Що собою представляє передпосівна обробка грунту?

Що собою представляє передпосівна обробка грунту?

21.06.17 15:02 0 808

Після осіннього перекопування грунт взимку замерзає, навесні розмерзається, сильно зволожуючись і ущільнюючись. Потім його поверхня висихає, на ній утворюються кірка і тріщини, а також є маса пророслих бур'янів. Мета весняної обробки грунту - це боронування, культивація або оранка (переорювання зябу) - усунення кірки, пригнічення бур'янів, а також аерація грунту. Слід мати на увазі, що весняна оранка ні в якому разі не може замінити осінню.

Готовність грунту до обробки визначають так: беруть в руку кому землі з глибини 8-12 см, стискають його і дають впасти з висоти 1,3-1,5 м. Якщо ком розплющився, волога просочилась, то грунт надмірно сирий; якщо ком при падінні рівномірно розкришився - грунт готовий і настав час безвідкладно приступити до обробки; якщо не спресовується в руці або легко розсипався - грунт пересох і необхідний полив.

Після дощу або поливу поверхня грунту перед обробкою повинна трохи просохнути. Більш детально про передпосівну обробку грунту можна прочитати тут.

Основні етапи передпосівної обробки грунту:

  • боронування;
  • ЕМ-1 навесні - багатий урожай восени;
  • полив;
  • культивація;
  • повторна культивація;
  • передпосівне легке боронування.

А тепер про все по порядку.

Боронування

По традиції передпосівний обробіток грунту починають з раннього боронування - неглибокого (поверхневого) розпушування грунту, яке виконують зубчастим розпушувачем або мотикою (на великих ділянках спеціальним знаряддям - бороною) в березні-квітні, відразу ж після відтавання грунту і просихання поверхневого шару. Мета боронування - усунення кірки, утримання вологи в грунті і пригнічення пророслих бур'янів. Боронування для утримання грунтової вологи особливо необхідне на легких ґрунтах і в гірських районах. На легких ґрунтах під ранні посіви холодостійких культур боронування замінюють культивацією.

ЕМ-1 навесні - багатий урожай восени!

Весною, при підвищенні денної температури до: + 10...+12 0 С, грунт пробуджується, а з ним пробуджуються грунтові мікроорганізми, що, в свою чергу, готують поживні речовини для вашої розсади. Ефективність, а також швидкість цього «пробудження» залежить безпосередньо від того, як ви попрацювали осінню і заклали чи ні потрібні мікроорганізмами поживні речовини.

Поки на підвіконні підростає розсада, потрібно «оживити» грунт на власному городі. За зиму він промерз і, як результат, загинула велика частина мікроорганізмів.

Щоб відновити їх рівень потрібно поливати грунт розчином препарату «Байкал-ЕМ-1». Це дозволяє довести  баланс мікроорганізмів до потрбіної норми набагато раніше, і вони починають швидко розкладати грунтову органіку, накопичуючи рослинам необхідне живлення.

Полив треба проводити, коли грунт прогріється до +10 0 С. Зазвичай в цей час починають рости листочки на березі. Безпосередньо між посадками і поливом повинно пройти 10 днів. Це зручний час для очищення землі від бур'янів, не давайте їм розростатися.

«Байкал-ЕМ-1» прискорює проростання бур'янів, а підрізання їх Ем-культиватором дозволяє молочнокислим бактеріям, які потрапили на зріз бур'яну, перетворювати їх в перегній.

Полив

Навесні перед остаточною обробкою грунту, призначеного для посіву та посадки, проводять полив, щоб зволожити грунт на всю його товщу, з нормою до 50-200 л /  м 2. Це особливо важливо для теплиць, куди не проникають атмосферні опади.

Культивація

Культивацією (від латинського cultivo - «обробляю») називається розпушування обробленого грунту на більш глибоку глибину (але не більше 12-15 см) без перевертання розпушеного шару (в цьому випадку не будуть вивернуті на поверхню насіння бур'янів і патогени хвороб, закладені восени), з одночасним підрізанням бур'янів. Культивацію проводять безпосередньо перед посівом або не пізніше ніж за 1-2 дні до посіву. Боронування і культивація створюють на поверхні грунту пухкий шар, що перешкоджає капілярному підняттю вологи до поверхні землі і її випаровуванню. Культивацію проводять зазвичай з попередніми розкиданням добрив.

На важких глинистих ґрунтах замість культивації краще проводити переорювання зябу на повну глибину.

На городних ділянках культивацію виконують вилами або мотикою-кішкою (великою зубчастою мотикою) в двох взаємно перпендикулярних напрямках, при необхідності закладаючи в грунт добрива і одночасно вирівнюючи її поверхню. Брили і грудочки розбивають (зручно розбивати тильною стороною грабель). Грунт, особливо глинистий, не треба занадто подрібнювати, щоб запобігти в деякій мірі утворенню кірки; при підготовці під посів грунт подрібнюють більше, ніж під розсаду.

Потім грунт, якщо він не перезволожений, накочують (ущільнюють без зусиль), щоб зруйнувати залишилися грудок і усунути порожнечі. Глинисті грунти не ущільнюють або роблять це дуже слабо. Після цього поверхню грунту вирівнюють граблями. Потім негайно, поки грунт не підсох, приступають до посіву.

Відтавання торф'яних грунтів навесні затягується. Обробку таких грунтів починають після відтавання їх на глибину 15-20 см.

Повторна культивація

Якщо оранка восени не виконувалася, її проводять замість культивації навесні. Культивацію проводять не тільки навесні, але і влітку перед посівом других культур.

За 5-6 днів до посадки (через 2-3 тижні після першої культивації) грунт знову розпушують, з одночасним внесенням основного добрива і прикочуванням (для розбивки грудок).

Передпосівне легке боронування

Це легке розпушування рекомендується робити безпосередньо перед посівом. Розрив між обробітком ґрунту і посівом в 2-3 години в сонячну і вітряну погоду призводить до втрати більше 15-20 л води з 1 м 2 грунту.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ