Чернівці стануть першим містом України,де впроваджуватимуть пілотний проект з відкритих даних

Чернівці стануть першим містом України,де впроваджуватимуть пілотний проект з відкритих даних

27.06.17 15:01 0 646
Пілотний проект з розвитку відкритих даних в місті стартував 26 червня 2017 року у Чернівцях. У рамках цього проекту Чернівці, що стали одним з переможців конкурсу серед міст України з відкритих даних, отримають допомогу кращих фахівців, в тому числі міжнародних, у відкритті даних, що становлять інтерес для жителів міста.

Меморандум про співробітництво в рамках проекту підписали міський голова Олексій Каспрук та Карлос А. Гуерреро – керівник проекту «Прозорість та підзвітність в державному управлінні та послугах», що спільно фінансується урядами США та Великобританії.

Пілотний проект стане важливим кроком до більшої прозорості міської влади і забезпечення доступу чернівчан до важливої інформації. На першому етапі проекту буде проведений аудит даних, які є у розпорядженні міської ради, її виконавчих органів,комунальних підприємств: аналіз того, яка інформація є і в якому стані, визначення пріоритетних наборів даних – тобто тих, що становлять інтерес для жителів міста. Таким чином будуть визначені розпорядники найбільш актуальної і цікавої для чернівчан інформації та визначено як її доводити до мешканців у найбільш зручному та легкодоступному форматі. Результатом роботи проекту стане запуск порталу відкритих даних для міста, де у відкритому доступі буде розміщатися важлива інформація.

На порталі відкритих даних інформація буде в машиночитному (тобто придатному для обробки комп'ютерами) форматі, що дозволить використовувати її в тому числі і для створення різних електронних сервісів, інформаційних продуктів для мешканців міста (наприклад, це може бути сервіс пошуку школи для дитини, придатної земельної ділянки (чи приміщення для ведення бізнесу), сповіщення на мобільний телефон про заплановані відключення, проведення ремонтних робіт в місті, тощо).

«Чернівчани потребують сучасних інтерактивних сервісів, які зроблять життя у Чернівцях більш комфортним, послуги більш доступними, спростять роботу підприємців, зроблять місто більш відкритим для туристів, а місцеву владу більш прозорою для громади. Важливо, що нашим партнером у цьому проекті є громадські активісти, що посилить довіру до його результатів. Міська влада готова до впровадження сталої політики відкритих даних в Чернівцях, розробки нормативно-правової бази у цьому напрямку, визначення відповідальних за відкриті дані. Сподіваємося, що депутатський корпус, виконавчий комітет міської ради підтримають цей проект і братимуть активну участь у його впровадженні», – зазначив міський голова Олексій Каспрук.

Катерина Оніліогву – керівник напрямку відкритих даних проекту «Прозорість ат підзвітність в державному управлінні та послугах»: «Чернівці разом з Вінницею стали нашими першими пілотними містами. Місто продемонструвало готовність до справжньої відкритості, системний підхід і мотивацію працювати в напрямку розкриття даних, а також певні напрацювання в цій сфері. Ми бачимо реальну політичну волю міської влади надалі працювати в цьому напрямку, а ми, зі свого боку, готові надати необхідну експертну підтримку. У міста є потенціал стати одним з найвідкритіших в Україні і ми будемо дуже раді допомогти в цьому».

Для того щоб з'ясувати думку жителів міста, до 23 червня відбувалося онлайн-опитування серед жителів міста щодо даних, вільний доступ до яких вони б хотіли мати. Найбільше мешканці цікавить соціальна інформація: про освіту (технічні та якісні характеристики навчальних закладів),медицину,містобудівну документацію, нормативно-правові документи міста, інформація про стан доріг і плани щодо ремонту, заміни комунікації тощо. Результати цього опитування будуть враховані при плануванні наступних кроків з розкриття даних у місті. Після визначення стану даних буде підготовлено кілька наборів даних хорошої якості, на основі яких буде створено корисний для громади інтерактивний продукт.

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Заступник директора ...
Наступна новина: Як Тернопільщина ...

КОМЕНТАРІ