Перший у Чернівцях “Поріг пам’яті” уже незабаром

Перший у Чернівцях “Поріг пам’яті” уже незабаром

30.06.17 15:42 0 639
2 липня перед входом до майбутнього кіно-мистецького центру імені Івана Миколайчука, що на вулиці Головній 140, відбудеться урочиста закладка пам'ятного знака «штольпершвеллє» (у перекладі з німецької мови – «поріг спотикання» або «поріг пам'яті»),

який має нагадувати нинішнім поколінням чернівчан про тисячі єврейських мешканців міста, депортованих 75 років тому представниками румунського режиму маршала Йона Антонеску в гетто та табори Трансністрії.

Задля цієї мети з ініціативи Музею історії та культури євреїв Буковини та на запрошення Чернівецької міської ради до міста прибуде автор ідеї вшанування саме у такий спосіб пам'яті жертв геноцидів, вчинених націонал-соціалістами в роки Другої світової війни – відомий німецький архітектор Гюнтер Демніґ. За існуючою традицією він особисто закладе пам'ятний знак, виготовлений у Німеччині у формі продовгуватої бронзової пластини із вигравіюваним надписом. Таким чином Чернівці стануть 1101 місцем у цілій Європі та 2 містом в Україні (після Переяслав-Хмельницького), де вже існують подібні знаки.

Вибір часу і місця також не випадковий. Адже приблизно на тому місці, де в радянський час був збудований кінотеатр «Дружба», що пізніше отримав ім'я Івана Миколайчука, в довоєнний час знаходився стадіон популярного єврейського спортивного товариства «Маккабі». Через близькість останнього до залізничної станції Чернівці-Південна (у той час – Ґрадіна Публіка») він був використаний румунською військовою владою у якості збірного пункту, з якого після переклички і контролю багажу чернівецькі євреї потягами відправлялися на схід до переправи через Дністер. Депортації тривали щосуботи впродовж червня 1942 року. В ході однієї з останніх акцій, а саме 28 червня, на цьому збірному пункту опинилися молоді чернівецькі поети-початківці Зельма Меєрбаум-Айзінґер та Іммануель Вайсґлас з родинами, батьки Пауля Целана, а також Петера Деманта.

Урочиста церемонія закладання меморіального знаку “Штольпершвеллє” відбудеться біля колишнього стадіону єврейського спортивного товариства “Маккабі” (вулиця Головна, 140). Вхід безкоштовний.

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Грейдерування вулиць ...
Наступна новина: На тернопільському ставі ...

КОМЕНТАРІ