Житомирщина: більше 12 тисяч жителів області стали донорами крові у 2016 році

Житомирщина: більше 12 тисяч жителів області стали донорами крові у 2016 році

15.06.17 08:25 0 675
У Житомирській області протягом 2016 року здійснено 12140 донацій крові та її компонентів, а в закладах охорони здоров'я проведено 16231 переливань.

Про це повідомила заступник головного лікаря з організаційно-трансфузіологічної допомоги КУ «Житомирський обласний центр крові» Алла Островська.

— «Житомирський центр крові забезпечує всі медичні заклади області компонентами крові без виключення – їх 32. Кількість людей, які потребують постійно компонентів донорської крові, в середньому складає 6 тисяч хворих. За 2016 рік відбулось 16231 переливань крові. Найчастіше використовуються еритроцити донорські, термін зберігання якої 35 діб, і свіжозаморожена плазма. І ті замовлення, які надходили до центру саме на ці компоненти для невідкладної медичної допомоги, були забезпечені на 100%. Щодня в центрі здають компоненти крові кілька десятків донорів. І у Всесвітній день донора, як бачите – не виключення», – зазначає Алла Островська.

Лікар наголошує на тому, що останнім часом замовлення надходять саме на тромбоцити, які вкрай необхідні для гематологічних хворих. «Термін придатності тромбоцитів – 72 години. Умов зберігання його немає. Відповідно є потреба – є донор – і вже ввечері компоненти мають бути використані для лікувального ефекту», – розповідає Алла Островська.

У Центрі крові ведеться реєстр донорів, до яких працівники звертаються за допомогою в телефонному режимі. Ведеться також реєстр осіб, яким відмовлено в донорстві – це більше 100 тисяч жителів області, і кількість їх, на жаль, збільшується.

Алла Островська зауважує, що в області діє розпорядження голови облдержадміністрації № 13 «Про підтримку донорського руху в області», відповідно до якого затверджена рекомендована кількість донорів у кожному районів для того, аби безкоштовно забезпечити всіх жителів області компонентами крові.

У Всесвітній день донора крові, який відзначається щороку 14 червня, заступник головного лікаря Алла Островська закликає всіх людей, які мають не мають протипоказань для здачі крові, допомогти врятувати життя тисяч хворих. Крім цього, кожен донор має можливість безкоштовно пройти перевірку на носійство таких інфекцій як сифіліс, гепатит В, гепатит С і ВІЛ. Також донорство є корисним для здоров'я:

• стимулюється загальне відновлення організму і нормалізується кровообіг;

• відбувається профілактика серцево-судинних захворювань;

• йде самостійна активація організму, розвивається імунна система;

• печінка самостійно розвантажується і йде профілактика роботи селезінки;

• якщо періодично здавати кров, то організм самостійно протистоїть подальшим надмірним кровотеч.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ