Що таке термопанелі?

Що таке термопанелі?

19.05.17 14:27 0 1409

Термопанелі - це готовий фасад, який можна застосовувати як на новоспоруджуваній будівлі, так і на вже давно експлуатованих будинках, зовнішній вигляд яких хотілося б значно поліпшити плюс отримати значний бонус у вигляді додаткового утеплення. До речі, в Україні придбати термопанелі можна на сайті компанії "ІЕС": www.ekonomopal.com/ru.

Термопанелі мають різні конструктивні особливості, починаючи від матеріалів, з яких вони складаються, закінчуючи способами монтажу. Давайте визначимо, які бувають різновиди термопанелей.

За матеріалами облицювального шару, термопанелі можуть бути виготовлені із:

  • металу, покритого полімерною фарбою;
  • фольгуючого алюмінію, покритого полімерною фарбою;
  • декоративного бетону;
  • керамограніту;
  • клінкеру;
  • пластику.

За основного шару (він же і є утеплювачем), , термопанелі можуть бути виготовлені із:

  • пінополістиролу (ППС);
  • екструдованого пінополістиролу (ЕППС);
  • пінополіуретану (ППУ).

Дані види матеріалів є основними у використанні термопанелей. Є виробники, які експериментують і з іншими видами матеріалів, але, так як вони не набули широкого поширення, розглядати їх ми не будемо. На достоїнствах і недоліках розглянутих матеріалів зупинимося більш детально. Лицьовий шар грає не тільки декоративну роль, але і є захисним шаром від зовнішнього агресивного середовища у вигляді атмосферне опадів, перепадів температур і впливу ультрафіолету, забезпечує виведення вологи з конструкції назовні.

Всі перераховані матеріали облицювального шару можна розділити на 2 підгрупи:

  • Ті, що мають можливість виведення вологи назовні (декоративний бетон, керамограніт, клінкер);
  • І не гідрофобні (метал, алюміній, пластик).

Всі матеріали однаково добре забезпечують захист від атмосферного впливу, а ось з ультрафіолетом не так все просто. Матеріали, які мають природну неорганічну основу, дуже довгий час, 100 років і більше, не вицвітають і зберігають свій первісний вигляд. До них відноситься вся кераміка: клінкер, керамограніт. Трохи поступається за часом вицвітання декоративний бетон, але, так як в ньому присутні неорганічні залізо-окисні пігменти, декоративні властивості мають досить тривалий термін - 50 років і більше. Металосайдинг, металопрофіль, цокольний і вініловий сайдинг мають полімерне покриття, що зберігає декоративний вигляд до 10 років. Ще однією з важливих характеристик облицювального шару є механічна міцність до зовнішніх впливів. Всі матеріали, що мають полімерне покриття, серйозно уразливі в цьому плані. Монолітні ж мають перевагу, оскільки при появі відколів, подряпин, зовнішній вигляд їх не порушується.

Основний шар, має не так багато різновидів, але грає дуже істотну роль, оскільки на нього покладається конструктивна жорсткість самої панелі, теплотехнічні характеристики, гігроскопічність, водопоглинання, горючість, токсичність, термін служби.

Конструкція панелі, її геометрія, спосіб стикування є важливою відмітною особливістю термопанелей різних виробників. Конструктивні особливості (спосіб стикування панелей «шип-паз») дозволяють здійснювати збірку в простій послідовності без додаткових маніпуляцій з клеєм, вирівнюванням по площині (відсутність ступенів між панелями). Так що будьте обережні при виборі виробника, адже облицювальний шар у всіх виробників може бути однаковим, а ось конструкція панелі визначає серйозність виробника. Звертайте особливу увагу на конструкцію термопанелей! Лицьовий шар, навіть якщо він дуже красивий, не буде грати ролі, якщо ваш будинок буде зіпсовано нерівномірними стиками!

На закінчення, потрібно відзначити ще одну особливість термопанелей: це монолітність всієї конструкції стіни, яка обумовлена способом монтажу. Термопанелі кріпляться без повітряного зазору, без використання підсистем, безпосередньо на саму стіну. Тим самим забезпечується конструктивна жорсткість термопанелі за рахунок основної стіни.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ