На Тернопіллі у Козівському районі відкрили дитсадок,якого чекали сім років

На Тернопіллі у Козівському районі відкрили дитсадок,якого чекали сім років

17.06.17 08:27 0 595
З 2010 року жителі с.Городище, Козівського району чекали на відкриття дошкільного навчального закладу. І лише за протягом 2016-2017 років робота в даному напрямку активізувалася, були виділені необхідні кошти і ситуацію вдалося вирішити з позитивним результатом. Урочисте відкриття дитсадка відбулося 13 червня 2017 року. Проектна потужність закладу – 25 дітей, зараз набрана група на 15 малюків.

Як підкреслив під час урочистостей голова Тернопільської ОДА Степан Барна, проект дитсадка у с.Городище – це результат спільної роботи.

«Минулого року у всій Тернопільській області було відкрито вісім дошкільних навчальних закладів - це небувалий бум за всю історію Незалежності України. Крім того, ми реалізували кілька сотень проектів з реконструкції, капітальних та поточних ремонтів навчальних закладів краю. Ця увага приділяється для того, щоб якість освітніх послуг та умови навчання для дітей в сільській місцевості були достойними. А це можливо за умови – коли є партнерство громади та адміністрації, депутатів Верховної Ради і Кабінету Міністрів. На прикладі даного дитсадка – бачимо успішний результат такої взаємодії. При цьому важливо, що близько 600 тис грн доклали тут, на місцевому рівні. В цій площині для нас важливо, щоб наповнення місцевих бюджетів давало можливість збільшувати частку співфінансування в реалізації подібних проектів у всій Тернопільській області», - зазначив Степан Барна.

Дитсадок «Пізнайко» розміщується в адмінбудівлі сільради і займає три поверхи правого крила. Тут є все необхідне для належного виховання, розвитку та відпочинку дітей: ігрова кімната, спальня, санвузол, харчовий блок, актовий зал. Капітальний ремонт приміщення дитсадка практично повністю зробили протягом останніх двох років. Тепер тут підведено електрику, є водопровід, каналізаційна мережа, також закуплено меблі, інвентар, посуд. За кошти сільської ради у сумі 46 тис грн закуплено та встановлено на подвірї дитячий майданчик.

Загальна кошторисна вартість проекту складає майже 1 млн 300 тис грн. Левова частка грошей – 1 млн 195 тис грн була виділена як субвенція на соціально-економічний розвиток окремих територій за поданням народного депутата України Тараса Юрика.

«Про проблему дізнався від місцевих жителів. Вони дуже активно лобіювали створення дошкільного закладу в селі, бо проблема існувала близько двадцяти років. Неодноразово підходили з пропозиціями, з проханнями допомогти. Отримавши переконливі аргументи від батьків та місцевої громади, я звернувся до Прем'єр-міністра з листом, в якому запропонував виділити кошти на будівництво цього дитсадка. Уряд поставився з розумінням, і на сьогоднішній день ми вже маємо результат – кошти були виділені, ремонтні роботи проведені і, ось в селі є дитсадок. Реалізація таких проектів дає нам змогу не тільки говорити про плани і мріяти, а наочно представляти результат нашої спільної роботи», - зазначив Тарас Юрик.

Для багатьох родин с.Городище відкриття дитсадка – значне полегшення з влаштуванням дітей у робочий час.

Донечка п.Іванни підготовку до школи тепер здобуватиме поблизу домівки. Раніше, як розповідає жінка, возили за 18 км до Козови. «І так кілька разів на день мусили проїхатися. Звичайно, це виснажувало дитину, а мені складно було влаштуватися на роботу – тому що працювати повний день змоги не було. Тепер, з відкриттям цього садочка, зовсім інша справа – ми втішені», - каже жінка.

Пані Оксана проблему з відсутністю дитсадка відчула двічі – старшого сина, вже тепер школяра, возила у с. Плотича, пізніше у с. Ходачків. Згодом така ж ситуація була і з донькою. «Ми обоє з чоловіком працюємо в Тернополі, тож з ким і де залишити дитину – була постійна проблема, часу завжди не вистачало, поспішав забрати маля, переживав як воно? Тепер маємо хороше місце, маємо вихователів, забрати із садочку доньку час від часу зможе дідусь. Безумовно, це значно спрощує ситуацію для нас і позбавляє клопотів», - ділиться п.Оксана.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Рівненській області 15 ...

КОМЕНТАРІ