Чернівці: Зміни щодо порядку надання житлових субсидій населенню

Чернівці: Зміни щодо порядку надання житлових субсидій населенню

08.06.17 08:10 0 555
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26.04.2017р. №300 внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 21.10.1995р. №848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива», які набрали чинності з 01.05.2017р.

На основі змін у травні органи соціального захисту населення за місцем перебування на обліку отримувачів житлових субсидій проведуть перепризначення субсидій на наступний рік та розрахують її розміри на літній період, а з жовтня – на новий опалювальний сезон. Перерахунок субсидій проводиться автоматично, без повторного звернення.

Однак, чинним законодавством передбачено ряд підстав з яких необхідно повторно подавати документи на оформлення субсидій. Так заяву і декларацію про доходи заново треба подавати сім'ям, які :

• орендують помешкання;

• відбулись зміни у складі сім'ї (хтось прописався чи виписався);

• бажають отримати субсидію на тверде паливо та скраплений газ в разі відсутності централізованого опалення.

Збільшено соціальну норму для непрацездатних осіб. Так, якщо в житловому приміщенні проживає одна-двоє непрацездатних, соціальна норма, за якою їм обчислюватиметься розмір субсидії складає 75 кв.м. замість 48,85 кв.м.

У разі якщо має місце заборгованість з оплати за житлово-комунальні послуги, то при первинному зверненні за наданням субсидії вона не впливає на її призначення. Однак держава, надаючи субсидію, дає можливість сім'ї протягом року з дати її призначення вирішити питання з накопиченою в минулому заборгованістю з оплати за житлово-комунальні послуги щодо її погашення. Тому, якщо родина за рік не сплатила суму заборгованості, вона може оформити договір реструктиризації боргу з постачальником/надавачем послуги з метою автоматичного продовження субсидії на наступний рік (2017-2018рр.)

За наявності двомісячної заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг в отримувачів субсидій, яка накопичилась за минулий період, призначення субсидій на наступний період 2017-2018 рр. буде здійснюватись за умови її погашення або заключення договору реструктуризації боргу. В такому випадку субсидія призначається з дати закінчення дії попередньої субсидії, а в іншому – з місяця, в якому особа документально підтвердила сплату заборгованості або укладання договору.

Рішенням Уряду передбачено грошову виплату енергоощадним сім'ям – еквівалент вартості зекономлених 150квт. електроенергії або 100 куб. газу, в разі якщо цей ресурс використовується для опалення житлового приміщення. До 1 червня поточного року підприємства-виробники/виконавці послуг з газо-, електропостачання мають надати списки таких осіб в паперовому та електронному вигляді структурному підрозділу з питань соціального захисту населення, в яких зазначається сума невикористаної житлової субсидії. Отримувачам субсидій, які вели енергоефективне домогосподарство, для отримання коштів необхідно буде з 1 липня до 1 вересня подати заяву у місцеве управління соціального захисту населення на підставі якої проводитиметься виплата грошової винагороди за енергоефективність.

Інформацію про наявність економії кожен отримувач субсидії може відслідковувати у своїй платіжці або шляхом звернення до постачальника газу чи електроенергії, якщо вони використовуються для опалення.

Відкриття рахунку в банках, як і вибір самої уповноваженої банківської установи, через які проводяться виплати соціальних допомог та пенсій, або у відділеннях поштового зв'язку ПАТ «Укрпошта» має здійснюватись субсидіантом самостійно. На момент подання заяви рахунок в банку повинен бути вже відкритим.

Слід звернути увагу, що монетизація частини зекономлених субсидій жодним чином не впливає на процес декларування, а отримана від держави сума не повинна зазначатись в декларації про доходи громадян.

Змінено термін призначення субсидії в опалювальний період. Якщо раніше субсидія на опалювальний сезон призначалась з 1 жовтня до 30 квітня і перераховувалась відповідно до рішення органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади про дату початку та закінчення опалювального сезону, то у 2017-2018 рр. для користувачів централізованого опалення залишається прив'язка до відповідних рішень органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади, а для тих домогосподарств, в яких індивідуальне опалення, субсидія нараховується з 16 жовтня по 15 квітня включно.

У разі, якщо відбулися зміни у складі зареєстрованих у житлі, здійснено однаразову покупку на суму, яка перевищує 50 тис. грн., зміни соціального статусу (вихід на пенсію, звільнення, або навпаки працевлаштування), зміни переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання, підприємств-виробників/виконавців житлово-комунальних послуг, отримувач субсидії зобов'язаний протягом місяця повідомити про вищезазначені зміни орган соціального захисту населення.

Змінено період для визначення середньомісячного сукупного доходу при призначенні субсидії. Дохід береться за чотири квартали, що передують місяцю, з якого призначається субсидія, а не за календарний рік. Однак субсидія на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива призначається виходячи з розміру доходу за попередній календарний рік.

Крім вищевикладеного, з 01.05.2017р. постановою Кабінету Міністрів України від 06.02.2017р. №57 внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 06.08.2014р. №409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування», відповідно до яких соціальні нормативи користування житлово-комунальними послугами, щодо оплати яких держава надає пільги на субсидії наступні :

• У разі використання теплової енергії для централізованого опалення (теплопостачання) громадянами, в житлових будинках яких наявні будинкові або квартирні прилади обліку 0,0431Гкал. на 1кв.м. опалювальної площі на 6 місяців в опалювальний період ( до 01.05.2017 – 0,0548Гкал.);

• У разі використання природного газу для індивідуального опалення – 5,0 куб.м. природного газу на 1кв.м. опалювальної площі на місяць в опалювальний сезон ( до 01.05.2017р. – 5,5 куб.м.);

• У разі використання електричної енергії для індивідуального опалення – 51 квт. на 1 кв.м. опалювальної площі на місяць в опалювальний сезон ( до 01.05.2017р. – 65квт.).

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ