У Чернігові обговорили виконання Цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу

У Чернігові обговорили виконання Цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу

25.05.17 10:05 0 876
24 травня, в Чернігівській міській раді відбулось засідання координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу під головуванням заступника міського голови Ольги Хоніч.

Як зазначила начальник управління охорони здоров'я міської ради Ольга Малець, у 2016 році вперше були виділені кошти на проведення заходів в рамках виконання Цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2016-2018 роки у місті Чернігові.

З доповіддю «Про епідситуацію з ВІЛ-інфекцією/СНІДом в м. Чернігові» виступила лікар-епідеміолог Чернігівської міської лікарні № 2 Лариса Лугова. Вона зазначила, що епідемічна ситуація із захворюваністю на ВІЛ в Чернігові залишається складною. За всі роки спостереження виявлено по серомоніторингу 2853 особи, що становить 989,6 на 100 тис. населення. Померло з числа ВІЛ-інфікованих 614 осіб.

Станом на початок поточного року на диспансерному обліку знаходяться 942 особи. Крім того, на обліку - 74 дітей, народжені ВІЛ-інфікованими матерями, з них у 24 діагноз підтверджений, 5 дітей мають діагноз СНІД.

За словами Лариси Лугової, переважний шлях інфікування по місту – парентеральний (інфікування при вживанні наркотичних речовин ін'єкційним шляхом). Він становить 53%. Лікар-епідеміолог також зазначила, що цей шлях інфікування з року в рік зменшується за рахунок збільшення ВІЛ-інфікованих осіб статевим шляхом - 39,4%. 7,8% - доля дітей, народжених ВІЛ-інфікованими матерями.

Переважна більшість серед ВІЛ-інфікованих осіб – чоловіки (58%), але з року в рік збільшується питома вага хворих жінок (у 2000 році – 13%, а у 2016 році – 41,6%).

У Чернігові забезпечено широкий доступ населення до консультування та тестування на ВІЛ. Протягом 2016 року обстежено 12817 осіб (4,5% від населення міста). При обстеженнях виявлено 163 ВІЛ-позитивних особи.

Розподіл за віком ВІЛ-інфікованих по м. Чернігову

До 14 років

74

7,8%

15-17 років

2

0,2%

18-24 роки

29

3%

25-49 років

774

82,2%

50 років і старші

63

6,7%

Всього

942

100%

Як зазначила лікар, найбільш вразлива вікова група – 26-49 років й позитивним є той факт, що з роками зменшується кількість нових випадків інфікування серед молоді.

Спільна робота всіх служб, які працюють з учнями, молоддю, медичними працівниками дає теж позитивний результат, обізнаність молоді щодо методів профілактики зростає з кожним роком.

Як зазначив представник управління освіти міської ради, в усіх школах міста серед учнів проводяться різноманітні профілактичні заходи з питань попередження ВІЛ-інфікування. Це, зокрема, уроки «Основи здоров'я», на яких учнів з 5-го класу знайомлять з поняттями - туберкульоз і ВІЛ-інфекція. Починаючи з 6-го класу учні дещо розширюють свої знання з проблеми, вони вивчають вплив ВІЛ-інфекції на організм людини, поглиблюють знання новими поняттями про СНІД, детальніше знайомляться зі шляхами передачі ВІЛ-інфекції, а також вивчають, як ВІЛ не передається. Також порушуються правові питання.

Знання учнів про ВІЛ-інфекцію, туберкульоз та інші інфекції, що передаються статевим шляхом, поглиблюються й на уроках біології. Проводяться заняття з факультативного курсу «Захисти себе від ВІЛ» за програмою «Формування здорового способу життя та профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу» або тренінги за інформаційно-просвітницькими програмами Міністерства освіти і науки України «Я – моє здоров'я – моє життя», «Дорослішай на здоров'я!». Також проведено міський фестиваль-конкурс агітбригад «Молодь обирає здоров'я – 2017». Спеціалісти «Клініки дружньої до молоді» проводили бесіди «Бути здоровою – це красиво», «Профілактика венеричних захворювань».

Крім того, з січня по травень поточного року в 26-ти загальноосвітніх навчальних закладах міста тривало впровадження програми «Вибір – 5» (автор програми Валерій Рябуха) щодо просвіти учнів 5-х класів загальноосвітніх навчальних закладів з питань профілактики наркоманії, ВІЛ/СНІДу та злочинності серед дітей та підлітків. На заняттях за цією програмою розглядаються питання відповідальної поведінки у «ситуаціях вибору», ведеться пропаганда здорового способу життя, профілактика захворюваності на ВІЛ/СНІД.

Також на базі 10 класу ЗНЗ № 2 проведено пілотний курс «Вибір – 10».

Медичну допомогу в місті ВІЛ-інфікованим особам надають всі заклади охорони здоров'я за місцем проживання. На по місту 856 осіб отримують антиретровірусну терапію, з них 23 дітей. Основною метою АРВ-терапії є збереження здоров'я, покращення якості життя та його продовження. Ефективна терапія має і профілактичне значення, оскільки суттєво знижується ризик передачі вірусу від однієї людини до іншої.

Серед проблем члени координаційної ради відмітили й існування ризику професійного зараження медичних працівників. На таких випадків зараження не зареєстровано, але щороку серед людей, які отримують постконтактну профілактику, близько 40% - це медичні працівники. На жаль, на відчувається недостатня кількість засобів індивідуального захисту для медичних працівників: захисних окулярів, кольчужних рукавичок тощо.

Члени координаційної ради зазначили, що організація профілактичної роботи з населенням, яка направлена на пропаганду здорового способу життя, проводиться якісно, її методи змінюються, що призводить до позитивних наслідків. Крім того, приділяється достатня увага роботі в групах ризикованої поведінки, забезпечено висвітлення публікацій в ЗМІ та розповсюдження листівок.

Прес-служба Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ