Тернопілля: на Збаражчині вшанували пам'ять полеглих вояків УПА

Тернопілля: на Збаражчині вшанували пам'ять полеглих вояків УПА

21.06.17 10:16 0 482
В урочищі Зімно, поблизу Бодаків, Збаразького району на місці, де 73 роки тому полягли 44 вояки УПА, відбулося вшанування героїв. Спершу було організовано виставки фотографій тих героїчних часів та новітньої зброї. Опісля відбулася Хресна хода до місця загибелі українських воїнів Участь в урочистостях взяв начальник управління з питань внутрішньої політики, релігій та національностей Тернопільської ОДА Ігор Кульчицький.

Він наголосив, що завдяки цій виставці, маємо змогу відкрити ще одну героїчну сторінку боротьби нескореної УПА за створення вільної України.

«Незалежною і самостійною бачили її наші патріоти. Було їх багато і в нашому краї. Під синьо-жовтими та червоно-чорними прапорами їх збирала УПА. По селах Вишнівеччини також облаштовувались схрони, робились запаси їжі. Вишнівецький провід УПА вирішив облаштувати їх в урочищі Зімно, що на лівому березі Горині, за селом Лози. Власне, й там після нерівного бою з енкавеесниками полягло багато наших воїнів. Саме тому дане вшанування надзвичайно важливе не лише для того, аби ми не забували про подвиги наших упівців, а й у рамках відзначення на Тернопіллі 75-річчя створення Української Повстанської Армії», – зазначив Ігор Кульчицький.

Панахиду ж за упокій душ полеглих за волю України звершив архієпископ Тернопільський і Кременецький Нестор у співслужінні соборного духовенства Вишнівецького, Збаразького і Шумського благочинь Тернопільської єпархії УПЦ (КП).

Після заупокійної молитви владика Нестор звернувся до присутніх на мітингу-реквіємі з повчальним словом. Він наголосив, що є багато безіменних святих, які прославилися перед Богом, але не перед людьми. В їх число входить багато новомучеників, які віддавали свої життя за Христа і за Україну вже в наші часи – часи тоталітарного радянського режиму, часи, коли були гоніння за віру Христову, коли Українську державу нищили і намагалися вбити в людях бажання відбудовувати і захищати її.

«У цій пам'ятній могилі теж лежать останки мучеників. Тому що вони боролися не тільки за Українську державу проти загарбника. Вони боролися і проти того, хто намагався в людях вбити віру в Бога, любов до своєї землі. також боротьба триває. Величезна Російська імперія і військовою силою, і ідеологією, і навіть прикриваючись церквою, намагається знищити в людях віру, знищити в нас бажання бути українцями, наше усвідомлення того, що земля, на якій ми живемо, – це дар Божий. Саме тому справжній українець виявляється тоді, коли він готовий боротися за свою державу, за свою віру, за свій народ. Тож, робімо нині все, що потрібно для нашої Української держави і для нашого українського народу. А тим, хто понад сімдесят років тому поклав своє життя за визволення України, нехай Господь дарує вічную пам'ять. А нам усім, споглядаючи на їхній подвиг, на їхній приклад, нехай дасть так же любити свій народ, свою державу, любити Бога, як любили вони», – підкреслив владика Нестор.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Чернівцях вшанують ...
Наступна новина: У Волинській області ...

КОМЕНТАРІ