Різновиди сертифікації в державно регульованих і нерегульованих сферах

Різновиди сертифікації в державно регульованих і нерегульованих сферах

29.06.17 11:34 0 1767

Сертифікація  - це процедура встановлення невідповідності / відповідності продукції певним вимогам. Розрізняють два різновиди сертифікації:

  • обов'язкову;
  • добровільну.

Перша передбачена для послуг, виробів, товарів й ін. матеріально-речових форм, що внесені в «Єдиний перелік продукції, яка підпадає під обов'язкову сертифікацію». Для усієї іншої продукції сертифікація проводиться або у добровільному (факультативному) порядку, або у формі декларування відповідності.

Сертифікація являється певного роду формою контролю продукції, за допомогою якої система сертифікації або держава перевіряє її параметри. Саме тому дана форма контролю називається сертифікацією в державно нерегульованії чи регульованії області.

Законодавча база сертифікації

Основним документом, що визначає порядок і різновиди сертифікації, є Федеральний закон «Про технічне регулювання». Відповідно до цього закону, сертифікація продукції може здійснюватися тільки органами з сертифікації, які отримали акредитацію в установленому порядку (наприклад, в Москві це ЦС "ПАРТНЕР": http://www.scpartner.ru). Крім того, продукція, яка перевіряється на відповідність, повинна входити в компетенцію (область акредитації) даного органу.

Цілі сертифікації

Незалежно від виду сертифікації, процедура має чотири об'єктивних сторони, кожна з яких так чи інакше зацікавлена  в перевірці відповідності. До суб'єктів сертифікації можна віднести:

  1. ініціатора процедури (виробник, продавець);
  2. споживача (покупець продукції);
  3. державу (якщо мова йде про обов'язкову сертифікацію) або систему сертифікації (при добровільній перевірці відповідності);
  4. орган із сертифікації.

Ініціатору сертифікація вигідна тим, що продукція, що пройшла перевірку відповідності, має велику конкурентну здатність, а також може маркуватися знаком відповідності або знаком обігу на ринку. З точки зору покупця, факт сертифікації засвідчує належну якість продукції та допомагає зорієнтуватися у виборі, а держава за допомогою перевірки відповідності здійснює контроль над безпекою об'єктів сертифікації, що продаються на ринку РФ. Орган по сертифікації не має прямої зацікавленості - він лише констатує факт невідповідності чи відповідності продукції певним параметрам.

Одночасне використання декількох видів сертифікації

1-ин різновид сертифікації ні в якому разі не може бути замінений іншим. Але продукція, яка пройшла обов'язкову сертифікацію, додатково може сертифікуватися також і в добровільних системах сертифікації.

Як приклад застосування декількох видів сертифікації можна привести продукцію, що реалізується як в РФ, так і в країнах Євросоюзу. У таких випадках, поряд з сертифікацією продукції по системі ГОСТ-Р, ініціюють перевірку відповідності продукції директивам ЄС.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Хайлайтеры для лица
Наступна новина: Бриллианты: Интересные факты

КОМЕНТАРІ