На Рівненщині винесено вирок контрабандисту старовинних предметів,походження яких сягає періоду VІI століття до н.е.

На Рівненщині винесено вирок контрабандисту старовинних предметів,походження яких сягає періоду VІI століття до н.е.

02.06.17 08:06 0 509
Прокуратурою Рівненської області забезпечено участь у розгляді судом обвинувального акта стосовно 36-річного жителя м.Києва, який намагався перемістити через державний кордон України поза митним контролем предмети старовини, які належать до різних періодів, починаючи з часів VII ст. до н.е.

Дії чоловіка кваліфіковано слідчим Управління Служби безпеки України в Рівненській області за ч.2 ст.15, ч.1 ст.201 КК України – замах на контрабанду культурних цінностей).

Доведено, що частину старовинних предметів чоловік-колекціонер мав на меті незаконно переправити до Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії. Для цього він організував та проплатив міжнародні поштові відправлення, у які помістив старовинні жіночі прикраси (перстні, сережки), обереги-амулети, гудзики, натільні хрестики, привіски до кінської збруї, голки, наконечники до стріл, та ін.

Ще частину культурних цінностей (серед них – 120 монет часів Римської імперії, старовинний меч XІV-XV ст.) зловмисник намагався вивезти автобусом до Республіки Білорусь. Він приховав незадекларований багаж серед особистих речей та намагався перетнути державний кордон в обхід митного контролю на посту «Нові Яриловичі» у Чернігівській області.

Працівниками органів безпеки під час здійснення оперативного супроводу у кримінальному провадженні контрабандиста було викрито, а унікальні старовинні речі – вилучено та передано на зберігання у Рівненський краєзнавчий музей.

Рівненський міський суд, дослідивши докази та заслухавши позицію прокурора, визнав чоловіка винним у вчиненні злочину та призначив покарання у виді позбавлення волі строком на 4 роки. Одночасно, з урахуванням того, що підсудний свою вину визнав повністю та щиро розкаявся, до нього судом застосовано ст. 75 КК України та звільнено від відбування покарання з іспитовим строком тривалістю 3 роки з покладенням певних обов'язків. Також засуджений має сплатити витрати на залучення судом експертів у кримінальному провадженні на суму понад 11 тис грн.

За рішенням суду предмети культурних цінностей періоду VІI століття до н.е. – ХХ ст. н.е., а всього близько 1000 найменувань, передано у власність держави.

Прес-служба прокуратури Рівненської області Tweet
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Вінничині діти – ...
Наступна новина: У Тернополі відкрили ...

КОМЕНТАРІ