Заступник міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції Оксана Сивак розповіла у Луцьку про реформування медичної галузі

Заступник міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції Оксана Сивак розповіла у Луцьку про реформування медичної галузі

01.06.17 13:57 0 530
У рамках Всеукраїнського туру «ЗміниТИ: взаємодія заради змін» Луцьк відвідали представники громадської організації «Центр UA» спільно з експертами коаліції Реанімаційний пакет реформ та представниками Міністерства охорони здоров'я. Метою візиту було публічне обговорення ключових проблем в Україні, які хвилюють громаду, зокрема, щодо реформи системи охорони здоров'я та того, як вона буде впроваджена в житті громадян на рівні міст та об'єднаних територіальних громад; які виборчі правила дозволять запустити зміну політичних еліт в країні на національному та регіональному рівні; як платники податків можуть контролювати, на що витрачаються їхні гроші тощо.

Участь у заході взяли представники влади, об'єднаних територіальних громад, громадські активісти, журналісти, представники медичної спільноти. З вітальним словом до присутніх звернулися заступник голови облдержадміністрації Світлана Мишковець та заступник голови облради Роман Карпюк.

Коротко окреслили мету таких зустрічей та діяльність в регіонах Андрій Андрушків, лідер напрямку «Контроль публічних фінансів» Центру UA та Олег Рибачук, голова і співзасновник Центру UA, екс-віце-прем'єр- міністр із питань європейської інтеграції. Потому учасники заходу працювали секційно відповідно до питань, які цікавили.

Так, голова постійної депутатської комісії з питань з питань соціального захисту, охорони здоров'я, материнства та дитинства, освіти, науки, культури, мови Алла Надточій, начальник управління охорони здоров'я міської ради Микола Якимчук та керівники міських лікувально-профілактичних закладів взяли участь в обговоренні реформування медичної галузі.

Заступник міністра з питань громадського здоров'я та європейської інтеграції Оксана Сивак та експерт з питань реформи в системі охорони здоров'я Олександр Ябчанка окреслили провідні напрямки роботи міністерства щодо реформування.

Оксана Сивак презентувала концепцію розвитку громадського здоров'я, яке передбачає переорієнтацію системи із лікування на профілактику населення. За словами заступника міністра охорони здоров'я реформування передбачає, що громадян навчатимуть, як бути здоровими, запобігати усім можливим хворобам та вести здоровий спосіб життя.

За словами Оксани Сивак, нині смертність від неінфекційних хвороб складає 86%. Щодо інфекційних захворювань та захворювань біологічної безпеки, то Україна, на жаль, входить до п'ятірки країн з розповсюдження на СНІД та гепатит С.

Крім того, одним з надважливих питань залишається забезпечення необхідного рівня охоплення вакцинацією. Так, минулого року лікування важкого стану грипу, реанімація тощо сягали 22 тис грн., притому, що вакцина від грипу коштувала 180 грн. Ми маємо навчити населення усвідомлювати ці речі і дбати про себе на етапі профілактики і запобігання захворюванням. Інвестиції у превентивну медицину допомогли б підвищити загальний рівень здоров'я, сприяли б ранній діагностиці захворювань та менш затратному і більш успішному лікуванню.

Фундаментом реформи є зміна підходу. Пріоритетним має бути не лікування, а профілактика. Це безпосередньо відображається і на реформі первинної медичної допомоги, і на фінансуванні галузі загалом, і, власне, на ідеї розвитку системи закладів громадського здоров'я.

Надзвичайно велику роль у діяльності центрів громадського здоров'я належатиме просвітницькій роботі та комунікаціям. Важливою складовою центрів громадського здоров'я має стати медична статистика, але статистика правдива і неупереджена.

Варто зауважити, що кожен з присутніх мав змогу озвучити свої питання доповідачам, отримати відповіді та висловити пропозиції щодо реформування галузі, які будуть враховані при написанні документів щодо реформування галузі.

Управління охорони здоров'я міської ради, 724653

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Степан Барна зустрівся з ...
Наступна новина: Степан Барна: Перспектива ...

КОМЕНТАРІ