Види музичних інструментів

Види музичних інструментів

16.05.17 16:47 0 8234

Музика оточує нас з самого дитинства. І тоді ж у нас з'являються перші музичні інструменти. Пам'ятаєте свій перший барабанчик або бубон? А блискучий металофон, по пластинках якого потрібно було стукати дерев'яною паличкою? А дудочки з дірочками на боці? На них при певній вправності можна було навіть зіграти прості мелодії.

Іграшкові інструменти - це перший крок в світ справжньої музики. Сьогодні можна придбати найрізноманітніші музичні іграшки: від простеньких барабанів і гармошок до майже справжніх піаніно і синтезаторів. До речі, зробити це можна в інтернет-магазині www.justmusic.com.ua.

Ви думаєте, це тільки іграшки? Зовсім ні: в підготовчих класах музичних шкіл з таких іграшок складаються цілі шумові оркестрики, в яких малюки самозабутньо дмуть в дудочки, стукають у барабани і бубни, підстьобують ритм маракасами і грають перші пісеньки на ксилофоні... І це їх перший справжній крок у світ музики.

Види музичних інструментів

У світі музики існує свій порядок і класифікація. Інструменти поділяються на великі групи:

  • струнні;
  • клавішні;
  • ударні;
  • духові;
  • язичкові;
  • електронні.

Які з них з'явилися раніше, які пізніше, зараз важко сказати напевно. Але вже древні люди, що стріляли з лука, помітили, що натягнута тятива звучить, очеретяні трубочки, якщо в них подути, видають свистячі звуки, а ритм зручно відбивати на будь-яких поверхнях усіма підручними засобами. Ці предмети стали прабатьками струнних, духових і ударних інструментів, відомих уже в Стародавній Греції. Так само давно з'явилися язичкові, а ось клавішні були винайдені трохи пізніше. Розглянемо ці основні групи.

Духові

У цих музичних інструментах звук видається як результаті коливань стовпа повітря, всередині трубки. Чим більше об'єм повітря, тим нижчий звук він видає.

Ці інструменти діляться на дві великі групи:

  • мідні;
  • дерев'яні.

До останніх належать: альпійський ріг, гобой, кларнет, флейта, фагот та ін. Вони представляють с себе пряму трубку з бічними отворами. Закриваючи або відкриваючи отвори пальцями, музикант може вкоротити стовп повітря і змінити висоту звуку.

Мідні духові задають тон будь-якого оркестру, починаючи від духового і закінчуючи симфонічним. Типовими представниками цієї найгучнішої групи інструментів належать: труба, тромбон, альт, валторна, баритон, тенор, туба, гелікон, саксофон. Висота звуку в мідних духових інструментів змінюється за рахунок сили видуваного повітря і положення губ. Без додаткових вентилів така труба може видавати тільки обмежене число звуків - натуральний звукоряд. Для розширення діапазону звучання і можливості потрапляти на всі звуки була придумана система вентилів - клапанів, що змінюють висоту стовпа повітря (як бічні отвори на дерев'яних). Занадто довгі мідні труби, на відміну від дерев'яних, можна згорнути, надавши їм більш компактну форму.

Струнні

Тятиву лука можна вважати прообразом струнних інструментів - однією з найголовніших груп будь-якого оркестру. Звук тут видається струною, що хитається. Для посилення звуку струни стали натягувати над порожнистим корпусом - так з'явилися лютня і мандоліна, цимбали, гуслі... і добре знайома нам гітара.

Струнна група ділиться на дві основні підгрупи:

  • смичкові;
  • щипкові.

До смичковим відносяться скрипки усіх сортів: скрипки, альти, віолончелі і величезні контрабас. Звук з них витягується смичком, яким водять по натягнутих струнах.

А для щипкових смичок не потрібен - музикант пальцями защипує струну, змушуючи її коливатися. Гітара, балалайка, лютня - це щипкові інструменти. Як і красуня арфа, яка видає такі ніжні воркуючі звуки.

Клавішні

Якщо пальці, вдаряючі по струнах, замінити молоточками, а молоточки приводити в рух за допомогою клавіш, вийдуть клавішні інструменти. Перші клавішні (клавікорди і клавесини) - з'явилися в середні століття. Звучали вони досить тихо, але дуже ніжно і романтично. А на початку 18-го століття винайшли фортепіано - інструмент, на якому можна було грати як голосно (форте), так і тихо (піано). Довге ім'я зазвичай скорочують до більш звичного "піаніно". Старший брат піаніно (та що там брат, король) - це рояль. Це вже інструмент не для маленьких квартир, а для концертних залів. До клавішним відноситься і найбільший, один з найдавніших музичних інструментів - орган.

Ударні

Найдавнішими музичними інструментами були ударні. Саме вистукування ритму було першою доісторичної музикою. Звук може видавати натягнута мембрана (барабан, бубон, східна дарбука...) або сам корпус інструмента: трикутники, тарілки, гонги, кастаньєти та ін. Особливу групу складають ударні, що видають звук певної висоти: литаври, дзвіночки, ксилофони. На них вже можна зіграти мелодію. Перкусійні ансамблі, що складаються тільки з ударних інструментів, влаштовують цілі концерти!

Язичкові

А чи можна ще якось витягувати звук? Можна! Якщо один кінець пластинки з дерева або металу закріпити, а другий залишити вільним і змусити коливатися, то отримаємо найпростіший язичок - основу язичкових інструментів. Якщо язичок один, отримаємо варган. До язичковим відносяться: гармоні, баяни, акордеони та їх мініатюрна модель - губна гармоніка.

Електронні

У 20 столітті дружне музичне сімейство поповнилося ще однією великою родиною: електронними інструментами. Звук в них створюється штучно за допомогою електронних схем, а першим зразком був легендарний терменвокс, створений ще в 1919 році. Електронні синтезатори можуть імітувати звучання будь-якого інструменту і навіть... грати самі. Якщо, звичайно, хтось складе програму.

Висновки

Поділ інструментів на ці групи - всього лише один із способів класифікації. Існує і багато інших: наприклад, китайці об'єднували інструменти в залежності від матеріалу, з якого вони були виготовлені: дерев'яні, металеві, шовкові і навіть кам'яні... Способи класифікації не так важливі. Набагато важливіше вміти розпізнавати інструменти і за зовнішнім виглядом, і по звуку.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Занимательная вышивка ...
Наступна новина: Чернівці: Щодо ...

КОМЕНТАРІ