присвяченим Року УПА. Окремо будуть брати участь у богослужіннях, у пам'ятних датах. Передбачені відповідні Богослужіння на могилах, під час молитов за померлих будуть згадувати вояків УПА. Водночас, крім загальнодержавних заходів вони будуть брати участь у заходах, організованих обласною державною адміністрацією.

Відділом сім'ї та молоді:

За словами Ігоря Чорного, керівника даного відділу, відповідно до доручення голови Тернопільської ОДА в кожному районі протягом року будуть проводити військово-польові збори для молоді. Крім того, 20 травня у Теребовлі біля військової частини буде проведена Обласна теренова гра для школярів «Легенди УПА». Зокрема, на теренову гру «Легенди УПА» планують залучити близько 300 дітей зі всієї області. Влітку відбудеться вишкільний табір для молоді в селі Антонівці Шумського району. Заплановано також зібрати матеріал і відзняти ролик, присвячений 75-річчю створення УПА. Знову ж таки в Антонівцях 14 жовтня будуть проведені заходи з молоддю. Фінансування в проведенні даних заходів повністю бере на себе обласна адміністрація.

Управлінням культури:

Заплановано проведення тематичних концертів, вечорів, круглих столів, історичних читань, фотовиставок, експозицій, уроків пам'яті, виховних годин, просвітницьких заходів за участю науковців, письменників, митців, громадських діячів, ветеранів національно-визвольної боротьби, очевидців подій. Планують також підготувати та видати календар і фотокаталог «Пам'ятки повстанської слави Тернопільщини». У червні на хуторі Лози Бережанського району проведуть театралізоване літературно-мистецьке дійство за участю художніх колективів Бережанського району. 2 липня в селі Конюхи Козівського району – мистецький фестиваль стрілецької і повстанської пісні «На хвилях Корси», присвячений 75-ій річниці утворення УПА та 100-річчю боїв під с. Конюхи. 14 жовтня в Антонівцях заплановано провести обласне літературно-мистецьке свято «Луни повстанського краю».

Управлінням освіти й науки:

З метою виховання підростаючого покоління на прикладах героїзму і відданості своїй Батьківщині, залучення до глибшого вивчення історії національно-визвольної боротьби українського народу проведено і проводиться низка обласних заходів, серед яких: щорічний фестиваль-конкурс патріотичної пісні, прози та поезії, творів образотворчого мистецтва «Свята Покрова», військово-патріотичні спортивні ігри «Козацькі забави», «Козацьке коло» (у Лановецькому районі); Теренова гра «Легенди УПА», де будуть проводитися гутівки щодо біографії (життєвого шляху) відомих упівців Тернопільщини; науково-дослідна робота в рамках краєзнавчо-пошукового проекту «Непоборні» з метою наведення обліку пам'ятників, меморіалів, захоронень та належного догляду за ними; проведення для учнівської молоді екскурсій в обласний меморіальний музей політв'язнів та репресованих, державний архів області та ін.

Як наголошує голова Тернопільської ОДА Степан Барна, пам'ять про наших славетних предків повинна жити у серцях всіх прийдешніх поколінь. Саме тому під час проведення заходів із вшанування пам'яті особистостей, котрі формували Українську Повстанську Армію, ми зможемо стати свідками відкриття нових, раніше невідомих сторінок національно-визвольного руху України.

* Рішення сесії Тернопільської обласної ради №391 від 09.12.2016 «Про відзначення у 2017 році в Тернопільській області 75-ої річниці утворення Української Повстанської Армії» (Розділ: 4 сесія).

* Розпорядження голови Тернопільської ОДА від 19.12.2016 року №743-од. «Про відзначення в області 75-ї річниці утворення Української Повстанської Армії».

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Луцьку 16 травня з 11-00 ...
Наступна новина: За останній тиждень у м. ...

КОМЕНТАРІ