В Тернополі у міській раді обговорили зміни до законодавства з регулювання містобудівної діяльності

В Тернополі у міській раді обговорили зміни до законодавства з регулювання містобудівної діяльності

24.06.17 13:43 0 638
В приміщенні Тернопільської міської ради відбувся інформаційно-методичний семінар з питань впровадження змін у сфері містобудівної діяльності, які почали діяти з 10 червня 2017 року. Участь у заході взяли місцеві архітектори, експерти, представники Гільдії інженерів технічного нагляду, будівельники та представники міської і обласної влади.

Удосконалене містобудівне законодавство дозволить по-новому вибудувати взаємовідносини між усіма учасниками – державою, великими забудовниками та звичайними громадянами. Закон має багатовекторну дію та спрямований на докорінну зміну існуючої дозвільної системи у будівництві та приведення її у відповідність до європейських стандартів.

Зі слів заступника міського голови Вікторії Остапчук, 10 червня для об’єктів будівництва скасовано категорії складності. Натомість залишаються три класи наслідків: незначний, середній і значний. Об’єкти незначного класу наслідків будуватимуться на підставі повідомлення, середнього і значного – виключно на підставі відповідного дозволу та після проходження будівельної експертизи.

Великі житлові комплекси, офісні центри, складні промислові споруди (об’єкти значного класу наслідків) та багатоквартирні житлові будинки, лікарні, школи, дитсадки, торговельно-розважальні комплекси (об’єкти середнього класу) будуватимуться виключно на підставі дозволів, після надання повного пакету документів, який ретельно перевірятиметься фахівцями Держархбудконтролю.

Таке нововведення ліквідує практику маніпуляцій з декларативним принципом, яким раніше користувалися недоброчесні забудовники, а органи Держархбудконтролю матимуть реальні механізми для виявлення незаконних забудов ще на початковому етапі. У свою чергу, спрощення дозвільної процедури для нескладного будівництва дозволяє уникнути безпідставного повернення документів, в тому числі, через технічні помилки при заповненні. Законом також впроваджується уніфікований акт перевірки та визначаються конкретні терміни усунення виявлених порушень.

Окрім того, посилюється відповідальність за законність будівництва – як з боку забудовника, так і з боку посадової особи, яка видала дозвіл. Для посадових осіб, які незаконно видали дозвіл, передбачено дисциплінарну, адміністративну та кримінальну відповідальність. А для порушників містобудівного законодавства розміри штрафів за деякими позиціями збільшуються майже вчетверо.

Нові законодавчі норми впорядковують процедури видачі містобудівних умов та обмежень, яку здійснює місцева влада. Зокрема, чітко регламентовано перелік підстав, за яких забудовникам може бути надано відмову, а отже унеможливлюється корупційна складова.

Про це повідомили у Тернопільській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Удаление бородавок при ...

КОМЕНТАРІ