На Тернопіллі реформування бібліотек – найбільш гостре питання на колегії управління культури

На Тернопіллі реформування бібліотек – найбільш гостре питання на колегії управління культури

22.06.17 16:24 0 604
Питання збереження та модернізації бібліотечної галузі викликали найбільш активне обговорення на колегії управління культури, що відбулася 20 червня. З доповіддю про перспективи реформування галузі виступила заступник директора Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки з наукової роботи та інформатизації Г.І. Польова. Вона висвітлила 4 різні моделі реформування бібліотек, що підпорядковуються об'єднаними територіальним громадам, та підкреслила що в кожному окремому випадку повинен використовуватись різний підхід.

Продовжив питання бібліотечного реформування, зокрема в напрямку можливого об'єднання публічних бібліотек з шкільними, заступник директора з науково-педагогічної та виховної роботи інституту післядипломної педагогічної освіти, депутат обласної ради В.С. Мисик. Його доповідь викликала активне обговорення та багато запитань, що перш за все стосувались відсутності розробленої нормативно-правової бази механізму створення подібних об'єднань.

Відповіддю на пожвавлену дискусію залу щодо гострого питання реформування бібліотечної системи стали приклади реального реформування та модернізації цієї сфери у Теребовлянській, Шумській та Більче-Золотецькій об'єднаних громадах (ОТГ). Кожна з цих громад пішла своїм шляхом реформування. У Теребовлянській громаді, зокрема, за даними директора Центральної системи публічно-шкільних бібліотек, після створення громади публічні бібліотечні заклади були об'єднані зі шкільними, враховуючи наявність невеличких сіл, де одночасно могла бути або публічна бібліотека або школа. Завдяки такому об'єднанню вдалось уникнути скорочення бібліотечних кадрів, і зрештою закриття бібліотек.

Позитивним досвідом ділилась голова Більче-Золотецької ОТГ Г.П. Огородник. У випадку Більче-Золотого, публічні бібліотеки були об'єднані з клубними закладами. Таким чином, у громаді йде процес створення спільної освітньо-культурної сфери, що з однієї сторони оптимізує витрати на заробітну плату працівникам закладу, а з іншої привабить читачів у бібліотеку.

На прикладі Шумської об'єднаної територіальної громади, начальником відділу культури Колесник Л.М. була продемонстрована співпраця з ГО “Бібліотечна країна”. З допомогою громадської організації було проведено аудит бібліотечної системи Шумщини та виявлено ряд проблем у галузі. Зокрема, поповнення фондів на людину складає 0,07% при Європейському нормативі 0,25%. Керівництво ОТГ отримало ряд професійних рекомендацій щодо подальшого функціонування бібліотек в підпорядкуванні громади.

Однією з важливих напрямків розвитку бібліотек в умовах сучасного розвитку суспільства залишаються спеціалізовані бібліотечні заклади, на чому наголосила директор Тернопільської обласної бібліотеки для дітей Н.С. Новіцька.

Підсумував виступи та дискусію залу начальник управління культури Г.П.Шергей. За його словами, основна проблема реформування бібліотечної галузі криється у питанні функціонування села, невеликого та найбільш незахищеного сектору. Запобігти скороченню бібліотечних кадрів у таких невеликих селах може створення головної бібліотеки або центральної публічної бібліотеки об'єднаної територіальної громади. На даному етапі, коли йде розробка нормативно-правової бази, необхідні консолідовані рішення міністерств освіти і культури, що спираються на реальні пропозиції від новостворених громад.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Новости от мебельной ...

КОМЕНТАРІ