Підписано Меморандум волинських журналістів «За чесну журналістику!»

Підписано Меморандум волинських журналістів «За чесну журналістику!»

07.06.17 08:59 0 590
Відбулася Волинська обласна журналістська конференція «Волинська журналістика: Виклики сьогодення». Журналісти обговорили теми, що стосуються журналістської солідарністі, редакційної політики і відповідальності перед волинянами, джинси і журналістських стандартів, реформування ЗМІ, журналістської освіти. За результатами роботи було підписано Меморандум «За чесну журналістику!».

У ньому сказано:

Усвідомлюючи високу відповідальність перед суспільством, право людей на отримання правдивої інформації, ми, що нижче підписалися, волинські журналісти з теле- і радіоорганізацій, газет, журналів, інформаційних агентств та інтернет-видань, фрілансери, керівники ЗМІ та члени професійних творчих спілок, заявляємо:

1. Ми вірні об'єктивній реальності, тому в творчій діяльності намагаємося бути максимально об'єктивними, правдивими, коректними, відповідальними за свою справу.

2. Ми дорожимо власним авторитетом і репутацією, несемо не лише юридичну, а й моральну відповідальність перед суспільством за правдивість повідомлень і справедливість суджень, поширених за власним підписом, під псевдонімом чи анонімно, але з нашого відома та згоди.

3. Ми поважаємо професійні права колег, дорожимо власним авторитетом, тому відмовляємось від завдань, які принижують журналістів в очах громадськості. Водночас залишаємо за собою право на внутрішньоцехову дискусію.

4. Ми поширюємо лише ту інформацію, у правдивості якої переконані. Уникаємо неповноти або неточностей при викладі інформації, навмисного перекручування фактів, поширення недостовірних даних про людину. А в разі поширення недостовірної інформації, перекручених фактів, зведення наклепів на людину, незалежно від обставин виникнення цієї ситуації, зобов'язуємось спростувати неправдиві відомості, виправити помилки і публічно попросити вибачення.

5. Ми утримуємось від протизаконних способів одержання інформації, не піддаємося на провокації й самі не провокуємо опонента з метою подальшого показу його реакції широкому загалу.

6. При виконанні професійних обов'язків ми не застосовуємо фізичну силу. Водночас залишаємо за собою право на самозахист, якщо виникає загроза нашому життю чи здоров'ю.

7. Ми не використовуємо своє службове становище в особистих цілях. Як тяжкий злочин сприймаємо факти одержання колегами за будь-яких обставин платні (хабара) за поширення брехливої інформації.

8. Заявляємо про своє право відмовитися від виконання завдання редакції із підготовки та публікації власної інформації, якщо її зміст після редакційної правки зазнав істотних змін, пов'язаних з порушенням норм журналістських стандартів і професійної етики.

9. Ми засуджуємо плагіат, а кожен факт його появи у волинських ЗМІ піддаватимемо гострій критиці, оприлюднюючи імена викрадачів чужих думок і творів.

Меморандум підписали 26 журналістів, його текст керівництво Волинської обласної журналістської організації має наміри розмістити в інтернеті, щоб усі журналісти, які поділяють погляди ініціаторів Меморандуму, могли під ним підписатися.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ