Степан Барна: Здобуття простими громадянами України фундаментального права людини на свободу пересування як усередині країни,так і за її межами,– ось що найважливіше (інтерв’ю)

Степан Барна: Здобуття простими громадянами України фундаментального права людини на свободу пересування як усередині країни,так і за її межами,– ось що найважливіше (інтерв’ю)

18.05.17 11:48 0 528
Газета «Свобода» продовжує вже регулярні бесіди з головою Тернопільської обласної державної адміністрації Степаном Барною про найважливіші теми дня.

26 квітня посли Європейського Союзу (ЄС) схвалили надання безвізового режиму для громадян України. А 11 травня Рада ЄС підтвердила цю угоду. Що це означає для громадян України та для держави в цілому?

Українці отримали безвізовий режим з 30 країнами Європи, серед яких 26 членів ЄС (за винятком Ірландії та Великобританії), а також країни, що входять до Шенгенської зони: Ісландія, Ліхтенштейн, Швейцарія та Норвегія. Тобто, скасовано візи на короткотермінове перебування (90 днів протягом кожного періоду в 180 днів) у цих країнах. Я розглядаю це як своєрідний вияв європейською спільнотою поваги до українців, які заслужили таке ставлення, перш за все своєю багатовіковою історією, європейськістю духу української нації…

Щоб вільно подорожувати країнами Європи, громадянам України потрібно лише мати біометричний паспорт, а також пакет документів, які підтверджують мету поїздки (подорожі чи за запрошенням), забезпеченість проживання в обраних країнах…

А для України в цілому – це перш за все загальноєвропейське та світове визнання – визнання послідовності та цілеспрямованості зовнішньої та внутрішньої політики нашої держави. Адже ще в листопаді 2010 року Україна отримала план дій (своєрідне завдання) із лібералізації візового режиму з ЄС – всього із 144 пунктів. У грудні минулого року Єврокомісія визнала їх виконання нашою державою. Так що проведено колосальну роботу, пройдено складний шлях політичного, економічного, соціального, правового реформування українського суспільства…

Хто б там що не казав, безвіз – це висока оцінка зробленого в Україні впродовж останніх років. Водночас це велика цивілізаційна перемога – здобуття нашими громадянами фундаментального права людини на свободу пересування як усередині країни, так і за її межами. Ось що найважливіше…

А як, на вашу думку, поставляться до цього наші східні «вороженьки» –Росія?

Росія є двоякою. Є російський народ, і є тоталітарний, шовіністичний, імперський режим Путіна, який, до речі, за оцінками експертів, прискорено банкрутує і вже у скорім часі йому пророкують загибель. Загибель перш за все від зусиль власного народу. Зрозуміло, що у своїй передсмертній агонії путінська Росія буде в черговий раз задихатися жовчю брехні та ненависті і до України, і до країн ЄС, які запрошують нас у свою європейську родину.

А більшість простих росіян, думаю, буде нам щиро заздрити і робити все для того, щоб прискорити падіння путінської системи беззаконня, безправ'я, насильства та міжнародного терору… Українці в цьому з ними солідарні.

А як нам, українцям, якнайкраще скористатися наданим безвізовим режимом перетинання кордонів країн ЄС?

Усім, хто має намір подорожувати країнами Європи, я радив би найперше скрупульозно вивчати досвід організації та функціонування тут державного механізму, правових, виробничих та суспільних відносин. Це те, що у них діє як механізм найкращого швейцарського годинника. Вивчати і привносити до нас в Україну. Ми і до цього часу мали можливість це робити і дещо вже розпочали. Скажімо, реформа децентралізації влади та управління, яка в нас проводиться, – це якраз і є досвід європейських держав, зокрема Польщі. На жаль, процеси змін ідуть не так швидко як би нам цього хотілося, насамперед через їх нерозуміння певною, але значною частиною суспільства, представники якої навіть у владних структурах (особливо місцевих) часто відстоюють містечкові інтереси, незважаючи на перспективу, а також через негативні впливи окремих політичних сил, для яких головним стало гасло: «Усе, що робить влада, – погано». Хоча перебуваючи не так давно при владі, вони нічого доброго для суспільства не робили…

Якщо продовжити розмову про реформи, то, на мій погляд, тут ключову роль має відігравати центральна влада, від імені якої група найкваліфікованіших менеджерів-управлінців повинні напрацьовувати концепції, схеми реформ та механізми їх реалізації, і вони невідкладно мають впроваджуватись у життя. До речі, саме так було в тій же Польщі: вранці поляки встають, а територіально-адміністративний устрій у них уже новий. Але вони зрозуміли: демократія – це основа, а радитись-перераджуватись, коли все ясно (і, головне, конче потрібно для суспільства), можна до безконечності. Особисто я за такий підхід до справи. Сподіваємось, що і в цьому плані в нас все буде добре. Головне, що більшість суспільства налаштована на позитив – на конкретні дії.

У підсумку, Україна вже незабаром має стати повноцінним членом Європейського Союзу і всі ми зобов'язані прикладати до цього свої зусилля.

Розмовляв Володимир Баворівський

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Чернівцях 21 травня ...
Наступна новина: У Києві презентували ...

КОМЕНТАРІ