Ґендерне бюджетування в Україні – це можливо.

Ґендерне бюджетування в Україні – це можливо.

01.06.17 08:30 0 702
Вже другий рік в області працює робоча група, яка створена розпорядженням голови облдержадміністрації від 14.12.2015 року № 472 (зі змінами від 15.12.2016 року №623) для впровадження в області проекту „Ґендерне бюджетування в Україні”, керівником якої є директор департаменту фінансів облдержадміністрації П.Лазар.

У 2016 році здійснено аналіз функціонування окремих бюджетних установ галузі „Освіта”, що дало певні результати, зокрема у паспорті бюджетної програми на 2017 рік “Підготовка робітничих кадрів професійно-технічними закладами та іншими закладами освіти” затверджено окремі результативні показники з врахуванням ґендерної складової. Також Міністерством фінансів України частково враховані пропозиції робочої групи та внесено зміни, як містять ґендерну складову, до деяких показників мережі, штатів та контингентів установ, що фінансуються з місцевих бюджетів.

У 2017 році робоча група здійснює аналіз програми „Спеціалізована стаціонарна медична допомога населенню” у галузі охорони здоров'я, в межах якої досліджується діяльність Закарпатського обласного клінічного кардіологічного диспансеру. Результати роботи 24-25 травня 2017 року презентовано на спільній нараді з представниками Міністерства фінансів України, областей, які задіяні у Проекті, та експертів проекту „Ґендерно -орієнтоване бюджетування в Україні”.

Унікальність ґендерного бюджетування полягає у тому, що це не окремий бюджет і не потребує додаткових витрат, це інструмент, спрямований на інтеграцію ґендерної складової у бюджетний процес. Його слід розглядати як впливовий елемент управлінської діяльності, пов'язаний із розробкою бюджетів різних рівнів, що надає важливу інформацію фахівцям, які приймають рішення щодо розподілу бюджетних коштів.

Метою Проекту є підвищення економічної ефективності і прозорості бюджетних асигнувань з урахуванням різних потреб жінок і чоловіків шляхом впровадження ґендерно - орієнтованого бюджетування в Україні.

Департамент фінансів Закарпатської облдержадміністрації

31.05.2017 р.

Про це повідомили у Закарпатській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ