На Тернопіллі обласним адміністраціям доручено контролювати додержання законодавства про працю

На Тернопіллі обласним адміністраціям доручено контролювати додержання законодавства про працю

17.06.17 12:16 0 618
Відбулася селекторна нарада під головуванням Віце-прем`єр-міністра України Павла Розенка. Участь у ній взяли голова Тернопільської ОДА Степан Барна, його заступник Юрій Юрик, а також керівники профільних структурних підрозділів ОДА.

У порядку денному стояло питання щодо реалізації цьогорічної ініціативи з підвищення мінімальної заробітної плати до 3200 грн. Віце-прем`єр відзначив, що попри попередню критику та песимістичні прогнози скептиків, перші підсумки в розрізі областей України цілком позитивні.

«Аналітичні дані вказують на те, що люди реально отримали на руки гроші, які можуть використати на покращення свого добробуту. Тобто ця ініціатива Президента і Уряду цілком себе виправдовує», - зазначив Павло Розенко.

За його словами, середня заробітна плата в Україні за підсумками чотирьох місяців зросла майже на 40%, і становить понад 6 тис грн, а темпи зростання номінальної зарплати перевищують темпи інфляції. «Без урахування інфляції зарплата зросла майже на 20%, в той час як за такий же період минулого було падіння на 3,5%. Тобто динаміка дуже позитивна», - уточнив Віце-прем`єр.

Водночас, як було озвучено під час наради, тіньова зайнятість є серйозною загрозою розвитку регіонів, особливо об`єднаних територіальних громад, адже тоді гальмується сплата податку і наповнення місцевих бюджетів. Штраф за порушення законодавства про працю тепер сягатиме до 96 тис грн.

Тому в областях мають бути вжиті максимальні заходи щодо запровадження нової системи нагляду за додержанням законодавства про працю, зокрема що стосується виплати мінімальної зарплати та офіційного оформлення працівників. Це має бути зроблено до 1 серпня, на обласні державні адміністрації покладається контроль за цим процесом.

Як проінформував голова Тернопільської ОДА Степан Барна, станом на 1 червня 2017 року в області загальна сума заборгованості із заробітної плати зменшилася на 34% - в грошовому еквіваленті – на 2,1 млн грн.

Крім того, Степан Барна повідомив, що на Тернопільщині номінальна заробітна плата у квітні 2017 року становила 5152 грн. - у порівнянні з квітнем 2016 року – це на 49,7% вище. Таке зростання є найвищим серед областей України, по Україні показник складає 136%. При цьому індекс реальної зарплати у квітні цього року по відношенню до квітня 2016 року склав 132,8%.

«Ми розуміємо наскільки важливим є реалізація нових підходів державної політики у сфері зайнятості населення та оплати праці, тому в області також приділяємо цьому велику увагу. Зростання зарплати прямопропорційне зростанню ПДФО, яке лишається на місцях. А відповідно це кошти, які можуть і повинні вкладатися у подальший розвиток області», - зазначив Степан Барна.

За інформацією, наданою департаментом праці та соціального захисту населення ТОДА, за результатами вжитих заходів 487 підприємців підвищили рівень виплати зарплати – як наслідок до зведеного бюджету надійшло 3,9 млн грн податку на доходи фізичних осіб та єдиного соціального внеску. Також додатково оформлено трудові угоди з 1855 особами – в результаті до зведеного бюджету надійшло 2,7 млн грн.

«Традиційне сприйняття Тернопільщини як депресивного регіону змінюються, це позитив. Вагомою є ваша робота щодо залучення інвесторів, адже у компаніях міжнародного рівня досить високі стандарти праці. Тож, рухайтеся далі в тому ж напрямку», - відзначив за результатами доповіді Тернопільщини Віце-прем`єр-міністр.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернівці: Кількість ...
Наступна новина: У Нововолинську засудили ...

КОМЕНТАРІ