У Чернівцях вдванадцяте відзначатимуть День вишиванки

У Чернівцях вдванадцяте відзначатимуть День вишиванки

18.05.17 12:21 0 687
У рамках Всесвітнього Дня вишиванки 18 травня у Чернівцях, де й народилося це свято, відбудеться чимало яскравих заходів. Розпочнеться день о 9.00 акцією «Народжені у вишиванках», що відбудеться у міському пологовому будинку №2 по вулиці Рівненській, 6.

Заходи до дня вишиванки 18 травня

11.00 – Відкриття свята та початок роботи Вуличного етноуніверситету (працюватимуть етнографи-вишивальниці-реконструктори з 7 регіонів України), вулиця Ольги Кобилянської, 5. (За підтримки Чернівецького обласного управління молоді та спорту, Чернівецького обласного управління культури, ресторану «Панська гуральня»)

11.10 – Святкування у лоні зародження акції – на факультеті історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Вулиця Кафедральна, 2 (другий поверх).

12.00 – Виставка «Українська вишиванка – світовий тренд». Обласний краєзнавчий музей. Організатор – Інститут післядипломної освіти.

15.45 – 16.00 – Святкова хода у вишиванках з Соборної площі вулицею Ольги Кобилянської до ресторану “Панська гуральня”.

16.00 – Переберія статуї Європи та етнопоказ.

18.30 – Концерт Заслуженого академічного буковинського ансамблю пісні і танцю імені А. Кушніренка. Чернівецька обласна філармонія імені Д. Гнатюка.

За прогнозом організаторів, цьогоріч Всесвітній день вишиванки планують відзначити щонайменше у 60-ти країнах світу.

Довідково

Уперше День вишиванки запропонувала відзначати одна зі студенток факультету історії Чернівецького національного університету у 2006 році. Її надихнув знайомий, який постійно носив вишиванку. Того року у вишиванки вдяглися кілька студентів та викладачів Чернівецького університету, тепер це свято набуло міжнародних масштабів.

Вишиванка вважається оберегом від усього лихого, що може статися в людському житті. Вона є символом краси та міцного здоров'я, а також щасливої долі. В Україні вишиванка теж символізує і родинну пам'ять, вірність та любов у сім'ї. Експерти вважають, що український народ намагається закодувати щастя, долю, життя та волю в орнаменті вишиванок.

Кожен регіон мав свої візерунки. Легко впізнати Борщівську вишиванку з Тернопільської області. Тут переважає чорний колір. Існує легенда, під час татарського набігу загинули всі місцеві чоловіки, тож жінки з навколишніх сіл заприсяглися впродовж 7 поколінь вишивати тільки чорні сорочки.

Буковинська сорочка завжди з яскравими квітами. Космацька – з помаранчевими та жовтими барвами. Полтавчани люблять вишивати білим по білому.

У XIX столітті Іван Франко почав поєднувати вишиванку з європейським костюмом і започаткував своєрідну моду.Сучасники згадували: “Де б він не з'являвся, неодмінно привертав увагу своїм піджаком та вишиваною сорочкою поміж пишних комірців та краваток”.

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ