Володимир Богайчук: Основне завдання медичної реформи – покращити здоров’я населення

Володимир Богайчук: Основне завдання медичної реформи – покращити здоров’я населення

12.06.17 11:45 0 1061
8 червня Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроект № 6327 «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів». Для жителів Тернопілля про найважливіші аспекти даного законопроекту розповів у підсумкових новинах тижня на телеканалі «ТТБ» начальник управління охорони здоров'я Тернопільської обласної державної адміністрації Володимир Богайчук.

За його словами, за роки незалежності України система охорони здоров'я залишалась однією з небагатьох нереформованих сфер життя українців. «Вона неефективна, не виконує своїх функцій та знаходиться у критичному стані. Пацієнти вимушені платити як за ліки, так за послуги медичного персоналу з власної кишені. Тому починати дану реформу просто необхідно, адже це дасть можливість змінити систему фінансування та самих відносин «лікар – пацієнт», «пацієнт – лікар», щоб мешканці нашої області та України загалом змогли повноцінно відчути покращення у якості надання медичних послуг та у ставленні до себе», – зауважив Володимир Богайчук.

При цьому він зазначив, що медична реформа проходитиме у 2 етапи. На першому етапі реформи потрібно відокремити первинну ланку медичної допомоги, що за новою моделлю надаватиметься центрами первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД) із мережею амбулаторій і ФАПів. Центри відповідають за надання базової допомоги, яка надається пацієнту при першому зверненні до лікаря і яка визначена пріоритетом в реформуванні системи охорони здоров'я України. ПМСД за світовою практикою означає первинну турботу про здоров'я пацієнтів, а не просто лікування хворих. Тому велику роль в новій системі повинна відігравати профілактика. А на другому етапі реформи передбачено створення госпітальних округів для надання медичної допомоги. Госпітальний округ складатиметься із закладів первинного рівня (центрів ПМСД із мережею амбулаторій) та закладів вторинного рівня, до яких належать консультативно-діагностичні центри / підрозділи лікарень; лікарні відновного (реабілітаційного) лікування; лікарні планового лікування; хоспіси; спеціалізовані медичні центри. Та третинний рівень, який складатиметься з багатопрофільних лікарень, де буде надаватися тільки високоспеціалізована медична допомога.

«Медична реформа передбачає запровадження принципу «гроші ходять за пацієнтом», тобто, держава буде платити лікарням та лікарям за надані конкретним пацієнтам медичні послуги, а не за «утримання ліжок». Таким чином, для зацікавлення лікарів у наданні якісної допомоги, передбачено право пацієнтів на вільний вибір лікаря первинної ланки, яке він може реалізовувати щороку у вересні. При цьому, оплата праці лікаря залежатиме від кількісних і якісних показників. Тобто лікар первинної ланки отримуватиме надбавку до ставки, якщо кількість приписних пацієнтів перевищує норму. Якісні показники включають охоплення дітей вакцинацією, а дорослих – флюорографією та раннє виявлення певинних хвороб (туберкульозу, онкології т.д.) та в подальшому спрямування пацієнта до вузькопрофільких спеціалістів. Лікар, таким чином, виступатиме своєрідним гідом в медичній системі і стежитиме за лікуванням на вторинному рівні», – наголосив Володимир Богайчук.

Також начальник Управління охорони здоров'я Тернопільської ОДА підкреслив, що медична реформа передбачає запровадження поняття «Державного гарантованого пакету» – певного обсягу медичних послуг та лікарських засобів, які держава зобов'язується оплачувати за заздалегідь встановленими тарифами.

«Тарифи кожного року буде затверджувати уряд. При чому 100% відшкодування вартості медичних послуг та ліків держава гарантує у разі отримання пацієнтом екстреної медичної допомоги, наприклад: у випадках серцевого нападу, перелому, якої-небудь загрози для життя, отримання пацієнтом первинної медичної допомоги у сімейного лікаря та отримання невиліковними пацієнтами паліативної допомоги. Водночас нам усім потрібно усвідомити, що першочерговим завданням медичної реформи є покращення здоров'я населення, забезпечення рівного й справедливого доступу усіх громадян до медичних послуг належної якості. Саме тому команда голови Тернопільської ОДА Степана Барни, команда голови Тернопільської обласної ради Віктора Овчарука та моя команда управління охорони здоров'я Тернопільської ОДА повністю підтримуємо нинішню команду Міністерства охорони здоров'я України, яка, власне, й запропонувала дану концепцію», – акцентував Володимир Богайчук.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернівці: Кількість ...
Наступна новина: Хрустальная люстра: ...

КОМЕНТАРІ