Степан Барна: Сільським школам – новітні технології (фото,відео)

Степан Барна: Сільським школам – новітні технології (фото,відео)

01.06.17 11:30 0 602
У тому, що одним із наочних прикладів успішної реалізації реформ на Тернопільщині можна назвати Новосільську ОТГ, переконався голова Тернопільської ОДА Степан Барна під час робочої поїздки до Підволочиського району. Зокрема, у рамках реформи децентралізації у Новосільській об'єднаній територіальній громаді вдалося зробити чимало. Багато зроблено й у Новосільській ЗОШ І-ІІІ ст. ім. М. Зарицького, якій у 2016 році надали статус опорної школи. Власне, завдяки цьому й завдяки коштам виділеним на опорну школу, там вдалося обладнати кабінети фізики, хімії та біології, впроваджувати енергоефективні заходи, провести капітальний ремонт спортзалу.

«Децентралізація – це не тільки створення об'єднаних територіальних громад чи утворення нових адміністративно-територіальних одиниць області. Наше завдання – це створити умови для розвитку певних територій, в тому числі через надання якісних послуг. Зокрема, освітніх послуг – у школах громад, медичних у фельдшерсько-акушерських пунктах і через створення госпітальних окружних лікарень, а також відкриття центрів надання адміністративних послуг, місцевих поліцейських та пожежних станцій. Це все робиться для того, аби врятувати село, а також, щоб підтягнути рівень різних послуг на рівні територіальних громад», – зауважив Степан Барна.

Водночас, як додав Новосільський сільський голова Ілько Стахурський, завдяки коштам, які виділяються на розвиток інфраструктури, можна їх вкладати й у школи в тому числі. Таким чином, торік з коштів на розвиток інфраструктури було виділено гроші на встановлення в школі котла на тверде паливо, який окупив себе вже протягом одного опалювального сезону.

При цьому, як підкреслила директор Новосільської ЗОШ І-ІІ ст. ім. М. Зарицького Наталя Липка, за рахунок коштів, зекономлених з освітньої субвенції, цього року їм вдалося закупити 28 комп'ютерів. І це тоді, коли до цього часу при кількості у 239 учнів у школі було лише 6 старих комп'ютерів.

«Ми доукомплектували комп'ютерний клас – кабінет інформатики, і зробили комп'ютерний клас-конференц-зал, у якому маємо можливість проводити уроки інформатики. Там встановлено 14 комп'ютерів, мультимедійна дошка, проектор. Кошти, за які ми мали можливість придбати комп'ютери, зробити ремонт у спортивному залі – це кошти, зекономлені з освітньої субвенції. Коли у нас створилася об'єднана територіальна громада, виникло питання навчитися рахувати власні кошти. Що стосується нашої школи, то в рік на опалення нам потрібно було витратити півмільйона гривень. Тепер, коли сільська рада встановила нам твердопаливний котел, витрати значно менші. Заразом ми й надалі працюємо над покращенням якості надання освітніх послуг і над тим, щоб учням було цікаво йти до школи і навчатися», – підкреслила Наталя Липка.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Луцьк: «Веселі старти»

КОМЕНТАРІ