У Музеї волинської ікони відкрито виставку "Небесне воїнство"

У Музеї волинської ікони відкрито виставку "Небесне воїнство"

16.05.17 13:31 0 605
Напередодні Міжнародного дня музеїв, у Музеї волинської ікони відкрито виставку «Небесне воїнство. Образи святих воїнів на волинських іконах ХVIІ-ХІX ст.». Це спільний проект музейних закладів Волині і Рівненщини – Музею волинської ікони та Державного історико-культурного заповідника м. Острога.

У відкритті експозиції взяли участь виконувач повноважень міського голови Ігор Поліщук та заступник міського голови Григорій Пустовіт, начальник департаменту культури Тетяна Гнатів. Благословіння від митрополита Луцького і Волинського Михаїла передав учасникам урочистого відкртття виставки канцлер Волинської єпархії КП, протоієрей Микола Цап.

Ігор Поліщук насамперед привітав колектив музею з Міжнародним днем музеїв. "Бажаю успіхів у важливій справі, яку ви робите, а міська влада буде сприяти, щоб музейна справа у Луцьку жила, примножувалася і процвітала”,- зазначив Ігор Поліщук. Щодо виставки він акцентував: "Дуже добре, що лучани можуть споглядати такі унікальні експонати. На багатьох іконах відображена перемога добра над злом. Я бажаю, щоб Господь і Святителі дали нам наснаги, мужності та сил перемогти зло на усіх фронтах нашого життя і щоб Всевишній дав благословіння на хороші справи".

Директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк та завідувачка Музею волинської ікони Тетяна Єлісєєва детальніше розповіли про виставку "Небесне воїнство", на якій представлені 20 ікон ХVIІ-ХІX століть, які репрезентують традицію іконографії святих воїнів. Образи демонструють як високу майстерність авторів, так і народний іконопис. Культ святих воїнів поширився на території України з часу Київської Русі, про що свідчать найдавніші пам'ятки сакрального мистецтва. Українські князі у хрещенні найчастіше обирали собі імена святих звитяжців, зводили на їх честь храми. Чи не найбільше українці шанували Святого Георгія Переможця та Архістратига Михаїла. У центрі уваги були святі Дмитрій і Євстахій та перші українські святі воїни-страдники Борис і Гліб.

Прославляючи Св. Георгія, волинські іконописці найчастіше зверталися до теми «Чуда про змія», яка втілювала ідею мужності й героїзму заради святої віри, була символом перемоги добра над злом та християнства над язичництвом. Така традиція була пов'язана з народною уявою про святих, що перемагають сили зла, а також з героїчними подіями українських козацьких визвольних воєн ХVІ – ХVІІ ст. Ікони Георгія Переможця об'єднані стилістичними особливостями, у яких легенда про Змієборця інтерпретується з характерним фольклорним звучанням.

У християнській традиції вшанування ангелів першість належить архістратигу Михаїлу. На волинських іконах архангел постає в образі Божого посланця і безстрашного воїна. Пам'ять Св. Дмитрія Солунського здавна пов'язували в Україні з військовим подвигом, патріотизмом і захистом Батьківщини. Традиційні образи Св. Дмитрія, представлені на виставці, доповнені житійними сценами.

Маючи багато спільних рис в іконографії та символіці, кожен з експонованих на виставці образів має свої характерні риси. Серед інших вирізняється декілька ікон Острозької іконописної майстерні, яка функціонувала упродовж першої половини XVIII століття. Ці твори наділені яскраво вираженими своєрідними психоемоційними рисами. Виставка надає унікальну можливість у єдиному просторі побачити давню художню спадщину Великої Волині, осмислити і відчути своєрідність церковного мистецтва.

Потім усіх присутніх запросили переглянути виставку "Небесне воїнство" провідні наукові співробітники Музею волинської ікони Ангеліна Вигодник та Людмила Карпюк, саме вони доклали багато зусиль до її створення.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ