Степан Барна: Архів-довгобуд хочемо завершити якнайшвидше

Степан Барна: Архів-довгобуд хочемо завершити якнайшвидше

14.06.17 10:33 0 453
В Тернопільській області на черзі завершення ще одного знакового довгобуду – будівлі Державного архіву, що на масиві «Дружба», в Тернополі. Будівництво даного об'єкта було розпочате ще в далекому 1991 році, утім через відсутність коштів завершити його було неможливо. Лише у 2015 році вдалося відновити фінансування й тепер потрібно ще близько 24-26 мільйонів гривень, щоб довгобуд здати в експлуатацію.

Так, за словами голови Тернопільської ОДА Степана Барни, в області було три знакових довгобуди: державний архів, обласна бібліотека й перинатальний центр «Мати і дитина», і завдання, яке ставить перед собою область у середньостроковій перспективі - здати кожен із них.

«Торік ми завершили реконструкцію перинатального центру «Мати і дитина» - в частині пологового корпусу. Цього ж року поставили собі за мету реалізувати проект добудови Державного архіву Тернопільської області, сподіваюся, що обставини складуться добре і нам вдасться цього досягти. Це важливо тому, що Державний архів знаходиться у приміщення Домініканського собору, що в центрі міста. А відповідно умови зберігання там не належні. Наше ж завдання полягає в тому, щоб всі документи уніфікувати й зібрати в одному місці для подальшого їх збереження», – зазначив Степан Барна.

При цьому очільник області наголосив, що важливо забезпечити також й історичну справедливість - повернути Українській греко-католицькій церкві приміщення монастиря. «У цьому питанні ми маємо підтримку від Президента України Петра Порошенка, а також отримали доручення від Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана щодо продовження фінансування будівництва архіву. З цією ж метою здійснили перерахунок кошторису, оптимізували видатки й вийшли на суму у розмірі близько 26 млн. грн. З них 5 мільйонів гривень – це будівельна частина й майже 21 млн. грн. – технічне забезпечення самого об'єкта. Проте завершення цього будівництва має надзвичайно важливе значення, позаяк архів буде і центром науки, і центром освіти, а також нашою черговою можливістю вирішити питання з довгобудом у Тернопільській області», – підкреслив Степан Барна.

Наразі ж, як зазначив начальник управління капітального будівництва Тернопільської ОДА Віктор Кузяк, у будівлі майбутнього архіву вже практично зроблена вся мережа інженерії, також проведено утеплення фасаду, є котельня, зроблена система вентиляції. Додатково залишається зробити електромережу й завершити перший-другий поверхи. Від третього й до дев'ятого поверху всі роботи виконані практично на 99%.

«Завершення будівництва даного об'єкту, який, до речі, розрахований на півтора мільйони одиниць зберігання, вирішить питання не лише нашого архіву, а й районних архівних відділів, а також архівних підрозділів органів державної влади, органів місцевого самоврядування та всіх установ і організацій, які є нашими фондоутворювачами, – зазначив директор Державного архіву Тернопільської області Федір Полянський. – Тому якщо нам вдасться все реалізувати, це буде велика перемога всіх архівістів, позаяк за час незалежності не введено ще жодної установи, яка була би призначена для зберігання документів такого типу. На сьогоднішній день в наших фондах зберігається більше 700 тис. одиниць зберігання, але до цього переліку потрібно додати, ще й документи зі сховищ міського та районних архівів, а це близько 200-300 тисяч одиниць зберігання. А є також документи, які зберігаються встановлені терміни в архівних підрозділах органів державної влади, місцевого самоврядування та установ і організацій, які входять до списку наших фондоутворювачів. Саме тому будівництво приміщення для обласного Державного архіву – це історичний момент, а ще можливість зберігати документи на належному рівні».

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Луцьку “Літня школа ...

КОМЕНТАРІ