У Чернівцях обговорили енергетичну дипломатію

У Чернівцях обговорили енергетичну дипломатію

25.05.17 13:36 0 558
24 травня у Чернівцях відбувся круглий стіл “Енергетична дипломатія – що це значить для України”. Захід пройшов за ініціативою Болгарського дипломатичного інституту та організаційної підтримки компанії iC consulenten Україна.

Учасники круглого столу – експерти Болгарського дипломатичного інституту Славчо Нейков, перший Директор Секретаріату Енергетичного Співтовариства, посол Лачезар Матєв, PHD, експерт в області енергетики і Атанас Георгієв, лектор Софійського університету Св. Климента Охридського, Олена Рибак, директор компанії iC consulenten та член Ради Європейсько-українського енергетичного агентства, модератор та організатор круглого столу, а також буковинська спільнота – представники влади, громадських організацій, експерти з енергетики.

Болгарська команда прибула до Чернівців у рамках освітнього проекту з енергетичної дипломатії, який фінансується урядами США та Болгарії через фонд, що спрямований на підтримку ініціатив, пов'язаних з енергетичною безпекою та диверсифікацією енергії у країнах Західних Балкан, Україні, Молдові, Грузії та Вірменії. Це цикл лекцій на тему енергетичної дипломатії для студентів чотирьох провідних українських університетів та зустрічі з представниками бізнесу та місцевими органами влади у Києві, Чернівцях, Львові та Харкові. 22 та 23 травня експерти провели лекції на тему енергетичної дипломатії для студентів Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Тема енергетичної дипломатії все частіше звучить у політичному та економічному просторі України. Адже це реальний інструмент для вирішення глобальних питань розвитку енергетичного ринку:

– забезпечення стійкого енергоспоживання у країні та безперебійності роботи енергосистеми,

– завчасного реагування на зовнішні загрози в енергетичній сфері,

– залучення ресурсів (у тому числі, й фінансових) для розвитку внутрішнього енергетичного ринку та енергетики в цілому,

– інтеграції українського енергетичного ринку з регіональними та глобальними енергетичними ринками,

– забезпечення виходу українських енергетичних компаній на регіональні енергетичні ринки,

– посилення присутності України на регіональних енергетичних ринках,

– допомоги в просуванні інших економічних інтересів України завдяки успішній реалізації спільних проектів в енергетичній сфері за кордоном,

– проактивної позиції України в міжнародних організаціях,

– макроекономічного вирівнювання,

– підготовки ефективних кадрів для енергетичної дипломатії та ін.

Чернівецький міський голова Олексій Каспрук, підтвердив, що питання енергетичної дипломатії одне з найактуальніших і для міста:

«Це питання не лише національного рівня, адже ми реалізовуємо проекти з енергоефективності, і розуміємо наскільки багато втратила Україна за роки незалежності, і зараз потрібно наздоганяти процеси як на місцевому, так і на міжнародному рівнях. Це питання і створення нового бізнесу в місті, і залучення міжнародних партнерів, і питання економіки загалом».

Пан Каспрук підсумував, що рівень обізнаності серед населення з питань енергетики дуже важливий. Міська влада почала завчасно займатися реалізацією енергоефективних проектів у місті, розуміючи, що процеси децентралізації призведуть до підвищення навантаження на бюджет міста.

«Так і сталося. дуже важливо привчати населення зі шкільного віку розумно ставитися до споживання енергетичних ресурсів, саме тому, навчальні програми на енергетичні тематики дуже важливі»,- підсумував він.

На круглому столі болгарські експерти ділилися багатим досвідом у цій сфері. “В української енергетичної дипломатії повинна з`явитися платформа для енергетичного співробітництва”, – підкреслив посол Лачезар Матєв. У Болгарії енергетична дипломатія об`єднала усіх стейкхолдерів ринку енергетики – бізнес, аналітичні та громадські організації у сфері енергетики та державні органи”. Лачезар Матєв відзначив, що у Болгарії також є омбудсмен у сфері енергетики, який відіграє важливу роль в енергетичній дипломатії країни. Однак, головні комунікатори – енергетичні компанії. Саме вони ініціюють активне спілкування з населенням, яке часто отримує недостатньо інформації від держави. Під час переговорів про вступ до Європейського Союзу, Болгарія багато виграла, але де в чому і програла. Позитивний, а ще більше – негативний досвід Болгарії може бути дуже корисним для України.

Славчо Нейков підкреслив, що проблема купівлі вугілля випала з поля зору української енергетичної дипломатії, поступившись місцем нафтогазовій галузі. Однак є міжнародні партнери з об`єднаною позицією в цьому питанні – Болгарія, Румунія, Польща та Литва – співробітництво з якими допоможе Україні знайти вирішення цієї проблеми.

Олена Рибак, директор компанії iC consulenten та член Ради Європейсько-Українського енергетичного агентства, модератор та організатор круглого столу, підкреслила, що один з ключових факторів успіху української енергетичної дипломатії – це підготовка кадрів для державних структур, які могли б займатися цією темою.

Іноземні партнери України на власному досвіду розуміють, наскільки важливо вкладати ресурси та час в нове покоління, яке могло б вивести Україну на новий рівень компетентного діалогу на тему енергетичної дипломатії.

Саме тому став можливим цей освітній проект Болгарського дипломатичного інституту, один з етапів якого і відбувся наразі у Чернівцях. «Ми розраховуємо, що завдяки лекціям, сотні українських студентів відкриють для себе нові аспекти цієї надважливої теми та можливо почнуть вивчати її більш глибоко та професійно», відзначила пані Олена Рибак.

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Луцьку яблунева гілка

КОМЕНТАРІ