В Луцьку щорічні додаткові відпустки за особливі умови праці

В Луцьку щорічні додаткові відпустки за особливі умови праці

21.06.17 08:02 0 554
Щорічна додаткова відпустка передбачена серед пільг і компенсацій за роботу в шкідливих та важких умовах праці відповідно до чинного законодавства України. Серед щорічних додаткових виділяють такі відпустки:

за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці;

за особливий характер праці;

інші додаткові відпустки, передбачені законодавством.

Статтею 7 Закону України «Про відпустки» передбачена щорічна додаткова відпустка за роботу зі шкідливими та важкими умовами праці. Надається вона працівникам лише за посадами чи професіями, які є у відповідному Списку. Список виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників у яких дає право на щорічну додаткову відпустку за роботу із шкідливими і важкими умовами праці затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 17 листопада 1997 року № 1290. Максимальну тривалість такої відпустки обмежено 35 календарними днями. Обов'язковою умовою перед наданням відпустки є проведення атестації робочих місць за умовами праці. Кількість днів відпустки, що надаватиметься конкретному працівникові залежить від того, скільки часу він був зайнятий у шкідливих умовах праці. Конкретна тривалість додаткової відпустки за певною професією встановлюється у колективному договорі підприємства.

Згідно статті 8 Закону України «Про відпустки» передбачено надання щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці. Ця відпустка буває двох видів. Перший вид — додаткова відпустка, що надається за відповідним Списком виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких пов'язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров'я, що дає право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці, затверджений наказом Мінпраці України від 30 січня 1998 року за № 16. Посади, професії, за якими надається цей підвид відпустки за особливий характер праці, визначає лише законодавець. Максимальна тривалість - 35 календарних днів. А для другого виду - відпустки за ненормований робочий день - роботодавець, за погодженням із трудовим колективом, визначає категорії працівників із ненормованим робочим днем у колективному договорі. Максимальна тривалість такої відпустки може становити 7 календарних днів. Суттєва відмінність відпустки за особливий характер праці від відпустки за роботу в шкідливих чи важких умовах — атестацію робочих місць не потрібно проводити.

Відповідно до статті 9 Закону про відпустки, до стажу роботи, який дає право працівникові на щорічну додаткову відпустку, зараховується час фактичної роботи із шкідливими, важкими умовами або з особливим характером праці, якщо працівник зайнятий у цих умовах не менше половини тривалості робочого дня; щорічних основної та додаткових відпусток за роботу із шкідливими, важкими умовами і за особливий характер праці.

Щорічні додаткові відпустки працівникам можуть надаватися одночасно з основною відпусткою або окремо від неї. Якщо працівник має право на декілька додаткових відпусток, додаткова щорічна відпустка надається лише за однією підставою на вибір працівника.

Оплата таких відпусток здійснюється за рахунок коштів підприємства. За бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією. При цьому, тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не повинна бути менше ніж 24 календарних дні.

Департамент економічної політики

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Житомирській області ...

КОМЕНТАРІ