На Тернопільщині у рамках Всеукраїнського туру «ЗміниТИ» обговорили зміни в охороні здоров’я

На Тернопільщині у рамках Всеукраїнського туру «ЗміниТИ» обговорили зміни в охороні здоров’я

14.06.17 12:58 0 627
Презентація Всеукраїнського туру «ЗміниТИ: взаємодія заради змін» та обговорення системи змін в охороні здоров'я відбулася, 13 червня, в Тернопільській обласній державній адміністрації під керівництвом заступника Міністра охорони здоров'я України Романа Ілика, голови і співзасновника ГО «Центр UA», екс-віце-прем'єр-міністра з питань європейської інтеграції Олега Рибачука та експерта з медичної реформи Реанімаційного пакету реформ Олександра Ябчанка.

Участь у дискусії взяли заступник голови Тернопільської ОДА Юрій Юрик, начальник управління охорони здоров'я Тернопільської облдержадміністрації Володимир Богайчук, заступник начальника управління – начальник відділу надання медичної допомоги управління охорони здоров'я Тернопільської ОДА Тетяна Скарлош, головні штатні та позаштатні спеціалісти управління охорони здоров'я Тернопільської ОДА, головні лікарі лікувально-профілактичних закладів області, представники об'єднаних територіальних громад, громадські активісти, журналісти та місцеві підприємці.

Під час публічного обговорення піднімались наступні питання: які виборчі правила дозволять запустити зміну політичних еліт в країні; що мають зробити громади для впровадження змін на прикладі реформи системи охорони здоров'я; як платники податків можуть контролювати, на що витрачаються їхні гроші; за яких умов влада почує позиції та вимоги громадян і як вплинути на прийняття рішень.

«Наша мета – зробити демократичні зміни в Україні незворотніми. Змінити країну – важче, ніж критикувати тих, хто її вже змінює. Зрозуміти реформу – складніше, ніж ображатися, що не спитали твоєї думки. Тільки усвідомлення змін і взаємодія заради їх втілення запустять незворотні демократичні процеси. Ми запустили та вирушили у всеукраїнський тур, аби зібрати позиції найактивніших спільнот для розробки системних змін. Ми перетворимо беззмістовну критику на зрозумілі позиції та мобілізуємо підтримку громадян, щоб реформи запрацювали», – наголосив заступник Міністра охорони здоров'я України Роман Ілик.

Натомість начальник управління охорони здоров'я Тернопільської ОДА Володимир Богайчук зауважив, що за роки незалежності України система охорони здоров'я залишалась однією з небагатьох нереформованих сфер життя українців. «Вона неефективна, не виконує своїх функцій та знаходиться у критичному стані. Пацієнти вимушені платити як за ліки, так за послуги медичного персоналу з власної кишені. Тому починати дану реформу просто необхідно, адже це дасть можливість змінити систему фінансування та самих відносин «лікар – пацієнт», «пацієнт – лікар», щоб мешканці нашої області та України загалом змогли повноцінно відчути покращення у якості надання медичних послуг та у ставленні до себе», – підкреслив він.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Луцьку на службу ...

КОМЕНТАРІ