ЄС підтримує сталий енергетичний розвиток українських міст задля майбутніх поколінь

ЄС підтримує сталий енергетичний розвиток українських міст задля майбутніх поколінь

22.06.17 12:45 0 618
Скоротити викиди вуглецю щонайменше на 30% до 2030 р., підвищити енергоефективність, покращити якість життя містян – такі амбіційні зобов'язання добровільно беруть на себе мери міст, які приєднуються до Європейської ініціативи Угоди мерів щодо клімату та енергії. Європейська ініціатива набуває широкого розповсюдження в країнах Східного партнерства, у Славутичі 19 червня 2017 року о 10:30 до неї приєдналися 24 міста України. Урочиста церемонія підписання Угоди мерів відбулася під час офіційного відкриття Європейського тижня сталої енергії в Україні.

У церемонії відкриття Тижня та підписання Угоди мерів взяли участь Томас Фреллесен – заступник голови Представництва Європейського Союзу в Україні, Геннадій Зубко – Віце-прем'єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Олександр Горган – голова Київської обласної державної адміністрації, Юрій Фомічев – міський голова Славутича та Володимир Гаразд – Президент Асоціації «Енергоефективні міста України», міський голова м.Долини. Місто Луцьк представляв директор департаменту економічної політики міської ради Олександр Озінович.

Заступник голови Представництва Європейського Союзу в Україні Томас Фреллесен зазначив, що ЄС вважає своїм пріоритетом підтримку України на шляху підвищення енергоефективності, зокрема перетворення її з однієї з найбільш енергоємних на сучасну європейську країну. Скорочення енергоспоживання є ключовим фактором енергетичної безпеки та економічного розвитку України. Це також надасть змогу громадянам оплачувати свої рахунки за енергію та не почуватись покинутими напризволяще. «Розпочніть з установки лічильника у вашому будинку – це найперший і найдешевший крок до зменшення витрат на енергію. Якщо ви мешкаєте у багатоквартирному будинку, важливо створити ОСББ, що є головною передумовою отримання доступу до інструментів фінансування енергоефективних заходів. Ми надамо суттєву фінансову підтримку Фонду енергоефективності за умови прийняття Україною відповідного законодавства». Пан Фрелессен також наголосив на важливій ролі українських міст у цьому контексті та схвально оцінив їхню діяльність у рамках Угоди мерів.

За словами голови Київської обласної державної адміністрації Олександра Горгана, підвищення енергоефективності - це невідворотна і вкрай необхідна програма для заощадження бюджетних коштів: «Підписання Угоди мерів 30-ма українськими містами стане гарною інвестицією в розвиток відновлювальних джерел енергії. Цього року Київщина проведе колосальну роботу по енергомодернізації об'єктів соціальної сфери. Зокрема, кожен об'єкт отримає енергопаспорт і потрапить до єдиної в Україні системи енергомоніторингу, і ми розумітимемо, над чим працювати. Адже ефективність роботи кожного міського голови значною мірою залежить від кроків, які він здійснює в сфері енергоефективності».

Міський голова Славутича Юрій Фомічев підкреслив: «Місто Славутич – наймолодше місто в Україні, яке приєдналося до Угоди мерів в 2009 році. Зважаючи на аварію на ЧАЕС і припинення виробництва електроенергії на станції, перед містом постало багато викликів і здолати їх вдалося завдяки європейській ініціативі. місто залучає не лише грантові кошти, але й активно бере кредити і виділяє фінансування із власного бюджету на заходи з підвищення енергоефективності муніципального і житлового сектору. Зокрема, в рамках Програми ЄС «Угода мерів – Демонстраційні проекти» місто активно реалізує проект з термомодернізації загальноосвітньої школи №2 і дитячого садка №1, в будівлях бюджетної сфери впроваджується ефективна система енергоменеджменту з метою суттєвої економії енергоресурсів і заощадження бюджетних коштів».

«Ситуація із кліматом та станом довкілля потребує негайних змін вже . Ціни на енергоносії меншими не стануть. Міста отримали у спадщину застарілу та неймовірно енергозатратну інфраструктуру. Проте з іншого боку, розширюються можливості вивчення досвіду міст із сусідніх країн ЄС. Новітні технології, базовані на використанні відновлювальних джерел енергії, стають все доступнішими. І найголовніше: міста наділені можливістю реального самоврядування, а отже, спираючись на власні бюджети, можуть будувати власні стратегії. Угода мерів дає можливість скерувати ці стратегії у русло сталого енергетичного розвитку. Асоціація "Енергоефективні міста України", як національна структура підтримки цієї Ініціативи, за підтримки проектів і програм Євросоюзу у цій царині, готова допомогти нашим містам стати по справжньому енергоефективними», - зазначив Володимир Гаразд, Президент Асоціації «Енергоефективні міста України», міський голова м.Долини.

У рамках заходу відбулась міжнародна конференція «Угода мерів та енергоефективність будівель: вчора, завтра» за участю представників органів виконавчої влади, міжнародних донорських структур, громадських організацій, членів Асоціації «Енергоефективні міста України» (АЕМУ), провідних українських і зарубіжних експертів та ЗМІ. Учасники обговорили головні виклики впровадження енергетичних реформ в Україні, ключові аспекти термомодернізації будівель та потенціалу застосування нових європейських будівельних стандартів, концепцію розвитку центральних теплових систем, доцільність використання альтернативної енергетики, а також програми та проекти підтримки Угоди мерів 2020-2030.

Захід організовано Асоціацією «Енергоефективні міста України» спільно зі Славутицькою міською радою за підтримки Представництва Європейського Союзу в Україні, проекту «Угода мерів Схід» (CoM East) та програми «Угода мерів – Демонстраційні проекти» (CoM-DeP), що фінансуються ЄС, а також проектів, що фінансуються Урядом Німеччини та впроваджуються GIZ.

За додатковою інформацією щодо заходу, будь ласка, звертайтеся до Андрія Кирчіва, експерта з комунікацій CoM East та CoM-DeP в Україні: andriy.kyrchiv@eumayors.eu, тел.: +38050 370-88-91

http://www.eumayors.eu; http://www.soglasheniemerov.eu;

http://com-dep.enefcities.org.ua

Довідкова інформація:

Європейський тиждень сталої енергії. Україна вже сьомий рік поспіль долучається до ініціативи проведення Європейського тижня сталої енергії, що цьогоріч триватиме з 19 по 25 червня і в якому візьмуть участь майже 50 українських міст. Європейський тиждень сталої енергії – масштабна подія в Україні, покликана сприяти поширенню найкращих практик, надихати на інноваційні ідеї та об'єднувати зусилля задля досягнення цілей ЄС щодо подолання наслідків зміни клімату, підвищення енергоефективності та енергобезпеки, а також сталого розвитку громад.

Угода мерів щодо клімату та енергії є ініціативою Європейського Союзу, в рамках якої місцеві, регіональні й національні органи влади добровільно зобов'язуються співпрацювати задля досягнення кліматичних та енергетичних цілей ЄС. Угода мерів стала наймасштабнішою в світі ініціативою у сфері клімату та енергії, об'єднавши майже 7500 міст-підписантів із населенням понад 220 мільйонів людей. 112 українських міст теж взяли на себе добровільні зобов'язання зменшити до 2030р. кількість викидів двоокису вуглецю більш як на 30%, що відповідає вимогам до України в рамках Паризьких угод.

Угода мерів-Схід (CoM East) – проект, що фінансується Європейським Союзом, прагне об'єднати місцеві, регіональні й національні органи влади країн Східного партнерства задля розвитку регіональної політики на основі принципів сталої енергетики, щоб зменшити залежність від енергоресурсів, підвищити безпеку енергопостачання та підтримати глобальний рух у боротьбі зі зміною клімату.

«Угода мерів – Демонстраційні проекти» (CoM-DeP) – програма Європейського Союзу, що надає технічну та фінансову допомогу 22-м українським містам з населенням до 200 тис. мешканців, які приєдналися до Угоди мерів та взяли на себе зобов'язання впровадити енергоефективні заходи, передбачені Планами дій сталого енергетичного розвитку. Наразі 19 демонстраційних проектів реалізуються в країнах Східного партнерства: 11 в Україні, 3 в Молдові, 3 в Білорусі, 1 у Вірменії та 1 у Грузії.

Департамент економічної політики

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернігів: У міській раді ...
Наступна новина: Види і характеристики ...

КОМЕНТАРІ