Ігор Поліщук: “Рештки знайдених людських тіл перепохоронимо за всіма християнськими традиціями на території Луцької тюрми”

Ігор Поліщук: “Рештки знайдених людських тіл перепохоронимо за всіма християнськими традиціями на території Луцької тюрми”

15.06.17 10:54 0 552
У понеділок, 12 червня, біля Монастиря бригіток на території старого міста розпочалися роботи з ексгумації людських останків. Свого часу тут знаходилося приміщення Луцької тюрми і ймовірно, що тут похоронені колишні в'язні, яких 23-24 червня 1941 року розстріляли органи НКВС. Попередньо пошукові роботи тут відбувалися у 90-ті роки минулого століття та у 2009-у році.

відбулася прес-конференція секретаря міської ради, виконувача повноважень міського голови Ігоря Поліщука, митрополита Луцького і Волинського Михаїла, громадського активіста Сергія Годлевського з приводу ексгумації розстріляних в'язнів Луцької тюрми.

Ігор Поліщук розповів, що у березні місяці надійшло клопотання про необхідність виділення коштів на здійснення ексгумації розстріляних в'язнів Луцької тюрми. З міського бюджету на ці цілі виділили 100 тисяч гривень. “Нині ми усі бачимо, що тривають роботи. Уже знайдені фрагменти людських тіл одяг, взуття, тощо. Як роботи завершаться рештки знайдених людських тіл перезахоронимо за всіма християнськими традиціями на території Луцької тюрми. Це місце якраз підходить для цього”, - наголосив він.

У свою чергу, громадський активіст Сергій Годлевський зупинився на історичних моментах. За його словами, 23-24 червня 1941 року, за наказом Лаврентія Берії, органи НКВС проводили розстріли в'язнів Луцької тюрми, адже наступали війська нацистської Німеччини. “В'язнів вигнали у східне і західне подвір'я тюрми і почали розстрілювати з кулеметів та закидати гранатами. Потому тіла кидали у ями, які утворилися в результаті авіаудару. За різними даними, таких ям було п'ять. Є різні свідчення очевидців про ті події. Тут знайдені останки людей віком від 18 до 30 років. Рідко 40 років. Тобто це було те покоління патріотів, які могли б дати потомство”, - наголосив він.

За його словами, у ті дні було розстріляно від 1700 до 2500 осіб.

Роботи проводять фахівці комунального пошукового підприємства “Доля” Львівської обласної ради.

Сергій Годлевський подякував виконувачу повноважень міського голови Ігорю Поліщуку, митрополиту Луцькому і Волинському Михаїлу та всім людям за допомогу. Також слова вдячності пролунали й покійному міському голові Миколі Романюку, який підтримав початок робіт з проведення ексгумації тіл.

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл зауважив, що церква пропонує їх гідно похоронити. “Три роки тому Священний Синод нашої церкви прийняв рішення вважати місцевими святими в'язнів Луцької тюрми. Тут буде саркофаг під склом. Тут люди зможуть не лише прийти і подивитись, але й помолитись, бо на території діє монастирський храм”, - зазначив він.

За його словами, вони підтримують місце перепоховання, адже тут розміщені списки розстріляних в'язнів Луцької тюрми.

Також у Монастирі бригіток, за словами владики, буде влаштовано музей Луцької тюрми, де будуть розміщені фотографії в'язнів, їхні речі тощо.

Потому, Ігор Поліщук разом з митрополитом Луцьким і Волинським Михаїлом зайшли на територію монастиря, де розміщена стіна пам'яті розстріляних в'язнів Луцької тюрми, та оглянули місце майбутнього перепоховання.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ