Перші результати роботи ЦЗО у Чернігові

Перші результати роботи ЦЗО у Чернігові

02.06.17 09:53 0 537
Проведення закупівлі товарів через централізовану закупівельну організацію (ЦЗО) дозволило Чернігівській міській раді менше, ніж за півроку, зекономити понад 10 млн грн.

На даний час вже відбулося 147 процедур відкритих торгів за зверненнями розпорядників коштів на загальну суму понад 170,8 млн грн. Серед них: 59 - переговорних на закупку комунальних послуг (світло, вода та теплозабезпечення) для бюджетних установ міста (124,5 млн грн) та 88 - конкурентних процедур (46,3 млн грн). Проведення саме конкурентних процедур дозволило зекономити бюджетні кошти.

Перша процедура закупівлі через ЦЗО була здійснена у січні цього року – закупівля послуг із висвітлення діяльності органів місцевого самоврядування. Найбільша з проведених закупівель – на 14 лотів, передбачала закупку палива, процес якої був завершений у березні. Наразі у процесі знаходяться 18 закупівель на суму 6,6 млн грн.

Крім того, з початку поточного року централізованою закупівельною організацією здійснено закупку автомобілів для КП «Муніципальна поліція», музичних інструментів для управління культури та туризму, комп'ютерної техніки для управління освіти (в рамках реалізації Програми з комп'ютеризації освітніх закладів міста), пляжно-прибиральної машини для КП «Паркування та ринок», продуктів харчування для КП «Шкільне» та управління освіти та ін.

Відповідальними за організацію та проведення процедур закупівлі є працівники управління економічного розвитку міста. Всі вони – працівники з досвідом роботи, пройшли відповідне навчання й постійно вивчають зміни до законодавства.

Створення ЦЗО при органі місцевого самоврядування затверджено рішенням виконавчого комітету Чернігівської міської ради від 18 серпня 2016 року № 344 «Про централізовані закупівлі, що здійснюються за рахунок коштів міського бюджету м. Чернігова». Відповідно до цього рішення ЦЗО здійснює свою діяльність в сфері централізованих публічних закупівель як замовник, який організовує і проводить процедури закупівель в інтересах інших замовників.

Замовники, якими є головні розпорядники, одержувачі та розпорядники коштів міського бюджету м. Чернігова, закупають товари, роботи чи послуги у порядку, встановленому Законом України «Про публічні закупівлі».

Тендерна документація щодо умов проведення публічних закупівель, оприлюднюється для вільного доступу на веб-порталі Уповноваженого органу та авторизованих електронних майданчиках.

Основне завдання ЦЗО − підвищення ефективності закупівель внаслідок об'єднання замовлень на типові товари у великі тендери із залучення кваліфікованих спеціалістів із закупівель. Крім того, такі процедури сприяють прозорості закупівлі та дозволяють знизити кількість оскаржених та відмінених тендерних процедур.

За словами працівників ЦЗО при управлінні економічного розвитку міста, вже три українських міста – Запоріжжя, Луцьк та Миколаїв, вивчали досвід Чернігова щодо організації процедур закупівель, а Чернігів свого часу вивчав досвід Черкаської міської ради.

Довідково.

23 листопада 2016 року Кабінет Міністрів України затвердив Постанову про реалізацію пілотного проекту з організації діяльності централізованої закупівельної організації (ЦЗО). Відповідно до цієї Постанови участь у централізованих закупівлях в пілотному проекті брали Секретаріат Кабінету Міністрів України, міністерства та інші центральні органи виконавчої влади.

Відповідно до наказу Мінекономрозвитку від 12.01.2017 р. № 20 функції централізованої закупівельної організації покладені на державну установу «Професійні закупівлі».

ЦЗО - це компанія або юридична особа, яка має офіційний статус, і бере на себе всі права за вчинення закупівлі. При цьому відповідальність за правильність проведення закупівлі також лягає на ЦЗО. Через ЦЗО можна закуповувати комп'ютерне обладнання, офісні меблі, електричні прилади, канцелярські товари, побутову хімію, а також послуги перекладу.

Практика централізованих закупівель являється досить розповсюдженою в багатьох країнах світу, зокрема в більшості держав-членів ЄС, наявні центральні закупівельні організації (далі - ЦЗО), оскільки вони довели свою ефективність не лише у зниженні витрат, юридичних ризиків та корупції, а й у підвищенні ефективності, рівня професіоналізації персоналу та використання електронних закупівель.

У більшості країн Європи ЦЗО функціонують на національному рівні управління як органи, що підписують контракти від імені інших замовників. Деякі із них діють як гуртові покупці, які закуповують товари чи послуги для подальшого перепродажу замовникам. Також слід зауважити, що організаційна форма ЦЗО відрізняється у різних країнах.

Читайте також:

Чернігівська міська рада запроваджує централізовані закупівлі, які мають забезпечити економію бюджетних коштів

Рішення виконавчого комітету Чернігівської міської ради від 18 серпня 2016 року № 344 «Про централізовані закупівлі, що здійснюються за рахунок коштів міського бюджету м. Чернігова»

Яке обладнання закупає Чернігів для шкіл цього року?

Прес-служба Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ