На Вінничині діти – майбутнє нації,захист їх прав – обов’язок прокурора

На Вінничині діти – майбутнє нації,захист їх прав – обов’язок прокурора

02.06.17 08:05 0 490
Упродовж минулого - поточного років прокурорами Вінниччини забезпечено комплексний підхід до захисту прав і свобод дітей.

Завдяки вжитим заходам реально поновлено права майже 2 тисяч дітей, як тих, що потрапили у конфлікт із законом, так й тих, які опинилися в складних життєвих обставинах, дітей пільгових категорій, які самостійно не можуть здійснити свій захист.

Вжиттям координаційних заходів досягнуто зменшення кількості розбоїв, вчинених неповнолітніми, шахрайств, вимагань. Підлітками не скоювались вбивства та зґвалтування.

Ювенальними прокурорами впроваджено в практику норми Закону щодо особливостей кримінальної відповідальності та покарання неповнолітніх. В основному, застосовуються до неповнолітніх альтернативні триманню під вартою запобіжні заходи: особисте зобов’язання, домашній арешт та передача під нагляд батьків.

Наразі до суду направлено 13 кримінальних проваджень з угодами про примирення, 1 – з угодою про визнання винуватості. Крім цього, до суду скеровано 3 клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності, 9 - про застосування до підлітків примусових заходів виховного характеру.

Значно зменшено судову репресію щодо неповнолітніх. У понад дві третіх судових рішень відносно дітей ухвалюються покарання не пов’язані з реальним позбавленням волі, адже в кожному випадку прокурором враховується, що злочин вчинила дитина, а не дорослий.

Як приклад, у цьому році на Вінниччині неповнолітній вчинив таємне викрадення мобільного телефону в однолітки. У ході досудового розслідування максимально з’ясовано умови життя та виховання дитини. Прокурор врахував, що підліток виховувався у неповній сім’ї, вперше притягується до кримінальної відповідальності, позитивно характеризується, вчинив кримінальне правопорушення середньої тяжкості, відшкодував завдані збитки та щиро розкаявся у скоєному, а відтак, у суді клопотав про призначення підлітку покарання не пов’язаного з реальним позбавленням волі та про звільнення від відбуття призначеного покарання із застосуванням до неповнолітнього примусових заходів виховного характеру.

Розуміючи, що неповнолітнього правопорушника необхідно захищати, попереджуючи, тим самим скоєння ним злочинів в подальшому, ювенальні прокурори області також усвідомлюють, що покарання за тяжкі та особливо тяжкі злочини має бути співмірним скоєному підлітком.

До прикладу. Під час святкування Новорічних свят у Могилеві-Подільському двоє неповнолітніх, які протягом минулого року у різних районах області вчинили цілу низку крадіжок та грабежів, упевнившись у своїй безкарності, здійснили два особливо тяжких злочини - розбійні напади за обтяжуючих обставин. Дані кримінальні правопорушення підлітки детально сплановували, заздалегідь підготовлювали знаряддя злочинів ножі та викрутки, за допомогою яких проникали у житлові приміщення та застосовуючи їх, погрожували життю і здоров’ю потерпілих бабусь.

Виправлення та перевиховання таких підлітків можливе лише в місцях несвободи.

Висвітлюючи діяльність ювенальних прокурорів Вінниччини щодо захисту прав і свобод дітей поза межами кримінального провадження, варто зазначити, що заходами представництва охоплено, насамперед, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, інтереси яких не представляють органи, на які покладені державою відповідні функції.

Упродовж 2016 - поточного років органами прокуратури області на захист порушених прав та інтересів дітей пред'явлено та судами задоволено 24 позови на загальну суму 458 тис гривень.

Найактивніше вживалися заходи представницького характеру на захист майнових та житлових прав дітей - 12 позовів на суму 447 тис гривень, соціальних прав - 5 позовів на суму 11 тис гривень, охорони життя та здоров'я - 7 позовів.

Наразі за пред’явленими прокурорами позовами 18 дітей успадкували житло чи земельні ділянки після смерті своїх батьків.

До прикладу. У минулому році рішенням Калинівського районного суду задоволено 2 позови керівника Калинівської місцевої прокуратури в інтересах 5 дітей-сиріт та визнано за ними право власності на майно загальною вартістю понад 160 тисяч гривень. Відтепер діти матимуть власну домівку.

Уже у нинішньому році Вінницьким районним судом розглянуто та задоволено позов заступника керівника Вінницької місцевої прокуратури про визнання права власності за неповнолітнім сиротою на успадковану частину земельної ділянки, що залишилась після смерті його батьків, площею 1,7 га, вартістю 39 тис гривень.

Також у минулому році судами задоволено 5 позовів прокурорів про накладення заборони на відчуження майна недолугих батьків, яких позбавлено батьківських прав відносно своїх дітей.

До прикладу. За позовом керівника Бершадської місцевої прокуратури судом накладено заборону на відчуження 1/2 будинку в с. Красносілка Бершадського району, що належить на праві власності горе-матері. Відтак, після повернення з установи, в якій на повному державному утриманні перебуває дитина, дівчинка матиме житло.

Також за втручання ювенальних прокурорів поновлено соціальні права 2 дітей, яким органи місцевого самоврядування повернули безпідставно сплачені опікунами кошти за харчування в дошкільних навчальних закладах.

Судами області, за заявленими прокурорами позовами в інтересах 3 підлітків, визнано неправомірною бездіяльність уповноважених органів та зобов’язано виплатити одноразову допомогу дітям-сиротам, які досягли 18-річного віку.

На виконання рішень судів, якими задоволено позови прокурорів, прилеглі території 6-ти шкіл, що розташовані у Могилів-Подільському, Чернівецькому та Ямпільському районах області, обладнано дорожніми знаками - «Діти» та «Пішохідний перехід».

Відсутність указаних дорожніх знаків біля шкіл свідчила про безпечні умови руху дітей і транспортних засобів на прилеглій до навчальних закладів території та ставила під загрозу життя та здоров’я майже 1500 учнів, які в них навчаються.

З метою захисту прав та інтересів дітей ювенальними прокурорами забезпечено участь у розгляді судами більше 100 справ про усиновлення дітей іноземцями, позбавлення батьківських прав.

Незважаючи на зменшення повноважень ювенальних прокурорів у представництві дітей, правники здійснюють функцію представництва в сфері охорони дитинства виключно в інтересах держави, яка і забезпечує гарантовані права дітей.

На особливому контролі прокурорів перебуває стан забезпечення належності умов утримання неповнолітніх в умовах несвободи. Ситематично проводяться перевірки, за результатами яких вживаються заходи до усунення порушень утримання дітей.

Прокурори Вінниччини постійно піклуються про дітей – майбутнє нашої нації. Не один десяток років здійснюють шефство над дітьми, які навчаються у різних навчальних закладах регіону. Разом проведено не один захід, не одне свято, не одну зустріч. Піклуються правники й про дітей, які мешкають на сході країни. Їм неодноразово направлялись подарунки. Фінансово підтримували дітей воїнів АТО. Неодноразово влаштовувались конкурси, екскурсії для дітей.

Захист прав і свобод дітей і надалі залишатиметься пріоритетним напрямом діяльності органів прокуратури Вінниччини.

У Міжнародний День захисту дітей прокурори Вінниччини щиро вітають усіх діток України! Миру вам, добра, теплого літа, безтурботного дитинства! Хочемо аби кожний маленький громадянин нашої держави завжди відчував себе захищеним та щасливим!

Про це повідомили у прес-службі прокуратури Вінницької області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Житомирщині відкрили ...
Наступна новина: На Рівненщині винесено ...

КОМЕНТАРІ