У Волинській області результати діяльності у сфері захисту прав і свобод дітей

У Волинській області результати діяльності у сфері захисту прав і свобод дітей

01.06.17 10:49 0 488
В умовах законодавчих змін та реформування органами прокуратури області активно та результативно використовувались повноваження з питань захисту прав дітей, які потрапили у конфлікт із законом, а також поза межами кримінального судочинства.

Як результат спільної з правоохоронними органами роботи, упродовж 2017 року спостерігається зменшення майже на половину кількості вчинених неповнолітніми злочинів.

При активній роботі прокурорів вдалось забезпечити дотримання конституційних прав дітей, які вступили у конфлікт із законом. За процесуального керівництва ювенальних прокурорів органами Національної поліції до суду скеровано 33 кримінальні провадження про злочини, вчинені неповнолітніми, в тому числі 2 з угодами про примирення та 3 з клопотаннями про звільнення від кримінальної відповідальності.

Здійснюючи нагляд за додержанням законів у кримінальному провадженні про злочини, вчинені неповнолітніми, прокурорами у поточному році в органи поліції скеровано 2 листи про усунення порушень законодавства при розслідуванні проваджень даної категорії, надано 4 письмові вказівки.

Не залишилась прокуратура осторонь і проблем щодо протидії самогубствам серед неповнолітніх та доведення дітей до самогубства, зокрема через мережу "Інтернет-спільнот" та "Інтернет-ігор".

Реагуючи на факти поширення "Інтернет-спільнот" та "Інтернет-сайтів", які схиляють дітей до суїциду, прокуратурою області розпочато кримінальне провадження, в ході якого здійснювалось блокування відповідних Інтернет-сторінок. Вказане питання також стало предметом обговорення у прокуратурі області на спільній нараді керівників органів влади та правоохоронних органів регіону. Як наслідок, вдалось попередити 2 випадки вчинення дітьми суїциду, які брали участь у таких "іграх".

Покращено роботу за додержанням прав неповнолітніх під час виконання щодо них судових рішень у кримінальних провадженнях та застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи.

При здійсненні нагляду у цій сфері у поточному році органами прокуратури області внесено 6 вказівок, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 13 посадових осіб.

У спільній взаємодії з органами та установами виконання покарань не допущено випадків грубого порушення прав неповнолітніх, які утримуються у місцях несвободи та попереднього ув’язнення.

Зважаючи на законодавчі зміни, прокурори забезпечили активне використання повноваження на захист інтересів держави у сфері охорони дитинства поза межами кримінального судочинства, шляхом звернення до суду з позовними заявами.

Так, упродовж 2017 року на захист інтересів держави у сфері охорони дитинства прокурорами пред’явлено 7 позовів на суму 1,46 млн. грн., з яких 4 позови на суму 564 тис. грн. уже задоволені, інші перебувають на розгляді.

Робота на даному напрямі триває.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ