Служба зайнятості Тернопільщини сприяє розвитку легального ринку праці

Служба зайнятості Тернопільщини сприяє розвитку легального ринку праці

10.06.17 09:27 0 610
У статті 50 Закону України «Про зайнятість населення» йдеться про те, що роботодавець зобов'язаний забезпечувати гідні умови праці, які б відповідали вимогам законодавства у сфері її оплати, охорони і гігієни. У той же час роботодавцю заборонено застосовувати працю громадян без належного оформлення трудових відносин, вчиняти дії, спрямовані на приховування таких відносин. Наявність вищезгаданих законодавчих норм викликана необхідністю викорінити одну із головних проблем нинішньої економіки – значну її «тінізацію».

Служба зайнятості Тернопільщини теж вносить свій посильний вклад у справу легалізації зайнятості.

У січні-травні цього року порівняно з відповідним минулорічним періодом більш, ніж на третину розширилось коло роботодавців, які подали вакансії в місцеві центри зайнятості. Кількість самих вакансій зросла на 32 відсотки. На 1 червня 2017-го актуальними були 2344 вакансії, у тому числі для робітників – 1448, для службовців – 622, для осіб, які не потребують спеціальної підготовки – 274.

Роботодавцям нині потрібні продавці, бухгалтери, сестри медичні, касири торговельного залу, менеджери, водії автотранспортних засобів, трактористи, кухарі, охоронники, офіціанти, бармени, монтери колії, будівельники, перукарі, автослюсарі, підсобні робітники, прибиральники приміщень та територій, вантажники.

На одне вільне робоче місце в середньому по області претендувало четверо безробітних. Найбільшим таке навантаження було на Гусятинщині – 25 осіб зі статусом безробітного, найменшим в Тернополі та Тернопільському районі – 1 безробітний.

Служба зайнятості застосовує адресний підхід до вирішення питання забезпечення роботою кожного, хто звертається до неї. Так, у 2016 році було працевлаштовано 23933 особи, а вже протягом січня-травня 2017-го – 12059. За рахунок компенсацій роботодавцям витрат єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття торік місця праці отримали 428 безробітних, з початку цього року – 246. Якщо у 2016 році проходили професійне навчання або підвищували кваліфікацію 3920 осіб зі статусом безробітного, то лише протягом січня-травня 2017-го – майже 2,5 тисячі. До участі у громадських та інших роботах тимчасового характеру цьогоріч вдалося залучити 1817 безробітних.

Усі активні заходи обласної служби зайнятості, звичайно ж, сприяють розвитку легального ринку праці. Крім того, фахівці центрів зайнятості проводять широку інформаційно-роз'яснювальну роботу через ЗМІ, а також на семінарах, засіданнях за круглими столами про економічні, соціальні та етичні переваги отримання легальних доходів. До участі у таких заходах залучаються представники влади, місцевого самоврядування, територіальних органів Держпраці, обласної організації роботодавців, податківці.

З початку цього року працівники служби зайнятості Тернопільщини організували 368 семінарів для роботодавців з питань формування та ведення соціально-відповідального бізнесу, 31 виїзний семінар на територіях сільських і селищних рад, об'єднаних територіальних громад. Як наслідок, до місцевих центрів зайнятості додатково надійшло 2058 вакансій.

Варто нагадати, що відсутність цивілізованих трудових відносин позбавляє працівників соціального захисту, можливості отримання гарантованої виплати заробітної плати, права на відпустки. Нелегальним працівникам не оплачують листки непрацездатності, вони втрачають страховий стаж. А нестача страхового стажу для отримання пенсійного забезпечення призводить до нарахування в кінцевому результаті мінімальної пенсії за віком.

Потрібно застерегти й роботодавців від протиправних дій. Адже використання нелегальної робочої сили є порушенням законодавства про працю і передбачає як адміністративну, так і кримінальну відповідальність. Крім того, роботодавець також ризикує постраждати від недобросовісного нелегального працівника.

Прес-служба обласного центру зайнятості

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Житомирі звучатимуть ...
Наступна новина: Чернівці: Номінантів ...

КОМЕНТАРІ