Віталій Сікіринський: Ми проводимо форум не для «галочки»,а щоб використати потенціал Тернопілля (інтерв'ю)

Віталій Сікіринський: Ми проводимо форум не для «галочки»,а щоб використати потенціал Тернопілля (інтерв'ю)

19.05.17 11:26 0 676
24 травня у Тернополі стартує Другий міжнародний інвестиційний форум «Тернопільщина Invest-2017». Головне завдання, яке ставлять перед собою організатори, — ефективність: при відносно мінімальних витратах досягти якнайбільшої користі для області. А динамічний розвиток області, що триває останнім часом, не залишається без уваги потенційних інвесторів. Тернопілля стає все привабливішим, у нього хочуть вкладати кошти і нині цим процесам необхідний акцентований поштовх, яким і має стати інвестиційний форум.

Про загальну експортно-імпортну ситуацію на Тернопільщині та організацію інвестиційного форуму говоримо з начальником управління міжнародного співробітництва та фандрайзингу Тернопільської ОДА Віталієм Сікіринським.

Протягом 2016 року в Україні значно знизився експорт і при цьому зріс імпорт. Простіше кажучи, продаємо ми менше, а купує країна все більше. На території Тернопільської області така ж ситуація?

Ні, останнім часом на Тернопільщині зберігається стала тенденція позитивного співвідношення експорту та імпорту. Наприклад, за два перших місяці 2017 р. зафіксоване позитивне сальдо — 16,5 млн. дол., порівняно з аналогічним періодом минулого року цей показник зріс на 36%. Тобто протягом січня-лютого цього року експортували ми продукції на понад 60 млн. дол., а імпорт склав 44 млн. дол. Зважаючи, що йдеться про не надто активний період року, то, гадаю, що це дуже позитивний момент.

Серед країн, з якими співпрацює Тернопільщина, виділю найбільший прогрес у відносинах з В'єтнамом: показники зросли аж уп'ятеро! В області активно працює представник цієї країни пан Тран Ван Ван, який намагається оперативно інформувати нас про виникнення тих чи інших перешкод у роботі в'єтнамських бізнесменів, а ми у свою чергу швидко усуваємо недоліки. Як бачимо, від такої співпраці виграють усі, позитивний результат очевидний.

Інша країна, яка також прагне активізації співпраці, — Китай. За звітний період обсяги співпраці з ним зросли ще більше — ушестеро! Причому зацікавлені в спільній діяльності з тернопільськими фірмами не лише бізнесмени цієї країни, а й кредитні установи, що прагнуть інвестувати кошти в нашу області. Отож, найближчими часом намагатимемося організувати кілька зустрічей китайських інвесторів та тернопільських бізнес-структур для наведення тісніших зв'язків.

Найбільшу частку експорту з області, звісно, складає сільськогосподарська продукція. Відзначу вагоме зростання в обсягах торгівлі курячими яйцями в арабські країни, що спостерігається останнім часом. Хоча насправді торгує наша область не лише сільгосптоварами — досить вагоме представництво в експорті мають, наприклад, електричні прилади та навіть предмети мистецтва. Отож, наш експорт досить різноманітний.

Урізноманітнити його ще більше, а також активізувати співпрацю з потенційними інвесторами має на меті Другий міжнародний інвестиційний форум «Тернопільщина Invest-2017»?

Так, форум відбудеться з 24 до 26 травня і ми покладаємо на нього серйозні очікування. Уже є домовленість, що на форум прибудуть посли Грузії, Молдови, Естонії, Таджикистану, Білорусі, очікуємо також підтвердження від послів Індії, В'єтнаму та Ірану. Високе представництво очікуємо і на рівні Кабміну, а Президент України Петро Порошенко привітає гостей форуму офіційним зверненням. Такого статусу форум набув завдяки активності голови Тернопільської ОДА Степана Барни, який будь-яке відрядження до столиці поєднує з відвідуванням дипломатичних установ і налагодженню співпраці.

Планується, що загалом у роботі форуму візьме участь близько 400 гостей.

З них половина буде представляти Україну і зокрема Тернопілля. Ми запрошуємо місцевих бізнесменів, голів РДА та голів об'єднаних територіальних громад, щоб гості мали безпосередній контакт з зацікавленими особами.

Торік, до речі, у роботі форуму взяли участь понад 700 гостей, але тепер ми свідомо зменшили масштабність заходу, запросивши лише представників бізнес-структур та дипломатичних установ, які активно співпрацюють з бізнесом області і потребують ще більших контактів. Таким чином, маємо на меті підвищити ефективність заходу.

Якою буде програма форуму?

Ми врахували попередній досвід торішнього форуму, зокрема, нарікання, що для високих гостей – послів і консулів інших країн, не було належним чином організовано програму перебування на форумі. Тому нині приділили цьому аспекту підвищену увагу. Отож, у перший день форуму, 24 травня, на базі Збаразького замку зробимо круглий стіл за участю дипломатів та бізнес-осередків, після чого гості поїдуть на екскурсію до Почаївської Лаври.

Надалі в нас заплановане підписання угоди про співпрацю між головою Тернопільської ОДА та маршальцем Підкарпатського воєводства, що межує з Україною.

Щодо практичної частини форуму, то відбудуться дві дискусійні панелі. Одна буде присвячена налагодженню співпраці з іноземним бізнесом та залученню інвестицій на Тернопільщину. А друга — Тернопільському летовищу. У нас є кілька пропозицій від потенційних інвесторів щодо аеропорту. Зокрема представники іранської авіакомпанії, що має представництво в Україні, хочуть взяти частину нашого аеропорту під техмайданчик, адже в жодному іншому летовищі Західної України немає можливості ремонтувати літаки і проводити їх технічний огляд. Інша пропозиція стосується запуску з Тернополя регулярних пасажирських авіарейсів, але для цього необхідно суттєво відремонтувати термінал. Питання запуску аеропорту дуже важливе для керівництва області, тому ми запросили в якості спікера на цій панелі міністра інфраструктури Володимира Омеляна. Нещодавно голова Тернопільської ОДА спілкувався з ним по телефону, і міністр дав позитивну відповідь на запрошення. Ми очікуємо також на приїзд представників Гжешувського аеропорту, їхній досвід безцінний для Тернополя, отож, сподіваємося на їх допомогу.

Це вже другий економічний форум, який проводить команда Степана Барни, але у попередні роки, за різних голів ОДА, на Тернопільщині було проведено до десятка схожих форумів, проте зиску від них практично немає. У чому, на вашу думку, помилки попередників і як уникнути їх нині?

Я знайомився з матеріалами проведення попередніх економічних форумів, зокрема у 2008-2009 рр. Чому вони виявилися неефективними? Я би виділив дві складові причини. По-перше, загальна економічна ситуація в країні, що склалася на той момент, абсолютно не сприяла вкладенню інвестицій. Тепер же ми бачимо, що, незважаючи на війну, керівництво держави чималі кошти вкладає у розвиток інфраструктури в регіонах. І ці процеси є сигналом для інвесторів про наміри і відкритість влади. А другим аспектом вважаю самих керівників області та районів. Не хочу нікого ображати, але вважаю, що попередні голови ОДА та РДА основну увагу приділяли кабінетній роботі, а, наприклад, нинішній голова ОДА Степан Барна більшу частину робочого графіка формує з акцентом на райони, часто там буває і чудово орієнтується у регіональній проблематиці та бізнес-можливостях на місцях. Отож, форуми тепер проводимо не для «галочки», а щоб насправді використати ці можливості та вирішити проблеми.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Відбувся перший етап ...
Наступна новина: Убивця лучанки постане ...

КОМЕНТАРІ