Іван Крисак: Кожен громадянин повинен мати право розпоряджатися своєю землею самостійно

Іван Крисак: Кожен громадянин повинен мати право розпоряджатися своєю землею самостійно

10.06.17 10:29 0 566
У Тернополі відбулася відкрита дискусія щодо проведення земельної реформи та створення ринку земель сільськогосподарського призначення. Участь у ній взяв перший заступник голови Тернопільської ОДА Іван Крисак, а також представники громад, експерти, підприємці, редактори ЗМІ та журналісти. Організатором заходу виступив Український кризовий медіа-центр.

Так, як зазначив під час відкритої дискусії Перший заступник голови Тернопільської ОДА Іван Крисак, у рамках реформи децентралізації та з утворенням об'єднаних територіальних громад по-новому почали піднімати питання щодо створення ринку землі. Адже податки на землю – це одне із основних джерел надходжень до місцевих бюджетів.

«На сьогоднішній день реформа на часі й вона потрібна. Наше ж завдання забезпечити реалізацію державної політики у сфері земельних відносин щодо зняття мораторію на продаж сільськогосподарських земель, а також створити прозорий ринок землі. Зокрема, визначальними є й принципи, які вступають в дію із зняттям мораторію на продаж землі. Серед них – продаж не більше 200 га в одні руки, купівля землі дозволена лише фізичним особам, лише прозора форма власності й лише громадянам України. Гадаю, що мораторій все-таки знімуть, адже не може земля залишатися «не товаром» як таким, особливо коли йдеться про землі сільськогосподарського призначення», – зазначив Іван Крисак.

Водночас він зауважив, що найбільш болючим питанням у контексті цієї реформи є інвентаризація всіх земель. «Коли раніше проводилося роздержавлення, то не було таких технічних можливостей, як тепер. А тому ми знайдемо ще багато земельних ділянок, які будуть одна на одну накладатися, які будуть накладатися на річки, на ставки, але якщо це питання не вирішити, то воно й надалі залишиться проблемним. ж люди, які є власниками земельних паїв, повинні мати право розпорядитися цим майном, як і іншим, яким вони володіють. Саме тому в країні вже задекларовано курс на зняття мораторію на продаж землі, тепер під час обговорення якого лише потрібно знайти раціональне зерно», – підкреслив Іван Крисак.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Представники ОТГ з ...
Наступна новина: В Житомирській області що ...

КОМЕНТАРІ